Decizie ciudată a directorului societății locale de termoficare a Focșaniului, SC ENET SA, prin care focșănenii care s-au debranșat de la apa caldă sunt obligați să se rebranșeze, sub sancțiunea sistării încălzirii pe timp de iarnă. Somația face parte dintr-o campanie de „convingere” a focșănenilor de a se rebranșa la sistemul centralizat de termoficare, însă nu a fost bine primită de focșăneni, inclusiv de unul dintre viceprimarii orașului, care a primit aceeași adresă.
Nu vrei apă caldă menajeră, ți se taie și căldura
Din cauza problemelor vechi de furnizare a apei calde menajere – presiune scăzută, temperatură scăzută a apei care ajungea la robinete – mulți focșăneni au
d
ecis să-și instaleze boilere, debranșându-se de la apa caldă pentru spălat, din sistemul centralizat. Acest lucru s-a făcut cu acordul societății centralizate SC ENET SA, care a sigilat țevile. Ulterior, ENET și Primăria Focșani au derulat un program de retehnologizare din bani
europeni și, sub pretextul refacerii rețelelor de furnizare a apei calde, directorul ENET SA, Manole Merchea, poreclit și „Dumnezeu” (pentru că, imediat după instalarea în funcție, le-a spus angajaților să nu aibă alți Dumnezei decât pe el), a remis adrese de obligare la rebranșare.
Viceprimarul s-a debranșat și el
Unul dintre viceprimarii orașului, Marius Iorga, spune că decizia este ilegală și trebuie supusă aprobării Consiliului Local Focșani, în subordinea căruia se află societatea locală de termoficare.
„Și eu am boiler și am primit o astfel de adresă, dar nu sunt de acord cu această metodă. Când m-am debranșat, am făcut-o cu acordul ENET, cu semnătură și sigiliu. Trebuie analizată această situație în Consiliul Local, forul în subordinea căruia se află societatea. Personal mă voi întâlni cu directorul pentru a găsi o soluție la această criză”, a declarat viceprimarul.
„O decizie comunistoidă”, spun debranșații
„Decizia este cel puțin bizară și comunistoidă, în condițiile în care debranșarea mea s-a făcut tot cu acordul ENET, pentru care am documente justificative. Dacă mâine domnul director se trezește că ne solicită să doarmă cu noi în casă, eu trebuie să mă conformez, doar pentru că am rămas abonat la sistemul centralizat? Consider că e o decizie pripită și voi sesiza Consiliul Concurenței, nu mi se pare normal să fim obligați să consumăm ceva de la cineva. Suntem liberi să alegem ce servicii primim și de la cine”, a declarat Liviu Tătăruș, abonat debranșat de la apa caldă.
„Dumnezeul” apei calde o ține pe a lui
Directorul ENET SA spune că decizia nu e discutabilă, ba mai mult, cei care nu vor semna rebranșările riscă să rămână fără căldură la iarnă. Manole Merchea – Dumnezeu susține că rebranșații își vor putea păstra boilerele și, implicit, folosi, iar ENET nu le va încărca facturile dacă nu vor folosi apa caldă furnizată de sistemul centralizat.