La Oșești, primarul pesedist Grigore Lefter a fost inculpat de două ori în timpul exercitării mandatului. După ce și-a angajat fiul pe post de consilier personal, Lefter a fost condamnat, în 2014, la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese de Judecătoria Vaslui. În același an, el a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru fraude cu fonduri europene, după ce a falsificat un proces verbal de recepție a unor lucrări fictive pentru reabilitarea unui drum comunal, proces verbal pe care l-a folosit apoi în încercarea de a justifica primirea unui avans din cadrul finanțării.
Neculai Lupu, primarul comunei Fruntișeni, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și conflict de interese după ce, în anii 2008-2009, acesta a semnat două acte adiționale pentru unele terenuri de pășune care au fost date în arendă unei asociații, fără a avea aprobarea consiliului local. Anchetatorii au constatat că Neculai Lupu a prejudiciat Consiliul Local cu 43.569 de euro, suma reprezentând diferența dintre nivelul chiriilor stabilite prin contractele de arendă și chiria stabilită de primar în actele adiționale semnate. Acest lucru nu îl oprește din a mai candida pentru un nou mandat din partea PSD.
Tot pentru conflict de interese a fost condamnat și primarul din Pogana, Ioan Vezeteu, care încearcă să mai câștige un mandat de primar, din partea PMP. El a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare după ce a vândut un teren proprietate privată a comunei, fără licitație, unui afin de gradul 2.
Tiberiu Lorin Coatu, primar al comunei Găgești, a fost trimis în judecată de DIICOT, alături de alte două persoane, pentru „constituire de grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și instigare la spălare a banilor”. Conform anchetatorilor, cei trei au obținut 1,1 milioane de lei pentru construcția a trei poduri în comuna Găgești, construcțiile nefiind finalizate. Coatu încearcă să redevină primar din partea PNL.
La Ibănești, Benone Pletea, care candidează pentru un nou mandat din partea PSD, este cunoscut pentru că, în 2008, a fost dat afară din examenul de bacalaureat după ce a fost prins copiind. Cu un an înainte, el a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru că a depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă o diplomă falsă care atesta că a absolvit Academia de Studii Economice, în ciuda faptului că el terminase numai 10 clase.
Liviu Scafaru este un controversat om de afaceri care candidează, din partea PMP, pentru un mandat de primar în Negrești. În 2013, el a fost declarat de CNSAS ca fiind un fost colaborator al Securității, cu toate că numai cu un an înainte declarase pe propria răspundere contrariul, cu ocazia depunerii candidaturii sale în cadrul alegerilor parlamentare. Un an mai târziu a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, el trebuind să plătească apoi o amendă administrativă de 1.000 de lei. Liviu Scafaru are doi copii și amândoi au ajuns după gratii. Fiul său a fost condamnat pentru trafic de droguri iar, după ce a ieșit din închisoare, a cauzat un accident rutier și a abandonat mașina pentru că se afla sub influența băuturilor alcoolice. Fiica lui Liviu Scafaru, Alina, avocată în cadrul Baroului Vaslui, a fost condamnată la închisoare cu executare după ce a încercat să mituiască un gardian din cadrul Penitenciarului Iași, pentru a introduce în unitate alcool și telefoane mobile pentru iubitul ei, interlopul apropiat clanului Cordunenilor Florin Rotariu, poreclit „Cap de Porc”.
Comments 1