La DNA Suceava au ajuns trei profesori, o femeie de serviciu de la școala din Salcea și primarul localității, Ilie Lungu. Dosarul este celebra de acum înlocuire a tezelor la Examenul Național de evaluare de la sfârșitul clasei a VIIIa, unde fiul edilului a reușit să obțină note atât de mari încât au șocat pe toți cei care îl cunoșteau.
Dintr-un elev mediocru, după câteva ”ore de meditații”, băiatul primarului devenea un elev eminent. Numai că dorința de a-și face odrasla de nota zece i-a adus primarului Ilie Lungu niște ”brățări argintii” pe mână pentru câteva ore, fiind acuzat de comiterea a trei infracţiuni: dare de mită, cumpărare de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat.
Alături de primar au ajuns temporar în arestul Poliţiei profesorul de matematică Mihai Gîză de la Plopeni, directoarea Şcolii Gimnaziale Plopeni, Nicoleta Zettel şi femeia de serviciu de la Şcoala Plopeni, Mariana Raţă. Au mai fost citați ca martori fostul director al școlii, Cătălin Huțu, precum și o altă profesoară pensionară de limba română, care ar fi dat meditații elevului.
Încă din dimineața zilei de 15 septembrie a început ”parada mascaților” prin Salcea, fiind efectuate mai multe percheziții domiciliare. Vizați erau toți cei suspecți că ar fi înlocuit tezele elevului cu unele scrise impecabil, chiar de mâna dascălilor.
Primarul a fost adus la sediul DNA Suceava cu maşina Jandarmeriei în jurul orei 12.00, iar rând pe rând au ajuns și presupușii complici. După mai bine de 6 ore de audieri, primarul Ilie Lungu pleca cu cătușe la mână și cu ordonanță de reținere pentru 24 de ore. Procurorii au luat aceeași decizie și în cazul profesorului de matematică Mihai Gîză, de la Şcoala Gimnazială Plopeni, actual consilier local în Salcea, dar şi faţă de Nicoleta Zettel, profesoară de limba română, director interimar al Şcolii Gimnaziale Plopeni. De asemenea, cu ordonanță de reținere a plecat și Mariana Raţă, femeie de serviciu la Şcoala Gimnazială Plopeni.
Părea deznodământul poveștii începute în luna iulie, când mai mulți profesori și părinți din Salcea s-au scandalizat când au văzut că fiul primarului, un elev care la simulare nu trecuse de nota 4, a ajuns elev de nota 10. E drept, a luat 10 doar la limba română, la matematică, teza ce ”i s-a servit” a fost de nota 8.50.
După izbucnirea scandalului pornit de către un profesor din școala Salcea care a reclamat furtul intelectual, cei de la Comisia de Evaluare de la Botoșani, unde s-au corectat lucrările, realizau că scrisul de pe cele două teze nu coincidea.
Când a început ancheta, au început să iasă la iveală neregulile: în sala de examen erau camere video, însă deși acestea filmau, imaginile nu erau stocate.
Cu notele mari obținute, elevul Lungu a fost admis la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, secţia Ştiinţe Sociale, prima lui opţiune în ceea ce priveşte admiterea la liceu. Între timp, în urma unei comisii ministeriale notele i s-au anulat și a primit nota 1 pentru ambele teze, fiind totuşi admis la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava.
Minunea de la miezul nopții
Cei patru reținuți în acest dosar nu au apucat să stea prea mult după gratii. Neoficial am aflat că, din motive necunoscute, procurorul ierarhic superior procurorului de caz, a cerut revocarea ordonanțelor de reținere, în jurul miezului nopții. Trebuie subliniat că acest procuror este de la Structura Centrală a Direcție Naționale Anticorupție. Cu alte cuvinte, cei patru au fost lăsați să plece acasă, iar până în acest moment nimeni de la DNA Suceava, sau de la Structura Centrală, nu a dat vreo explicație cu privire la această decizie incredibilă.