Actualul Executiv a ridicat ștacheta atât de sus, încât orice guvern politic, ce-i va succeda, nu va părea decât unul care, raportat la Guvernul Cioloș, creează impresia de mărunțime, de pigmei.
Prin componenții săi, care performează, acest Guvern pare să împlinească toate dezideratele românilor, ce doresc o altfel de Românie, decât cea pe care ne-au garantat-o politicienii, în ultimii 26 de ani: o Românie cu miniștri care nu încurajează corupția, nu mint, nu fură și, mai ales, sunt specialiști redutabili în domeniul pe care-l „păstoresc”.
Un semn că Guvernul Cioloș este ceea ce trebuie rezultă din disperarea cu care este supus unui linșaj mediatic irațional, pe la televiziunile mogulilor, gen Antena 3 sau România TV.
În cazul ultimului post TV, comicul este aiuritor: modul în care sunt regizate titlurile de „breaking news”, care tot explodează pe ecranul televizorului și induc senzația de asediu.
Probabil că este deliberat efectul scontat, însă regia angajaților lui Ghiță, prin care vor să transmită societății că tehnocrații lucrează pentru distrugerea României, trădează un comportament obsesiv-maniacal spre psihotic…
De fapt, pentru ce se bat acești slujbași din presa pesedistă de partid?
Un răspuns ar viza faptul că bunăstarea patronului lor, Ghiță, este afectată de un ministru, ca Cristian Ghinea, care nu acceptă intimidări cu paparazzi, sau cu linșaje de presă, conforme cu filosofia despre „guvernare corectă și eficientă” a prietenului fostul Premier, Sebi Ghiță.
Mai mult, nici ministrul Justiției nu pare intimidat de „coaliția pentru închisori”, formată din Realitatea TV, România TV și Antena 3: nicicum nu vrea să dea o grațiere, pe motiv de încălzire globală… Mai mult, „ministresa” mai are și răspuns documentat, atunci când infirmă posibilitatea grațierii lui Voiculescu, sau a lui Maricel (patronul realitatea TV):
Trebuie să existe şi o analiză în România să vedem, graţiem? Turcia a făcut spre exemplu, o graţiere pentru a-şi rezolva problema suprapopulării în penitenciare, iar în 11 luni, penitenciarele s-au umplut. Când spun asta nu vreau să anunţ o decizie, nu vreau să spun că nu va exista o graţiere, a declarat Raluca Prună.
Un alt răspuns, ce justifică zbaterile psihotice de pe la televiziunile de moguli, are legătură cu faptul că românii încep să sesizeze avantajele unui guvern tehnocrat, în raport cu unul „de partid”.
Iar faptul că actualul Executiv probează falimentul guvernelor politice, siaje ale corupție și incompetenței, dă frisoane unor politruci cu aură de „oameni de afaceri”, ale căror „afaceri” s-au realizat, doar din banii publici, cu care guvernele politice le-au umplut desaga, de zeci de ani.
Analizând actualul Guvern, se pot observa câteva aspecte ”șocante”.
Mai întâi, Premierul Cioloș a remaniat numai miniștri care nu au performat, la nivelul așteptărilor sale. De exemplu, la Educație, Adrian Curaj, dezvoltatorul unui soft antiplagiat, care prevenea combaterea fenomenului plagiatului, a fost remaniat, sub acuza că nu a performat în combaterea flagelului plagiatului din România. Să comparăm cu Ponta, care l-a impus pe Liviu Pop, ministru al Educației, tocmai pentru a-i „rezolva” problema cu propriul plagiat? Dacian Cioloș nu are niciun plagiat de acoperit? Oare…cum o fi posibil așa ceva?! Există și prim-miniștri, de naționalitate română, care n-au furat?! Există premieri, care remaniază, pe motiv că un ministru nu face performanță? Interesant: noi eram obișnuiți cu alde Ponta, care schimba miniștri, nu când anti-performau, ci când nu –l ajutau să fure…
Pe același calapod pare construit și ministrul Fondurilor Europene, Critian Ghinea: omul refuză să se sperie de presiunile, la care este supus de inculpatul „Sebi” Ghiță. Iar hărțuirea lui Ghinea este cauzată de faptul că acesta a expus public sumele pe care le-a pierdut România, din cauza lui Ghiță, prietenul fostului Premier Ponta…
Din această înșiruire aleatorie, nu poate lipsi tânărul ministru al Sănătății; Vlad Voiculescu a fost fenomenal, joi seara, pe Digi 24.
Câteva din declarațiile acestuia, care au determinat jurnaliștii să-și exprime admirația față de acesta, în mod nedisimulat:
Investiţiile ar trebui să plece de la nevoi. Ar trebui să avem un mecanism de prioritizare a investiţiilor. În acest moment nu există nimic care să semene măcar cu un mecanism de prioritizare. Este totul în pixul ministrului. E rău…
Dacă cineva are un interes sau prietenie, atunci mulţi bani merg către un anumit spital şi se cumpără echipamente scumpe, de exemplu. Nu există viziune integrată. Managerii solicită un medicament să zicem foarte scump. Managerul face o vizită la minister şi de cele mai multe ori e vorba de pupatul inelului. Pentru că decizia stă numai în pixul ministrului, dacă există o relaţie bună cu managerul, banii merg acolo;
Nu mai vorbim de preţul cu care au fost cumpărate echipamentele şi că înainte de a fi montate au ieşit din garanţie, dar ideea că investeşti o grămadă de bani fără să ai o echipă, un mecanism minimal de control, să vezi că banii vor ajunge să servească pacientul … e greşit. Aici e cheia modului în care s-au făcut investiţii în sistemul sanitar…
Întreb doar atât: de câte ori l-ați auzit pe Bănicioiu, vorbind astfel, în calitate de ministru al Sănătății: „Se simte la fiecare pas. Este multă corupție.”…?
Ieșirea publică de aseară a lui Vlad Voiculescu a entuziasmat. Deja multă lume își dorește ca el și o parte din Guvernul Cioloș să continue, într-un eventual Guvern politic, după alegerile din noiembrie. Pe Facebook, circulă și un sondaj …
În acest sondaj, care, nu aș putea analiza cât este de relevant, se observă un aspect: cei care au votat își doresc, fără vreun dubiu ca România să nu fie condusă de un guvern PSD…
Adevărul este că, dacă e să comparăm ce a însemnat PSD pentru guvernele din România ultimilor 26 de ani, începi să apreciezi ce fac și cum gândesc membrii Executivului Cioloș…