- Anul trecut, Municipalitatea a încredinţat 300 de contracte direct, fără licitaţie
- Un preş asfaltic de nici 200 de metri, plătit cu aproape 100.000 de euro
- Firma familiei unui fost fotbalist de la Oţelu, care vinde ţigări şi rachiu, a devenit specialistă în reparaţii
- Ridicarea unei şcoli la rang de colegiu s-a făcut prin patru contracte de reparaţii: câte unul de etaj, plus beciul.
Patru contracte de lucrări pentru acelaşi obiectiv, atribuite fără licitaţie în decursul a două luni, şi 15 contracte oferite, în 12 luni, unei firme al cărei asociat este directorul general al altei companii care a primit, tot fără licitaţie, 14 contracte, tot în 12 luni. Ah, şi un căpeţel de stradă – 192 de metri – la care întreţinerea covor(aş)ului asfaltic a costat mai mult decât reparaţia Viaductului, care măsoară 1,5 kilometri! Acestea sunt „notele de culoare” ale celor peste 300 de contracte fără licitaţie, în valoare totală de peste patru milioane de euro (18,17 milioane de lei) fără TVA, pe care le-a oferit Primăria municipiului Galaţi, anul trecut.
Campioana atribuirilor directe
Potrivit datelor pe care Primăria Galaţi le-a furnizat la solicitarea noastră, campioana atribuirilor directe este firma gălăţeană Moviland Met SRL. Aceasta a beneficiat, în cele 12 luni ale anului trecut, de 15 contracte (mai des de unul pe lună!), în valoare totală de aproape 311.000 de euro – 1,39 milioane de lei, fără TVA.
Dintre toate firmele care au primit direct contracte de la Primărie, Moviland a primit cele mai multe lucrări şi cei mai mulţi bani. Interesant este că firma a fost înfiinţată în 8 septembrie 2014! Primăria s-a putut convinge de performanţele ei la doar două săptămâni de la înfiinţare, când i-a atribuit direct un contract de reparaţii curente la un colegiu, în valoare de 80.635 de lei fără TVA. Iar când a împlinit o lună şi trei zile de la înfiinţare, Moviland a mai primit de la Primărie alte patru contracte de reparaţii şi igienizări la un colegiu, un liceu, o şcoală şi-o grădiniţă, obţinând în total de la Primăria Galaţi aproximativ 500.000 de lei fără TVA!
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma îi are ca asociaţi pe Eugen-Constandinos Peter, Cristian Raicu şi Cristian Peter, ultimii doi fiind şi administratorii firmei care are ca activitate principală „Lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”.
Şi mai interesant este că pe unul dintre asociaţii firmei îl găsim ca director general la o altă companie din topul atribuirilor directe.
Campioana proiectărilor
Când a fost vorba de proiecte tehnice pentru investiţii sau reparaţii capitale, de studii de oportunitate, de expertize şi orice alte documentaţii necesare unei lucrări, Primăria a apelat cu încredere la SC Proiect SA. Dovadă că, în cele 12 luni ale anului trecut, i-a atribuit 14 contracte în valoare totală de aproape 600.000 de lei – 133.185 de euro, fără TVA.
O scumpete de covor(aş) asfaltic
Dintre cele peste 300 de contracte atribuite direct de Primăria Galaţiului cea mai scumpă lucrare s-a ridicat la valoarea de 434.369 de lei fără TVA, adică 96.536 de euro! Ce a vizat o asemenea lucrare? Întreţinerea asfaltului de pe strada Caişilor, o străduţă din Micro 40, un cartier mărginaş al Galaţiului. Conform măsurătorii Google earth, străduţa are 194 de metri lungime! Iar eu am străbătut-o, de la un capăt la altul, în 250 de paşi mărunţi!
În comparaţie cu Viaductul – podul care leagă oraşul de platforma siderurgică ArcelorMittal, şi care, conform Google earth are 1.546 de metri (un kilometru şi jumătate) lungime, strada Caişilor e doar un preşuleţ! Dar mult mai scump!
Conform datelor furnizate de Primărie, reparaţiile curente la calea Viaductului şi a elementelor aferente au fost executate, anul trecut, tot prin atribuire directă, contra sumei de 408.906 lei – 90.868 de euro fără TVA. E drept că între timp, plombele turnate în vara trecută prin atribuire directă pe Viaduct, au cam sărit …
Patru contracte pentru un colegiu
Da, aţi citit bine! Pentru amenajarea noului sediu al Colegiului Naţional „Alexandru Ioan Cuza”, într-o fostă şcoală de cartier, Primăria făcut prin achiziţii directe, pe etaje.
În decembrie 2015, a atribuit lucrările de reparaţii lambriuri, parchet, instalaţii electrice şi termice, reparaţii glafuri şi zugrăveli la etajul doi, în valoare de 193.541 de lei, fără TVA, firmei Comtiem SRL.

Pentru reparaţia tâmplăriei interioare şi exterioare şi a grupului sanitar de la etajul I, Primăria i-a plătit firmei Romvlay SRL suma de 177.950 de lei, fără TVA.
În ianuarie 2016, a mai oferit două contracte aceloraşi firme: reparaţii parchet, lambriuri, instalaţie electrică, calorifere şi zugrăveli la etajul I, în valoare de 164.244 de lei fără TVA, atribuit SC Comtiem SRL şi, respectiv, reparaţii în săli de clasă demisol, în valoare de 47.471 de lei fără TVA, dat firmei Romvlay SRL.
Dar să nu uităm de cele două firme. În vreme ce, în 2015, SC Comtiem SRL a primit de la Primărie cinci contracte directe, în valoare de 511.054 de lei, fără TVA, SC Romvlay, a beneficiat, tot în 2015, de zece contracte în valoare totală de peste 1,10 milioane de lei – 246.518 euro, fără TVA, atribuite direct de Primăria Galaţi.
Conform datelor de la Registrul Comerţului, SC Romvlay îl are ca asociat unic şi administrator pe Cristian Constantin Moglan, tatăl lui Robert Moglan, fost fotbalist al clubului Oţelul. Unchiul fotbalistului, Valentin Ştefan, a fost una dintre gloriile Oţelului pe vremea când primarul Galaţiului, Marius Stan, a fost preşedinte al Clubului.
Interesant este că activitatea principală a Romvlay este „Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun”.
Explicaţiile Primăriei Galaţi
Primăria municipiului Galaţi ne-a explicat care sunt criteriile pe baza cărora alege firmele cărora le încredinţează direct contracte: „Pentru selecţia firmelor cărora le încredinţează contracte de lucrări prin atribuire directă, Primăria municipiului Galaţi face un studiu al pieţei cu ofertanţii care execută lucrări similare şi consultă baza de date cu ofertanţii care au derulat cu autoritatea contractantă contracte de lucrări similare. Se ţine cont de calitatea lucrărilor executate, de preţul practicat, de promptitudinea şi seriozitatea de care au dat dovadă în derularea contractelor anterioare”, ne-a comunicat Primăria.
Comments 1