La Iași, 12 din cei 17 parlamentari și-au primit mandatele direct, în urma împărțirii numărului total de voturi obținut de partid la „cota” de voturi prevăzută pentru fiecare mandat. Conform unei simulări făcute de către Agenţia de Rating Politic, cele cinci mandate rămase încă nealocate la Iaşi (3 deputaţi şi 2 senatori) urmau să ajungă la USR (un deputat şi un senator), PSD (un senator), PMP (un deputat) şi ALDE (un deputat). Cel mai mare semn de întrebare plana asupra unui mandat de la Camera Deputaților, la care avea șanse mari atât Mihai Lupu, poziția a doua la USR, cât și deputatul Costel Alexe, poziția a treia la PNL. Deși ARP îl dădea ca parlamentar pe candidatul USR, calculele Biroului Electoral Central l-au dat drept câștigător pe liberalul Costel Alexe la redistribuirea mandatelor.
Partidul Social Democrat a câștigat mai bine de jumătate din mandatele alocate Iașului, după ce candidatul de pe poziția a treia la Senat a obținut mandatul după redistribuirea voturilor. În prima etapă de atribuire a mandatelor, în baza scorului obținut la nivelul județului, au intrat direct în Parlament primii șase candidați la Camera Deputaților și primii doi candidați la Senat. Astfel, noii deputați social democrați sunt șefa Inspectoratului Școlar Județean Camelia Gavrilă, fostul ministru al Sănătății Nicu Bănicioiu, medicul urgentist Tudor Ciuhodaru, președintele Federației Române de Box Vasile Câtea, consiliderul județean Vasile Macovei și viceprimarul orașului Pașcani Vasile Axente. De cealaltă parte, celor doi senatori care și-au câștigat direct mandatele, profesorul universitar Doru Adrian Pănescu, președinte al Senatului Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași și vicepreședintele Consiliului Județean Victorel Lupu, li se alătură omul de afaceri Vasilică Toma. Toma are afaceri în transportul de persoane interjudețean și este și consilier județean, în trecut fiind și membru PDL.
Partidul Național Liberal Iași, a doua formațiune politică după votul primit la alegerile parlamentare, va trimite în Parlament trei deputați și un senator. Fostul director al Aeroportului Marius Bodea și fostul rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, profesorul Dumitru Oprea, și-au câștigat în prima etapă mandatele de deputați, în timp ce notarul Iulia Scântei a primit mandatul de senator. Impusă de structura centrală a PNL pe prima poziție a listei de la Iași pentru Senat, Scântei a fost văzută ca fiind unul dintre cei mai controversați candidați, din cauza apropierii de fostul ministru liberal al Justiției, Tudor Chiuariu, condamnat definitiv pentru fapte de corupție. Scântei a fost colegă de liceu cu Chiuariu și, după ce acesta din urmă a devenit ministru, a numit-o secretar în Ministerul Justiției. În anul 2008, presa a relatat pe larg modul în care Iulia Scântei a devenit notar și, mai apoi, magistrat, numind-o „pupila lui Chiuariu”. Ultimul mandat de deputat a fost „prins” la redistribuire de parlamentarul Costel Alexe, care imediat ce a primit vestea, le-a transmis ieșenilor un mesaj pe Facebook.
Dragi ieşeni, deşi nu credeam că se mai poate, se pare că în urma unor calcule complicate cu coeficienţi şi redistribuire, am primit onoarea de vă reprezenta încă 4 ani în Parlamentul României. Atâtea voturi câte a primit Partidul Naţional Liberal din partea dumneavoastră, puţine sau multe, pe mine mă onorează şi mă obligă. Mă obligă să vă reprezint cu cinste, să arăt că am meritat încrederea voastră şi vă promit că voi fi vocea voastră în Parlamentul României, a scris Alexe.
De la Uniunea Salvați România, candidata de pe prima poziție la Camera Deputaților, Cosette Chichirău, a obținut mandatul în prima etapă de atribuire, în timp ce ocupantul primei poziții pe lista pentru Senat, scriitorul Dan Lungu, și-a adjudecat mandatul la redistribuire.
Citește și Scăpat de urmărirea penală cerută de DIICOT, Varujan Vosganian încearcă al șaptelea mandat de parlamentar
Tot în etapa de redistribuire au prins mandate de deputați și candidații aflați pe primele poziții pe listele PMP și ALDE, deputatul Petru Movilă și fostul senator Varujan Vosganian. Vosganian a mai fost deputat în perioadele 1990 – 1992 și 1992 – 1996. După această experiență, politicianul care a mai candidat susținut de UFD, CDR și PNL, a câștigat patru mandate de senator, între 1996 – 2000 și 2004 – 2016. Conștient de șansele slabe ale ALDE de a obține un procentaj care să îi rasigure fotoliul de senator, Vosganian a „schimbat macazul” în acest an și a ales prima poziție de la Camera Deputaților, care necesita un număr mai mic de voturi și, în cazul neîndeplinirii acestui criteriu, mai multe șanse la redistribuire.
Nu la Vosganian ar trebui sa ne uitam acum.
https://fanaca.wordpress.com/2016/12/13/iar-avem-dictatura-prostilor-pentru-4-ani/