joi, 30 iunie 2022
Inițiativa pentru o Justiție Curată
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat
No Result
View All Result
Inițiativa pentru o Justiție Curată
No Result
View All Result

ALBA: Cinci primari cu probleme penale și de conflict de interese vor un nou mandat

byIJC
6 ani ago
inAlegeri Locale 2016
6 min read
1.6k 118

Mirel Hălălai (PSD) – primarul oraşului Teiuş, candidat pentru al doilea mandat

Primarul oraşului Teiuş, Mirel Hălălai, este acuzat de Agenţia Naţional de Integritate de conflict de interese pentru că ar fi încheiat contracte cu o firmă la care era asociat, iar soţia sa era contabilă la aceeaşi societate.
Agenţia Naţională de Integritate a anunţat în 12 iunie 2015 că a constatat starea de incompatibilitate şi existenţa conflictului de interese în cazul edilului oraşului Teiuş, Mirel Hălălai (PSD).

Potrivit comunicatului ANI de la acea dată, în perioada exercitării mandatului de primar, Mirel Hălălai a încheiat un număr de 10 contracte şi un act adiţional cu S.C. DAMI PROD S.R.L., societate comercială în cadrul căreia acesta a deţinut calitatea de asociat (în perioada 23 noiembrie 1994 – 10 iulie 2012), precum şi funcţiile de director general şi administrator (în perioada 13 ianuarie 2010 – 25 iunie 2012), iar soţia sa deţine funcţia de contabil începând cu data de 10 martie 2009. În baza contractelor şi a actului adiţional, Primăria Oraşului Teiuş a efectuat plăţi către S.C. DAMI PROD S.R.L., în cuantum de 105.913,38 lei. De asemenea, aşa cum rezultă din declaraţia de avere completată la data de 14 iunie 2013, edilul avea acordat, la data de 31 decembrie 2012, un împrumut în sumă de 330.270 lei către S.C. DAMI PROD S.R.L., din care, până la data de 31 decembrie 2013, a fost returnată suma de 79.500 Lei.

În acest caz Agenţia Naţionalã de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud, în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Dosarul a ajuns ulterior în instanţă şi se află în prezent pe rolul Judecătoriei Aiud.

Primarul din Teiuş a atacat în instanţă raportul prin care ANI stabilea conflictul de interese, procesul fiind pe rol la Curtea de Apel Alba Iulia, însă judecarea cauzei este suspendată până la încheierea celuilalt proces de la Judecătoria Aiud.

Şi Curtea de Conturi a scos la iveală în urma unor controale nereguli la Primăria Teiuş cu privire la activitatea din 2013. Potrivit Curţii de Conturi, Primăria Teiuş a realizat cheltuieli ilegale de 224.000 de lei, bani care au fost plătiţi către patru firme, la care existau interese printre reprezentanţii administraţiei locale. La una dintre societăţi primarul Mirel Hălălai a fost asociat, arhitectul şef este încă asociat la alta, iar doi consilierilor locali sunt director economic respectiv asociat la o altă firmă.

Ilie Tomuş (PNL) – primar Şibot, candidat pentru un nou mandat

Primarul din Şibot, Ilie Tomuş, a fost condamnat în anul 2014 la un an de închisoare cu suspendare pentru că a derulat activităţi incompatibile cu funcţia de primar.

Potrivit Agenţiei naţiuonale de Integritate, Ilie Tomuş “s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 iunie 2012 – 14 iulie 2014 întrucât a deținut simultan funcția de primar al comunei Șibot, jud. Alba, și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul „Tomuş Ilie Persoană Fizică Autorizată”, încălcând dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea 161/2003”.

Agenţia comunică faptul că Ilie Tomuş, primarul comunei Şibot “s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 iunie 2012 – 14 iulie 2014 întrucât a deținut simultan funcția de primar al comunei Șibot, jud. Alba, și calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul „Tomuş Ilie Persoană Fizică Autorizată”, încălcând dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea 161/2003”.

Tomuş a fost denunţat la acea dată chiar de adjunctul său, viceprimarul Dacian Herlea.

Gheorghe Vlad – primar PSD (fost PNL) la Vinţu de Jos, candidat pentru al doilea mandat

Primarul comunei Vinţu de Jos, Gheorghe Vlad, are 45 de ani şi este la primul mandat, iar până la sfârşitul anului 2014 trecut a fost membru PNL. Edilul a trecut apoi la PSD, profitând de ordonanţa care a permis migraţia aleşilor locali.

În 2015, Gheorghe Vlad, şi Valentin Groza, şef birou în cadrul instituţiei, au fost reţinuţi pentru abuz în serviciu, fiind acuzaţi că ar fi folosit în scop personal bani din bugetul primăriei.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, procurorii au stabilit că în perioada 2013 – 11 august 2014 edilul a angajat, înregistrat și efectuat cheltuieli și consumuri nejustificate de materiale de curățenie, precum și de produse ce nu se regăsesc în inventarul primăriei, iar în unele cazuri a achiziționat materiale respectiv piese pentru autoturism, însă acestea erau pentru o altă marcă de autoturism decât cele aflate în dotarea primăriei.

De asemenea, primarul mai este acuzat că a angajat, ordonanțat și efectuat plata de cheltuieli cu carburanți (benzină, motorină și uleiuri minerale) fără respectarea prevederilor legale. Astfel, potrivit anchetatorilor, o parte din carburant a fost consumat de edil pentru deplasări în interes personal, precum și de alte persoane cu acceptul acestuia.

Primarul mai este acuzat că a dispus şoferului Primăriei Vințu de Jos să efectueze lucrări cu buldoexcavatorul unei persoane fizice a cărei contravaloare nu a fost achitată.

De asemenea edilul este acuzat şi că a angajat, înregistrat și efectuat cheltuieli și plăți nelegale pentru prestarea unor servicii de cazare și masă la hoteluri din Băile Felix județul Bihor.

Împreună cu primarul din Vinţu de Jos a fost reţinut, la acea dată, şi Valentin Groza, şef serviciu în cadrul instituţiei, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu pentru că l-ar fi ajutat pe edil la comiterea faptelor nelegale.

Dănuţ Vasile Bârzan – primar PSD în comuna Lupşa

Primarul comunei Lupşa, Dănuţ Vasile Bârzan, este acuzat de Agenţia naţională de Integritate că şi-a angajat soția la departamentul de urbanism al Primăriei.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în luna noiembrie 2015, că primarul din comuna Lupşa este în conflict de interese administrativ şi penal deoarece “în calitate de primar, a emis la data de 7 februarie 2013 dispoziția privind încadrarea soției sale pe perioadă determinată, pe postul de referent la Compartimentul Urbanism: cadastru, publicitate imobiliară și fond funciar din cadrul Primăriei Comunei Lupșa, încălcând, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”. De asemenea „anterior emiterii dispoziției din data de 7 februarie 2013, Dănuţ Vasile Bârzan a semnat, în calitate de primar, mai multe documente ce au stat la baza concursului de ocupare a postului temporar vacant”. Potrivit ANI, soția primarului a obținut, începând cu data de 11 februarie 2013, venituri salariale în cuantum de 24.031 lei.

Agenția Națională de Integritate a sesizat atunci Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni, Județul Alba, în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.

Dănuţ Vasile Bârzan a atacat în instanţă raportul ANI, însă Curtea de Apel Alba Iulia a dat câştig de cauză agenţiei şi nu edilului.

Vasile Marin Jurj – primar PSD al comunei Arieşeni

Primarul comunei Arieşeni din Munții Apuseni, Marin Jurj, a fost membru PDL însă şi-a dat demisia în 2014 şi s-a înscris în PSD, partid din partea căruia candidează pentru un nou mandat.

În septembrie 2013, inspectorii ANI l-au găsi în incompatibilitate pe primarul din Arieşeni, Marin Jurj (PSD). Instituţia şi-a motivat decizia prin faptul că „începând cu data de 13 august 2010 a deţinut, simultan, funcţia de primar al comunei Arieşeni şi calitatea de reprezentant asociat din partea Consiliului Local Arieşeni în cadrul societăţii Salubritate Apuseni SRL”.
Edilul a atacat în instanţă raportul ANI şi a câştigat definitiv procesul, decizia fiind pronunţată la Înalta Curte de Casație și Justiție în data de 17 februarie.

Primarul din Arieşeni mai are însă şi alte probleme penale, fiind trimis în judecată în acest an pentru conflict de interese fiind acuzat că a achiziţionat servicii de cazare de la pensiunea administrată de tatăl său.

Acest dosar a fost instrumentat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia care ulterior l-au înaintat Judecătoriei Cîmpeni.

Potrivit rechizitoriului, Marin Jurj, în exercitarea atribuţiilor sale de primar la Primăria Comunei Arieşeni şi ordonator de credite la această autoritate publică, în mod repetat, în perioada 2 aprilie 2009 – 2 octombrie 2013, a achiziţionat diverse bunuri şi servicii (cazare) de la SC Vilidom SRL, firmă care îi are ca asociaţi pe părinţii acestuia şi este administrată de tatăl primarului. Societatea Vilidom SRL deţine pensiunea ”La Vasile” din comuna Arieşeni şi îşi are sediul social la domiciliul primarului Marin Jurj.

Tags: Albaprimari penali
Share36Tweet22
Previous Post

În județul Tulcea, trei candidați cu probleme penale și de incompatibilitate vânează un nou mandat de primar

Next Post

Galaţi: Firma Moviland s-a născut cu dinţii deja înfipţi în buget

Related Posts

Prefectul dezertat și înzăpezit vrea să fie deputat de Brăila în partidul lui Tăriceanu

6 ani ago

Un primar bătăuș din județul Iași rămâne fără mandat după ce a agresat un opozant și a jignit o săteancă

6 ani ago

Mircia Muntean, primarul condamnat definitiv la închisoare, menţinut în funcţie de autorităţile zăpăcite

6 ani ago

Primar cu ghinion. Proaspät alesului din Șipote, condamnarea cu suspendare i-a tras scaunul de sub șezut.

6 ani ago

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai citite

  • București: 100 de ani de tradiție aruncați la gunoi. Fosta Fabrică de bere Rahova, între ruină și pericol public

    257 shares
    Share 103 Tweet 64
  • Constanța: Palatul Reginei Maria, vândut la preț de apartament de lux. DNA cere anularea vanzarii

    1087 shares
    Share 738 Tweet 146
  • Valea Călugarească: Conacul Matac şi biserica Sfântul Nicolae – Schiau, două clădiri vechi de peste 100 de ani, abandonate de proprietari

    327 shares
    Share 142 Tweet 77
  • Galaţi: proiectanţii falimentului

    80 shares
    Share 32 Tweet 20
  • Cum a ajuns Restaurantul Diplomatic din Parcul Herăstrău să fie închiriat de o firmă controlată de Puiu Popoviciu și Dragoș Dobrescu

    271 shares
    Share 108 Tweet 68
  • Acasă
  • Despre Coaliția Inițiativa pentru o Justiție Curată
  • Rapoarte
  • Senatorii României
  • text homepage 9
© 2019 justitiecurata.ro - susținut de Freedom House România și PressHub.
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Despre Coaliție
    • Parteneriat
    • Misiune / Viziune
  • Știri
  • Alerte
  • Jurnalisti in Serviciul Public
  • Investigații
  • Orașul Uitat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In