Reprezentanții instituției sunt de părere că plata a fost efectuată corect din banii instituției deoarece amenda ar fi fost primită de Victorel Lupu pentru activitatea de președinte al instituției, însă încheierea judecătorilor bucureșteni contrazice această ipoteză. Într-un caz oarecum similar, fostul primar Gheorghe Nichita a primit o amendă de 100.000 lei pentru o greșeală personală și a plătit-o din banii Primăriei Iași, însă inspectorii Camerei de Conturi l-au obligat să restituie personal suma.
Cronologia faptelor
Fostul președinte interimar al Consiliului Județean Iași, Victorel Lupu, în prezent vicepreședinte, și-a încheiat mandatul cu o decizie care i-a lăsat neatinși în conturi 5.000 lei. Lupu a achitat din bugetul instituției publice o amendă judiciară primită de la Curtea de Apel București pentru că, citat fiind, nu s-a prezentat și nici nu a trimis un reprezentant să apere interesele comunei Dumești, în dosarul în care colegul său de partid, primarul Mihai Sabaiduc, a fost deja condamnat la opt ani de închisoare pe fond.
Președintele interimar al CJ Iași a fost citat deoarece reprezentantul comunei Dumești, edilul Sabaiduc, este inculpat în dosar, dar Lupu nu a fost de acord cu citația magistraților. În loc să se prezinte la termenul din 15 martie, Lupu a avut propria interpretare legislativă și le-a trimis judecătorilor o adresă în care îi înștiințează că interesele comunei Dumești ca unitate administrativ teritorială nu pot fi reprezentate decât prin primar, menționând că a transmis citația către Primăria Dumești deoarece Legea 215/2001 nu îi conferă nicio calitate în acest sens.
„Reprezentantul Ministerului Public menționează că interpretarea pe care CJ Iași o face excede celor dispuse de către instanța de judecată la termenul din data de 3 martie 2016, interpretarea în sensul deciziei civile a Înaltei Curți de Casație și Justiție depuse la dosarul cauzei, dată de către instanțele de judecată dispozițiilor Legii 215/2001 fiind în sens opus celor susținute de CJ Iași, care oricum are termen în cunoștință la acest moment, cu privire la interesele pe care trebuia să le susțină pentru UAT Dumești. (…) „Curtea menţionează că UAT Dumeşti a fost citată, iar faptul că Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi nu a dorit să trimită un reprezentant parte civilă, făcând intepretări, este pe propria sa răspundere. Totodată, faţă de relaţiile de comunicare şi neîndeplinirea dispoziţiilor date de această instanţă de judecată de către Consiliul Judeţean, dispune sancţionarea preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi cu amendă judiciară în cuantum de 5.000 de lei”, se precizează în încheierea de şedinţă din 15 martie.
Instanţa era să-l sancționeze pe Adomniţei
Același document arată că judecătorii voiau să aplice amenda judiciară președintelui CJ ales, liberalul Cristian Adomniței, în prezent suspendat deoarece este judecat într-un proces la Iași. Prezent în sală în calitate de apărător pentru doi dintre inculpați, unul dintre avocați le-a atras atenția judecătorilor că ar fi incorect să îl amendeze pe Cristian Adomniței, pe care îl apără în altă speță, din moment ce acesta nu își mai exercită funcția. În acel moment, judecătorul a explicat că amenda urmează a fi plătită de persoana fizică ce îi ţinea locul lui Adomniţei: „Curtea menţionează că amenda se va aplica persoanei care îi ţine locul acestuia (n.r. Adomniţei), acesta fiind şi motivul pentru care nu a fost nominalizată persoana fizică căreia i se aplică sancţiunea”.
De altfel, la finalul încheierii, Curtea de Apel Bucureşti a reluat decizia, menționând că „dispune sancţionarea preşedintelui interimar al Consiliului Judeţean Iaşi – Lupu Victorel cu amendă judiciară în cuantum de 5.000 de lei”. Reprezentanții CJ Iași au recunoscut că plata s-a făcut din bugetul instituției, dar o consideră legală din moment ce acțiunea lui Victorel Lupu a fost întreprinsă din postura de președinte interimar al instituției, și nu personal.
„Sancţionarea a fost dispusă de către instanţă pe instituţia preşedintelui CJ Iaşi în exercitarea atribuţiilor instituţiei şi nu pe persoană fizică. De altfel, citarea s-a făcut pentru instituţia CJ cu sediul în Bulevardul cel Mare şi Sfânt. Ca urmare, amenda s-a plătit de CJ”, a explicat purtătorul de cuvânt Vlad Ciobanu pentru Ziarul de Iași. De menționat că, după primirea amenzii, Victorel Lupu a contestat-o în nume personal, și nu în calitatea publică pe care o deține, ceea ce contrazice poziția reprezentantului CJ Iași.
Precedentul Nichita
Cazul lui Victorel Lupu nu este singular în capitala Moldovei, în urmă cu șapte ani, fostul primar al Iașului Gheorghe Nichita fiind amendat pentru o greșeală în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Pentru că a refuzat să semneze unele documente, Nichita a primit o amendă de 100.000 lei, sumă pe care a plătit-o din banii instituției. Ulterior, în urma unui control al Camerei de Conturi Iași, suma i-a fost imputată persoanei fizice Gheorghe Nichita.