DNA a dispus începerea urmăririi penale față de un grup de polițiști din județul Bihor, care au asigurat, contra mită, protecție pentru comiterea de fapte penale. Printre aceștia, se află chiar inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor, chestorul de poliție Popa Liviu.
Cât a costat ca șeful IPJ Bihor să sară în barca celor care săvârșesc fapte penale
Conform ordonanței procurorilor DNA, în perioada 2012-2014, Liviu Popa, în strânsă colaborare cu șeful Poliției Beiuș, Indrei Remus, ar fi întreprins demersuri, în așa fel încât mituitorul domniilor-lor, martor în cauză, să poată săvârși fapte penale fără a fi deranjat de IPJ Bihor, prin Serviciul de Investigare a Fraudelor, sau de Poliția Beiuș.
Pentru aceste „servicii”, cei doi polițiști ar fi primit, de la „protejatul”, devenit martor în prezenta cauză, foloase necuvenite, în valoare de 7979 lei, constând „în achiziționarea de obiecte de mobilier și prestarea unor servicii/lucrări de renovare la sediul Poliției mun. Beiuș”.
Mai mult, conform referatului DNA, „în vara anului 2012, inculpatul Popa Liviu, în aceeași calitate, a pretins și primit de la aceeași persoană diferite foloase necuvenite, constând în prestarea de servicii/lucrări în vederea racordării, în mod provizoriu, la rețeaua de curent electric a locuinței sale în valoare de 1.500 lei”.
În Poliție, ca și în celelalte instituții ale statului: șefii evită aplicarea legii, contra șpagă, iar subordonații lor ajung chiar cărăuși ai șpăgii
Starea de fapt conturată de anchetatori este una specifică tuturor instituțiilor publice: șefii impuși și susținuți politic folosesc instituțiile și funcția, pe care o dețin, ca mijloace de atingere a unor scopuri economice proprii. Astfel se întâmplă, de la cel mai înalt nivel, până jos, și nu de ieri de azi.
În speța de față, șefii din poliție descopereau fapte penale, în baza atribuțiilor pe care le aveau și, în loc să își exercite sarcinile de serviciu, pentru a stopa activitatea infracțională, o „acopereau”, în schimbul unei șpăgi.
Procurorii DNA susțin că acest ”sistem” ar funcționa, de sus până jos, în același fel.
De exemplu, subordonatul lui Liviu Popa, de la nivelul Poliției Beiuș, numitul Indrei Remus Daniel, a acționat, întocmai ca șeful IPJ Bihor, conform anchetatorilor:
În cursul lunii iulie 2015, inculpatul Indrei Remus Daniel, în calitate de șef al Poliției municipiului Beiuș, a pretins, prin intermediul șefului postului de poliție Cărpinet, Rotar Raul Ovidiu Raj, de la 5 persoane, cantitatea de 2 (două) tone și 11 (unsprezece) mp de piatră ornamentală pentru pavarea curții de la locuința unei rude.
Pentru foloasele respective, cei doi inculpați Indrei Remus Daniel și Rotar Raul Ovidiu Raj s-au angajat să nu ia măsurile prevăzute de lege în ceea ce privește activitatea ilicită de exploatare și comercializare a pietrei ornamentale de către persoanele respective.
Indrei, de la Beiuș, era multifuncțional, din punctul de vedere al corupției, ce o genera, în baza funcției – omul nostru proteja, nu doar posibili infraactori, ci și subordonați, care accedeau la nivelul de protejat al șefului Poliției.
Astfel, procurorii DNA susțin că, „în cursul anului 2015, inculpatul Indrei Remus Daniel, în aceeași calitate, având în subordine directă Posturile de Poliție Cărpinet și Pietroasa, a pretins, acceptat și primit diferite foloase necuvenite de la agenții Rotar Raul Ovidiu Raj și Bat Gheorghe în legătură cu atribuțiile de serviciu, ce decurgeau din funcția de conducere deținută de ofițer. Remiterea foloaselor necuvenite s-a realizat și în considerarea unor tratamente preferențiale față de cei doi șefi de post”.
Acești protejați nu erau folosiți, cum poate vă imaginați, pentru a face instituția mai eficientă, ci pentru a solicita și lua șpagă de la infractori:
În perioada decembrie 2014 – aprilie 2015, comisarul șef Indrei Remus Daniel, în calitate de șef al Poliției mun. Beiuș, având în subordine Postul de Poliție Pietroasa, a pretins, acceptat și primit de la administratorul unei societăți comerciale, atât în mod direct, cât și prin intermediul agentului șef principal Bat Gheorghe, diferite foloase necuvenite, în schimbul cărora, inculpatul urma să protejeze activitatea infracțională a omului de afaceri.
Serviciul de înlesnire a obținerii mitei cu ajutorul șefilor din Poliție, externalizat
Conform anchetatorilor, unul dintre polițiștii cu „responsabilitate” ar fi ajutat și șpăgari din afara instituției să își obțină „ce li se cuvine”, adică mita.
Este vorba de complicele lui Indre, respectiv Rotar Raul Ovidiu Raj, care ar fi intermediat spaga între exploatatori și comercianți de piatră ornamentală și funcționari de la nivelul Agenției pentru protecția Mediului Bihor:
În cursul lunii iunie 2015, inculpata Pătroc Minodora Ioana, în calitate de consilier superior în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor – Serviciul Avize, Acorduri, Autorizații, a pretins și primit, prin intermediul agentului șef principal Rotar Raul Ovidiu Raj, de la 4 persoane, cantitatea de 20 – 22 mp de piatră ornamentală pentru pavaj, pe care a folosit-o cu ocazia construirii unei locuințe personale.
În schimbul foloaselor pretinse și primite, inculpata, având atribuții directe în legătură cu eliberarea avizului și acordului de mediu, a susținut demersurile persoanelor respective pentru obținerea avizului de mediu și a acordului de mediu, proceduri premergătoare obținerii autorizației de mediu pentru activitatea de exploatare și comercializare a pietrei ornamentale.
DNA a început urmărirea penală față de cei de mai sus, care au fost puși sub control judiciar, pentru următoarele 60 de zile.