Valoarea proiectului s-a ridicat la 23 milioane lei. Până la termenul limită se realizase însă doar o parte din lucrări, iar Consiliul Judeţean a votat acoperirea sumei de 16,6 milioane lei din bugetul instituţiei. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că banii vor fi recuperați în urma unui proces intentat firmelor constructoare – SC Recon și SC Doje SRL. Potrivit contractului încheiat în 2015, constructorul ar fi trebuit să termine investiţia până la 31 decembrie 2015. Crângul Petrești nu este gata nici acum, al doilea termen de finalizare fiind 30 iunie 2016, termen, care, evident, a fost depășit. La a doua licitație a câștigat o firmă locală apropiată PSD – MBM Construct. Al treilea termen de finalizare a fost 30 septembrie 2016, însă nici acesta nu a putut fi respectat, astfel că, la penultima ședință de Consiliu Județean de anul trecut, s-a votat prelungirea termenului final de execuţie cu încă şase luni, 30 iunie 2017. La jumătatea acestui an va fi, așadar, cel de-al patrulea termen de execuție.
Constructorul nu a prevăzut ploile ca factor de risc
În cadrul şedinţei a Consiliului Judeţean Vrancea a fost chemat şi reprezentantul asocierii de firme care modernizează Crângul Petreşti. Andrei Tănase, de la firma MBM – cea care s-a angajat să termine lucrările în termen, a explicat consilierilor de ce nu s-a finalizat proiectul.
Sunt trei elemente pe care vreau să vi le aduc la cunoştinţă care au dus la întârzierea priectului. Primul, care consider eu că a fost benefic, este modernizarea DJ 204 E, iar eu consider că dacă nu s-ar fi început lucrările în acelaşi timp treaba nu ieşea la fel de bine. Acest lucru ne-a întârziat cu vreo 30 de zile. Al doilea element principal, cele două inundaţii şi ploi teribile care ne-au prelungit lucrările cu 45 de zile, lucru care nu ne-a permis să terminăm în termen. Ultimul, iar benefic pentru proiect, a fost că s-a constatat faptul că lăţimea şoselei spre Vînători este insufientă şi s-a hătărât lărgirea ei la şapte metri. Proiectul total este executat în proporţie de 95,1%, a spus Andrei Tănase.
Marian Oprişan spune că dacă nu vor fi amânate lucrările pentru la primăvară, se riscă distrugerea a ceea ce s-a făcut bun.
Din cauza condiţiilor atmosferice, riscăm să stricăm nişte lucruri pe final, fapt pentru care eu vă propun în baza adresei Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud Est prelungirea acestui contract asfel încât să facem o treabă temeinică până la 30 iunie 2016, a declarat Marian Oprişan.
Proiectul – un eșec al administrației Oprișan, crede Opoziția
Dincolo de intemperii şi de cauze naturale, totuşi acest proiect ilustrează eşecul Consiliului Judeţean în a face astfel de proiecte. Pentru că acele cauze pe care le-aţi enumerat nu ar fi trebuit să ducă la o întârziere mai mare de un an, cu pierderi considerabile pentru bugetul Consiliului Judeţean. Pentru acest lucru nu îşi asumă nimeni niciun fel de responsabilitate, a declarat Liviu Bostan, consilier judeţan PNL.
Supus la vot, proiectul de prelungire a contractului până la 30 iunie 2017 a fost adoptat.