Procurorii DNA au inițiat, marți, demersurile procedurale, pentru a solicita Președintelui Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării preventive a unui deputat din Parlamentul României, sub suspiciunea săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.
Este vorba de deputatul Adrian Gurzău, președinte al PMP Cluj și recent candidat la Primăria orașului Cluj-Napoca.
Conform anchetatorilor, Gurzău și-ar fi folosit influența pe lângă membrii Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.), în interesul S.C. Carpatica Asig, S.A. și al președintelui CA al acesteia, respectiv Toncescu Angela.
Angela Toncescu a aranjat ca S.C. Carpatica Asig să încheie un contract păgubos cu firma administrată de Adrian Gurzău
În noiembrie 2015, Carpatica Asig a semnat un contract cu firma administrată de deputatul Gurzău Adrian.
Procurorii susțin că acest contract avea următoarele caracteristici:
- A fost semnat la sugestia și cu complicitatea Angelei Toncescu, la momentul respectiv, președinte al C.A. al Carpatica Asig;
- Obiectul contractului – susțin anchetatorii – „îl constituia furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de relații clienți, info-line, contact center vânzare și marketing, pe o durată minimă de 5 ani”; prețul contractului, pentru acea perioadă ar fi trebuit să ajungă în jurul sumei de 270 000 de euro+ TVA;
- Contractul a fost păgubos pentru Carpatica Asig, susține DNA, dat fiind că „la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajați ai societății, care desfășurau activități similare, la costuri mult mai scăzute.”
Gurzău și-ar fi traficat influența, la nivelul A.S.F., în schimbul contractului păgubos de la Carpatica Asig
Angela Toncescu a primit – susțin anchetatorii – drept compensație pentru că a facilitat un contract avantajos pentru Gurzău și păgubos pentru societatea pe care o conducea, serviciile de trafic de influență ale deputatului clujean pe lângă membrii A.S.F.
De altfel, Gurzău ar fi promis „că își exercită influența pe care o avea asupra unor membri din conducerea A.S.F, astfel încât să fie influențat votul din Consiliul A.S.F. pentru urgentarea procedurii de avizare a lui Toncescu Angela în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al S.C. CARPATICA ASIG SA și pentru ca aceasta să nu fie sancționată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară”, conform procurorilor DNA.
Anchetatorii susțin și că deputatul clujean ar fi intervenit, la nivelul A.S.F. și în interesul Carpatica Asig, societate pentru care se propusese constatarea stării de insolvență:
Totodată, deputatul Gurzău Adrian, prevalându-se de calitatea de demnitar și de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupției și pentru petiții din Camera Deputaților, și-a traficat influența asupra unor membri din conducerea A.S.F, astfel încât membrii Consiliului A.S.F. să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a S.C. CARPATICA ASIG S.A., deși prin adresa Direcției de supraveghere și control – Sectorul asigurări-reasigurări din 14.07.2015, se propusese Consiliului A.S.F. constatarea stării de insolvență a S.C. CARPATICA ASIG S.A.
Acțiunea penală a fost demarată împotriva lui Gurzău, după reținerea preventivă a Angelei Toncescu
Luni, DNA a anunțat începerea urmăririi penale și reținerea, pentru 24 de ore, a Angelei Toncescu, sub suspiciunea săvârșirii a trei infracțiuni de cumpărare de influență.
În comunicatul din 26 septembrie 2016, se regăsesc fapte ce au legătură cu posibile infracțiuni de trafic de influență, ce ăși găsesc corespondență în faptele pe care DNA le suspectează a fi imputabile lui Adrian Gurzău:
Începând cu 30 martie 2015, inculpata Toncescu Angela, la acea dată administrator – membru în Consiliul de Administrație al S.C Carpatica Asig S.A., a acționat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terțe persoane aflate în cercul său relațional, în vederea influențării deciziilor de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) în favoarea intereselor sale personale și ale societății de asigurări.
Demersurile acesteia au fost realizate atât pentru obținerea avizului necesar numirii sale în funcția de președinte Consiliului de Administrație al S.C. Carpatica Asig S.A., cât și pentru ca A.S.F. să nu adopte unele decizii nefavorabile societății de asigurări S.C Carpatica Asig S.A (…).
Concret, acțiunile celor inculpaților Tatu Ion-Sorin și Hosu Dan au vizat influențarea voturilor exprimate la data de 04 august 2015 în cadrul Consiliului A.S.F., astfel încât:
- să fie demarată procedura de avizare a inculpatei Toncescu Angela, în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al S.C. Carpatica Asig SA,
- să nu fie sancționată aceeași inculpată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară,
- să fie menținută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a S.C. Carpatica Asig S.A., în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situație financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcționare și constatarea stării de insolvență (urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro).
Toncescu și complicii așteaptă să afle, la ÎCCJ, verdictul la propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 30 de zile.