„Pentru grațiere nu poate fi emisă o Ordonanță de Urgență decât în mod excepțional, cât există urgență deosebită”, se arată în comunicatul semnat de preşedintele VeDem Just, Lucian-Silviu Checheriță.
Regula este, conform art. 73 alin. 3 din Constituția României, că grațierea colectivă se dispune prin lege organică. În acest domeniu nu pot fi adoptate nici ordonanțe de către Guvern, potrivit art. 115 Constituție. Legea 546/2002 arată că numai Ministerul Justiției poate iniția o lege de grațiere, la propunerea motivată a Administrației Naționale a Penitenciarelor, care să fie apoi votată de Parlament. După știința noastră, nu există o asfel de propunere până în prezent.
Asociația arată că nu se justifică urgența adoptării unei ordonanțe, aducând drept argument chiar nota de fundamentare a OUG unde „se arată că problema supraîncărcării penitenciarelor este veche, ea fiind semnalată încă din 2012”. Pe de altă parte, în urma aplicării noilor coduri, numărul deținuților este în scădere.
Grațierea nu va rezolva problema suprapopulării locurilor de detenție și a condițiilor improprii de cazare a deținuților, se mai arată în comunicat. Ministrul justiției a declarat public că aproximativ 2500 de persoane vor beneficia de grațiere. Dacă ținem seama de faptul că eliberarea unor deținuți va avea loc în plin sezon rece, unii dintre ei nemaiavând imobil de locuit, alții nemaiavând un loc de muncă și nici posibilitatea să se angajeze întrucât au cazier și de faptul că în România rata recidivei este de peste 50%, estimăm că până la sfărșitul anului ne vom confrunta cu aceeași situație din prezent care, chipurile, ar justifica legea grațierii.
Asociația VeDemJust apreciază că:
Grațierea va duce la o supraaglomerare rapidă a instanțelor de judecată. Pentru punerea în aplicare imediată a noului act normativ, este nevoie de o hotărâre judecătorească. Având experiența actelor normative similare din trecut, instanțele de judecată vor fi sesizate cu mii de cereri, inclusiv de la cei care nu au dreptul la grațiere, cu speranța că poate vor beneficia de aceată formă de clemență.
Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just a luat naştere la 10 decembrie 2015. Scopul asociației este promovarea libertăţii, întărirea democrației, susţinerea statului de drept, buna guvernare, promovarea şi apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Membrii asociaţiei şi-au propus să realizeze acţiuni civice, juridice, educative, culturale şi sociale, adoptând poziții şi reacţii publice și desfășurând proiecte și programe specifice. Site-ul organizaţiei este disponibil la adresa www.vedemjust.ro.