Dacă e așa, axioma ”alegătorul are întotdeauna dreptate” este hazardată și, sigur, nu poate fi validă: din două premise false (una a electoratului, cealaltă a candidatului, nu poate rezulta un adevăr, acela al analiștilor cu axioma că ”alegătorul are întotdeauna dreptate”).
Așa trebuie interpretate rezultatele alegerilor locale din județul roșu, Gorj.
Statistica celor care și-au exprimat opțiunea electorală, în Gorj
L-am invocat, mai sus, pe Dworkin, deoarece îl consider relevant pentru a înțelege rezultatele alegerilor din județul Gorj.
În acest județ, adjudecat, ca în ultimii 26 de ani, de PSD, aproape toți candidații cu probleme de integritate sau penale au ieșit câștigători, în urma scrutinului din 5 iunie.
Este adevărat că tinerii până în 24 de ani nu au ieșit la vot, decât în proporție de 7-8%, din electoratul care și-a exercitat dreptul la vot.
Cea mai mare prezență la vot s-a constatat în grupa de vârstă 45-64 de ani, aproximativ 40%, din cei care și-au exprimat opțiunea electorală.
Un procent semnificativ, dintre cei prezenți la vot, l-au reprezentat persoanele peste 64 de ani, aproximativ 20%.
Rezultatele acestui scrutin electoral a determinat presa pesedistă din Gorj să susțină că ”românii au votat împotriva instituțiilor de forță” și că ”românii nu mai cred în războiul DNA împotriva corupţiei dus de procurorii care au avut de-a dreapta suportul serviciilor”.
Lotul Ydail, victorie pe toată linia în comunele din Gorj
Analizam, recent, faptul că lotul Ydail – format din primari aflați sub control judiciar, sub pretextul că au luat mită de la o firmă din Gorj, Ydail, pentru a – i acorda acesteia contracte din bani publici – candidează pe listele PSD.
Șase dintre membrii lotului au candidat, pentru un nou mandat, chiar la Primăriile, unde, conform anchetatorilor, au săvârșit posibile fapte penale, și au și câștigat, după cum urmează:
– Mihai Calotă, Primăria Urdari;
– Adrian Mangu, Primăria Bărbătești;
– Sorin Bucurescu, Primăria Slivilești;
– Ilie Petroi, Primăria Aninoasa;
– Florinel Țuilă, Primăria Cătunele;
– Grigorie Petre, Primăria Plopșoru.
Mai mult, patronul firmei Ydail, Ion Iordache, a reușit să-și impună o rudă primar în localitatea Turceni.
În același timp, în localitatea Negomir, PSD a reușit să mențină postul de primar, prin Tudor Oiță, care-l înlocuiește pe Ion Gruescu, fostul primar, care este de asemenea, urmărit penal, în lotul Ydail.
Pe scurt, cei acuzați că au dat și luat mită au convins electoratul că merită să conducă, și pe mai departe, comunitățile locale, pe care – conform anchetatorilor – le-ar fi furat.
Au avut dreptate alegătorii? Dacă ”dreptate” se traduce prin ”votați-i pe cei care vă fură”, atunci au avut.
Baronii Ion Călinoiu și Florin Cârciumaru, promotori ai altor penali
Florin Cârciumaru a câștigat al cincilea mandat de primar al orașului Tg-Jiu. Acesta este anchetat de DNA, sub suspiciunea săvârșirii unor infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție.
Pentru că este ales de electoratul care are ”întotdeauna dreptate”, a considerat că poate să facă o alianță, pentru a avea majoritate în Consiliul Local, cu partenerii săi de la ALDE.
Ca atare, șeful ALDE Gorj, Dian Popescu, va obține, pentru unul dintre consilierii locali din partid, un post de viceprimar. Șeful ALDE a fost condamnat definitiv la 5 luni de închisoare cu suspendare.
Celălalt baron al PSD, Ion Călinoiu, declarat incompatibil de ANI și anchetat sub suspiciunea de fals în formă continuată, urmează să fie președinte al CJ Gorj.
Conform unor surse, acesta va renunța la funcție, în toamnă, pentru un post de parlamentar, iar președinte al CJ Gorj va deveni Cosmin Popescu, cel care ocupă locul imediat următor pe lista de CJ al PSD. Cosmin Popescu a fost condamnat, definitiv, pentru favorizarea infractorului și este un apropiat al fostului baron PDL Gorj, Ionel Manțog, recent eliberat din închisoare.
Și liberalii au doi primari care au avut condamnări și au câștigat primăriile, la care au candidat: este vorba de Vasile Moșoiu (Drăguțești) și Ion Ianăși (Vladimir).
Aceștia sunt penalii cei mai vizibili, care au avut câștig de cauză, în recentul scrutin electoral. Sigur, mai sunt și alții, pe listele de consilii locale, la nivel de județ, în condițiile în care – fără vreo excepție – candidații cu probleme penale au avut succes, mai ales dacă au fost pe lista PSD.
Are alegătorul totdeauna dreptate?
Este o isterie a analiștilor înțelepți, care inundă spațiul public românesc cu ideea că e în regulă că electoratul a ales penali, pornind de la clișeul kitsch, conform căruia ”alegătorul are întotdeauna dreptate, în democrație”. Nu generalizez, însă, pe segmentul Gorj, eu cred că au avut dreptate, doar cei care nu s-au prezentat la vot: aproximativ 44%.
Cei care au votat au ales cum se vede mai sus: penali, infractori, pușcăriași, condamnați, incompatibili, etc. Aceștia, nu consider că au avut dreptate.
Dacă ”analiștii”, vor să înțeleagă de ce nu au dreptate votanții care au ales penali, dar și cum alegătorii au fost manipulați de penali, pentru a le da votul, le sugerez următorul fragment din Dworkin:
”Încă din 1996, sondaje, care conțineau o listă lungă de întrebări, despre chestiuni relevante, la ordinea zilei, ce puteau fi tranșate prin opțiune electorală, au dat următoarele rezultate surprinzătoare: sub 50% dintre cei chestionați au putut răspunde la maxim 40% dintre întrebările din chestionar. Ca urmare a acestui evident nivel de ignoranță, este inevitabil că politicienii vor dezbate, doar chestiuni de nivel telenovelă. Adică alegătorul va studia următoarele aspecte, când deliberează: Care candidat pare mai calm și mai încrezător? Care vorbește mai pe nivelul alegătorului? Cu care ai ieși la o întâlnire? Atât timp cât consilierii politicienilor le cer acestora să ne trateze ca ignoranți, noi vom rămâne ignoranți; atât timp cât suntem ignoranți, consilierii le vor cere politicienilor să ne trateze ca pe niște ignoranți. Niciun candidat nu-și permite, ca atare, să iasă din această spirală.(…) Se tem că ne vor deranja dacă în loc de telenovelă, ne vor servi un silogism (…) Adevărul, ca standard maximal, a devenit demodat”…
Câteva concluzii…
Pe baza celor susținute de Dworkin și privind, nu doar la rezultatele din Gorj, cred că e o eroare a afirma că alegătorul a avut dreptate, în recentul scrutin electoral; cel mult, a votat adevărul ce i-a fost servit, adevărul cel mai accesibil, nefiind activat de puterea alternativă a adevărului serios.
Acestea fiind spuse, mi se pare o manipulare odioasă propaganda pesedistoid-penală, conform căreia românii care au votat penali, au dat un vot de blam instituțiilor anticorupție.
O doză de adevăr există, totuși: un partid care să spună alegătorilor, în mod onest, adevărurile – dincolo de telenovele, ce favorizează penalii – rămâne o necesitate pentru sănătatea acestei țări.
Comments 1