Concret, recunoaşte administraţia locală actuală a Tecuciului, condusă din această vară de un primar PSD – Cătălin Constantin Hurdubae, este vorba despre divizarea contractelor de achiziții publice, lucrările nefiind realizate unitar şi nici licitate, ci încredinţate direct. Şi astfel s-a ajuns la încheierea a 41 de contracte în valoare totală de 1.829.012 lei.
50.000 lei o dată
Potrivit datelor furnizate la solicitarea noastră de Primăria Tecuci, prima amendă în valoare de 50.000 lei a fost aplicată de ANAP pentru lucrările executate în Parcului Central „Al. I. Cuza”. Administraţia condusă de fostul primar, liberalul Ţuchel, a încheiat două contracte, unul pentru lucrări de amenajare, celălalt pentru achiziţia de mobilier urban, în valoare totală de 203.795 lei, iar ANAP a considerat că a fost vorba despre divizarea artificială a contractului de achiziţie publică.
50.000 lei de două ori
Tot cu 50.000 lei a fost amendată Primăria Tecuci pentru iluminatul festiv din anul 2013. Potrivit datelor noastre, a fost vorba despre încheierea a cinci contracte, care serveau aceluiaşi scop – beculeţele de sărbători – şi care aveau o valoare totală de 383.754 de lei.
50.000 lei de trei ori
O altă sancţiune în valoare de 50.000 lei a fost aplicată de ANAP pentru achiziţiile publice din anul 2014, privind tot iluminatul festiv de sărbători. De această dată, municipalitatea a încheiat trei contracte în valoare totală de 413.103 lei.
50.000 lei de patru ori
Lucrările de renovare a trei imobile din zona centrală a Tecuciului, fragmentate în 31 de contracte în valoare totală de în valoare de 828.360 lei, i-au adus municipalităţii încă o amendă de 50.000 lei. Este vorba despre imobilele despre care aţi mai putut citi în platforma Justiţie Curată: clădirea care găzduieşte sediul PNL, imobilul de patrimoniu în care ar fi trebuit să se mute biroul de lux al primarului, şi de clădirea Primăriei.
Un „bonus”
Potrivit datelor noastre, Primăria tecuceană a mai primit o amendă de 10.000 lei pentru că, în 2013, procentul achiziţiilor derulate prin mijloace electronice a fost de doar 4,66 la sută, în condiţiile în care ar fi trebuit să fie de 40 la sută.
Primăria Tecuci ar fi trebuit să plătească în total 210.000 lei. Legea prevede că sancţiunile contravenţionale se cumulează fără a depăşi dublul maximului amenzii prevăzut pentru contravenţia cea mai gravă. Aşa că sancţiunea aplicată a fost de 200.000 de lei. Sumă din care fostul primar, Daniel Gerhardt Ţuchel, a plătit jumătate în 48 de ore.
Ce spune fostul primar PNL
„În urma zecilor, sutelor, miilor de reclamaţii pe care le-am avut, sigur că am avut parte şi de controale de la ANAP, pentru că pe perioada mandatului meu dacă cumpăram mătură sau detergent, bineînţeles că eram reclamat de adversarii politici care conduc azi Tecuciul. Sigur că s-au aplicat o serie de contravenţii – unele dintre ele hilare – dar care au trebuit achitate în condiţiile legii. Evident că pentru a nu prejudicia bugetul public am preferat să achit în 48 de ore jumătate şi, desigur, să atac în instanţă în măsura în care am considerat că am dreptate. Nu aş putea să vă spun exact, că nu mai ţin minte ce s-a întâmplat. ANAP a considerat că dacă am cumpărat bănci în Parcul Central am făcut o splitare şi că trebuie să dea amendă. Au dat amendă, am achitat-o şi am închis discuţia”, ne-a declarat fostul primar Daniel Gerhardt Ţuchel.
Ce spune actualul primar PSD
„Actuală administraţie publică locală va recupera prejudiciul îndreptându-se cu acţiuni în justiţie către cei responsabili care au făcut achiziţii neconforme şi ilegale, pentru care s-a dispus măsura contravenţiei”, spune actualul primar PSD al Tecuciului, Cătălin Constantin Hurdubae.
Ce se puteau face cu 100.000 de lei
Potrivit ultimului recensământ, în Tecuci trăiesc 34.781 de cetăţeni. Dacă raportăm populaţia la amenda primită, rezultă că fiecare locuitor al Tecuciului a plătit câte 2,86 de lei. La fel cum tot cetăţenii au plătit şi 1.829.012 lei, valoarea totală a contractelor găsite în neregulă de ANAP. De pildă, cu cei 100.000 de lei daţi pentru amendă, se putea plăti petrecerea publică din noaptea dintre ani. Sau lucrările pentru reabilitarea trotuarelor străzii Ecaterina Teodoroiu aflate într-o stare deplorabilă.
Sursa foto: Viaţa liberă