Cristian Resmeriţă – fiu de fost turnător de securitate, social democrat convins, a prins prima poziţie de pe lista de Senat, obţinând singurul mandat întreg al judeţului Hunedoara. Cristian Resmeriţă a fost deputat în legislatura trecută, până în iunie 2016, când a candidat la Primăria Lupeni din Valea Jiului care fusese condusă de tatăl său – Cornel Resmeriţă, primarul hunedorean implicat în cazul Bute – Udrea- Gărdean.
Carmen Hărău – om de afaceri cu origini PSD care în anul 2012 a candidat pe listele PNL pentru Camera Deputaţilor – a vrut mai mult pentru portofoliul ei politic şi a deschis lista de Senat al liberalilor. La ruleta redistribuirii şi-a obţinut postul în Parlamentul României.
Viorel Sălan – fost inspector şef la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Hunedoara şi promovat adjunct al şefului Jandarmeriei Române după un scandal din staţiunea Montană Straja – s-a înscris după momentul pensionării în PSD, el fiind cel de-al doilea social democrat care va reprezenta Hunedoara în Parlamentul României.
Cristian Resmeriţă, profesorul de fizică cu doctorat în sociologie, judecat de ÎCCJ pentru conflict de interese
Cristian Resmeriţă – fiul cel mare al lui Cornel Resmeriţă, primarul din Lupeni cu sentinţă definitivă de turnător la Securitate şi cu distincţie oferită de preşedintele Traian Băsescu, a obţinut la alegerile din 11 decembrie un mandat de senator pe listele PSD Hunedoara.
Resmeriţă nu poate trece neobservat pe scena publică. Politicianul, născut în aceeaşi zi şi lună cu Nicolae Ceauşescu, 26 ianuarie, a intrat în Parlamentul României de la vârsta de 28 de ani.
Resmeriţă este profesor de fizică, calificare pe care a lăsat-o în plan secund în anul 2008 când a ales lupta electorală pentru Camera Deputaţilor, obţinând atunci primul său mandat de deputat pe colegiul uninominal numărul 4, zona de Vest a Văii Jiului, pe listele Alianţei Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator.
Ulterior, tânărul Resmeriţă a investit „responsabil” în educaţia lui. La un an de la intrarea în Parlament, dus de valul unor colegi studioşi – spun foştii lui colaboratori – se înscrie la doctorat în domeniul sociologiei, la Universitatea din Oradea. Lucrare pe care o finalizează în anul 2013 şi care este controversată pe două paliere. Pe de o parte, spun aceiaşi apropiaţi, lucrarea este opera unui profesor de sociologie la Universitatea Petroşani, pe de altă parte, Parlamentul României ar fi generat o lege care să sprijine Universitatea din Oradea care a răsplătit un lot de demnitari cu bine-meritatele titluri (subiect asupra căruia vom reveni).
În anul 2011, începe cursul postuniversitar de perfecţionare în specializarea „Securitate şi bună guvernare”de la Colegiul Naţional de Apărare „Carol I”. Perfecţionarea educaţională nu se opreşte aici, pentru că în 2013 intră într-un program postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională continuă la Colegiul Naţional de Informaţii în domeniul Ştiinţe Militare, Informaţii şi Ordine Publică din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”.
Traseul politic continuă în paralel cu perfecţionarea profesională, în 2012 obţinând al doilea său mandat de deputat pe acelaşi colegiu.
În iunie 2016, după ce tatăl său a fost implicat în scandalul Bute – Udrea – Gărdean şi a fost reţinut, apoi arestat preventiv, decide să ia locul acestuia la primăria Lupeni din Valea Jiului, primărie condusă de familia Resmeriţă (tată – fiu) de 20 de ani. Este ales greu primar în municipiul Lupeni, poziţie pe care o va părăsi în decembrie pentru a intra în Senatul României. Cristian Resmeriţă îşi justifică această stare de indecizie politică prin însuşi președintele PSD, Liviu Dragnea, care l-a rugat să revină în Parlament, fiindcă are nevoie de astfel de politicieni în legislativ. Dragnea, prezent la Serbările Naţionale de la Ţebea din această toamnă, e cel care a declarat presei că l-a rugat pe Resmeriţă să candideze pentru Senat.
Proaspătul senator este, în paralel, judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru conflict de interese. Asta după ce Agenţia Naţională de Integritate i-a depus plângere penală la Parchet pentru că şi-a angajat fratele la cabinetul parlamentar. Potrivit inspectorilor de integritate, Lucian Resmeriță, fratele lui Cristian Resmeriță, a obținut de la biroul parlamentar, în perioada ianuarie 2009 – aprilie 2012, 56.876 lei, adică aproximativ 12.640 euro.
Cristian Resmeriţă nu are probleme de îngrijorare în ceea ce-i priveşte averea. Împreună cu soţia sa deţine un teren intravlian, două apartamente – în Vulcan şi Lupeni şi o casă. Mai are trei autoturisme, unul dintre ele (o Mazda) achiziţionat anul trecut. A vândut în schimb un ATV cu 5.000 de lei. Resmeriţă jr. are două conturi bancare cu 700 de lei în ele şi două depozite bancare în valoare totală de 326.000 de lei. La capitolul venituri, Cristian Resmeriţă a obținut 58.908 lei din salariul de parlamentar, la care adaugă indemnizaţia de creştere a copilului, încasată de soţia sa, în valoare de 16.006 lei. Pe de altă parte, a obţinut cadou de botez 6.200 de euro şi 55.200 lei.
Apropiaţii lui Resmeriţă susţin că acesta are, împreună cu fratele său, şi apartamente în Timişoara care – pe o formulă de lipsă întabulare cu agenţia imobiliară care deţine proprietăţile – sunt bine dosite de ochii agenţilor de integritate. La capitolul averi dosite, tatăl senatorului este cel care a făcut legendă în comunitatea din Valea Jiului prin povestea sa fabuloasă cu BCR. Primarul Cornel Resmeriţă este cel care a scos, în urmă cu câţiva ani – dintr-o singură retragere –, un milliard de lei vechi din bancă. A doua încercare – de încă un miliard nu a mai fost posibilă pentru că funcţionarele de la bancă s-au pus de comun acord şi nu au mai sprijinit acţiunea bancară. Subiectul a fost şi el bine ascuns de ochii publicului, dar există şi o plângere la ANI, dosar nesoluţionat de inspectorii de integritate.
Primăria Lupeni rămâne din nou fără primar însă există voci care susţin că nu ar fi exclus ca al doilea fiu al familiei, Lucian Resmeriţă, profesor şi el, dar şi director de liceu, ar fi potrivit pentru această demnitate publică.
Carmen Hărău, politician liberal – un Donald Trump de Hunedoara
Carmen Hărău, doctor în economie, titlu obţinut – potrivit CV-ului publicat pe site-ul Parlamentului României – a fost până în anul 2012 când a obţinut primul său mandate director la o societate privată pe care o deţine împreună cu soţul său. În paralel, susţine Hărău era şi conferenţiar la Facultatea de Inginerie Hunedoara, aripă a Universităţii Politehnice Timişoara.
Eleonora Carmen Hărău, un prosper om de afaceri din municipiul Hunedoara, deţine cinci terenuri intravilane în Hunedoara, Cinciş – Cerna şi Mânerău. De asemenea, împreună cu soţul său, mai are în proprietate un apartament şi două case în Hunedoara şi încă o casă în Mânerău. Are o valoroasă colecţie de bijuterii, estimată la 70.000 de euro, şi tablouri în valoare de 250.000 de euro. În plus, în conturi are peste 567.000 de lei, dar are şi 136.000 de lei şi 8500 lire sub formă de depozite bancare.
Carmen Hărău a obţinut bani frumoşi din afacerile pe care le deţine împreună cu soţul său. Are acţiuni la Micro Mega HD şi la Ameritech. La rândul ei, Micro Mega este acţionar la Recom Sid, Proserv şi Ameritech.
Fostul deputat PNL a obţinut în 2015 venituri din activitatea de conferenţiar universitar – 23.753 lei, de deputat – 59.400 lei, în timp ce veniturile soţului său (administrator la Micro Mega şi Proserv şi membru în CA la Recom Sid) au fost de 107.493 de lei. La aceste sume, Eleonora Carmen Hărău mai adaugă sumele obţinute din investiţii, în total 537.692 de lei – personal, respectiv 537.679 lei – soţul.
Pe de altă parte, potrivit presei locale, SC H MEDICAL CLINIC SRL, societatea familiei deputatei PNL Carmen Hărău, a încasat într-un an și jumătate, din deconturile realizate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara, nu mai puțin de 340.000 de euro, deconturi pentru serviciile medicale de investigații tip RMN. La această sumă se adaugă, desigur, sumele încasate direct de la pacienți pentru investigațiile medicale.
Potrivit datelor oficiale furnizate de CJAS Hunedoara, H MEDICAL CLINIC a încasat în 2014 aproape 600.000 de lei (iulie-decembrie), iar în 2015 suma a ajuns la aproape 900.000 de lei (ianuarie-noiembrie).
Aceeaşi presă scrie că societatea controlată de fiica deputatei, Catrina Lup Hărău, îşi desfăşoară activitatea într-un spațiu de 224 de metri pătraţi închiriat în incinta Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, pentru care plătește aproximativ 3 euro/lună pentru fiecare metru pătrat. Chiria este derizorie în comparație cu veniturile societății. Numai în anul 2014, societatea a înregistrat venituri de aproape un milion de lei, profitul declarat fiind de aproximativ 120.000 de lei.
Certificatul de Urbanism pentru reabilitarea spațiului care urma să fie folosit de firma familiei Hărău a fost eliberat în Ajunul Crăciunului, pe data de 24 decembrie 2013, iar în 30 ianuarie 2014 a fost eliberată și Autorizația de Construcție. Aparatul RMN a fost adus la Hunedoara la începutul lunii februarie 2014, însă a început să funcționeze abia în vară.
La acea vreme, deputata Carmen Hărău declara în presa locală din județ că a investit un milion trei sute de mii de euro în clinică, banii care provin din profitul altei firme deţinute de această familie, ProServ.
Viorel Sălan, jandarmul şef intrat în politică direct pe uşa Senatului
Cel de-al treilea mandat de senator al judeţului Hunedoara a fost adjudecat – prin redistribuire – de fostul inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara, Viorel Sălan.
Şeful jandarmilor hunedoreni a ieşit din sistem după un „stagiu de încheiere a activităţii” în Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, unde a fost ascuns după un scandal din staţiunea montană Straja din Valea Jiului în care a fost implicată o salvamontistă şi un interlop. La masa cu interlopul care a lovit salvamontista se afla şi un jandarm, care nu era în timpul programului, şi care la propunerea IJJ Hunedoara a fost propus cercetării de o instanţă neutră de la Timişoara, rezultatul anchetei nemaifiind făcută publică până astăzi.
După acel moment, pe fondul unei proaste gestionări la nivel instituţional, fostul şef al IPJ Hunedoara, Liviu Dumitru, a fost detaşat 6 luni la un centru de dresaj canin din Sibiu, iar Sălan a fost promovat la Bucureşti direct ca adjunct al inspectorului general. Ulterior s-a pensionat şi a ajuns pe listele PSD pentru Senatul României.
Sălan este cel mai sărac dintre senatorii hunedoreni. Are un apartament în Orăştie, o casă în Beriu, un autoturism, dar şi un credit bancar de 150.000 de lei. În 2015 a obţinut 84.725 de lei salariu, iar soţia sa 17.506 lei.
PSD a câştigat alegerile parlamentare în judeţul Hunedoara, reuşind să obţină 53,26% din voturile electoratului la Senat şi 53,23% din sufragii la Camera Deputaţilor.