Neinclus încă în legislația achizițiilor publice, acest principiu nescris este respectat cu sfințenie de multe autorități locale în încredințări directe. La Galați de exemplu, orașul în care cu dușuri reci și calorifere înghețate locuitorii au fost antrenați deja pentru frigul din această iarnă, primarul Marius Stan i-a cerut demisia directorului Calorgal (societatea publică de termoficare) pentru că e incompetent. Incompetent, incompetent, dar în ultimele 12 luni Primăria Galați a acordat unui SRL al directorului Calorgal contracte directe de 82.000 euro. Mai modest, fiul deputatului PSD Florin Pâslaru a fost binecuvântat de Consiliul Județean condus de histrionul Bacalbașa cu încredințări directe de peste 23.000 euro pentru reprezentații la TV Galați. Anca Melinte, jurnalistă la cotidianul Viața liberă din Galați, încearcă să afle cum de s-au nimerit oamenii aceștia la locul potrivit.
Firmele deţinute de fiul unui parlamentar gălăţean şi de directorul unei societăţi publice de interes local au beneficiat de contracte în valoare totală de peste o sută de mii de euro, atribuite direct, fără licitaţie, de către administraţia Galaţiului.
Concret, Primăria municipiului Galaţi i-a atribuit patru contracte, în valoare totală de 82.135 euro, firmei controlate de Cristian Istrate. În același timp, tot Primăria îi plătea aceluiași Cristian Istrate, în calitate de director, 5.477 lei retribuție lunară, ca să conducă societatea locală care distribuie apă caldă şi căldură gălăţenilor.
Culmea, după ce i-a oferit lui Cristian Istrate pe tavă – prin încredințare directă – contractele pentru firma personală, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, i-a cerut lui Istrate demisia din fruntea societăţii de interes local, acuzându-l de incompetenţă.
Două străzi mai încolo, Consiliul Judeţului Galaţi nu s-a lăsat mai prejos. I-a oferit două contracte în valoare de peste 23.678 de euro firmei controlate de fiul deputatului PSD Florin Pâslaru, politician care, anul acesta, a fost amendat penal cu 2.000 de lei pentru că şi-a angajat fiul la biroul său parlamentar.
Paradoxuri pe bani publici
Pe 8 decembrie 2015, primarul Marius Stan i-a cerut demisia directorului societăţii de interes local Calorgal, pe motiv de incompetenţă:
„Tot ce avea de făcut domnul Istrate era să gestioneze cu chibzuinţă societatea pe care o conduce, în aşa fel încât gălăţenii să aibă apă caldă şi căldură, angajaţii săi să îşi ia salariile la timp şi Calorgal să nu se transforme într-o altă gaură neagră”, şi-a motivat solicitarea Marius Stan.
Paradoxal, în urmă cu doar două luni, Primăria condusă de primarul Marius Stan îi atribuia direct, fără licitaţie, firmei personale a lui Cristian Istrate – R.E.D. SRL – două contracte de lucrări. Este vorba despre „Reparaţii la imobilul de pe strada G-ral Lahovary nr. 7”, şi „Reparaţii la imobilul din strada Arieşului nr. 6”, contracte a căror valoare însumată se ridică la 26.267 de lei fără TVA, adică aproape 6.000 de euro.
În toamna anului trecut, pe când Istrate era administrator special la Apaterm (societate care a dat faliment, fiind înlocuită de Calorgal), firma R.E.D. SRL a obţinut de la Primăria Galaţi două contracte în valoare totală de 335.130 lei fără TVA, pentru reparaţii şi igienizări la Şcoala „Ştefan cel Mare” şi construire şarpantă şi învelitoare la Colegiul „Dumitru Moţoc”.
Deducem, deci, că Istrate n-a mai fost competent să conducă societatea pentru care era plătit din banii gălăţenilor (firmă care a înregistrat o pierdere de 5,2 milioane lei după doar câteva luni de activitate). Dar firma lui personală a fost suficient de competentă pentru a încasa, de pe urma celor patru contracte atribuite direct, 82.135 euro.
Firmă întreţinută din venituri de la Primărie
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, firma R.E.D. SRL îi are ca asociaţi pe Antoanella Istrate şi pe Cristian Istrate, acesta din urmă fiind şi administrator. Activităţile principale, sunt „consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării” şi „consultanţă pentru afaceri şi management”. Cristian Istrate susţine, însă, că are ca domeniu de activitate şi construcţiile.
Conform bilanţurilor economice de pe site-ul Ministerului Finanţelor, la finele anului 2014, R.E.D. SRL a reuşit o cifră de afaceri netă de 369.130 lei şi un profit net de 75.732 lei, la un număr mediu de şase salariaţi.
Interesant este că, la veniturile totale de 369.136 lei ale societăţii pe 2014, Primăria a contribuit cu 335.130 lei, adică peste 90 la sută! Tot în 2014, R.E.D. SRL a avut un contract încheiat cu o firmă cu capital de stat, Electrocentale SA, pentru „protecţie anticorozivă sală vase consum HCI, etapa I”, în valoare de 33.735 lei fără TVA.
PAF, trei contracte! Pentru reprezentații la TV
Consiliul Judeţului Galaţi, al cărui preşedinte este celebrul doctor Nicolae Bacalbaşa, şi-a asigurat prezenţa pe micul ecran graţie unui contract atribuit direct firmei de familie a deputatului PSD Florin Pâslaru. Potrivit informaţiilor furnizate la solicitarea noastră, CJ Galaţi i-a atribuit direct, fără licitaţie, firmei PAF Media SRL un contract în valoare de 67.500 lei fără TVA pentru „difuzarea în direct şi în reluare a şedinţelor CJG şi a unor emisiuni informative/mese rotunde la postul de televiziune TV Galaţi”. Pentru un contract similar de prestări servicii, anul trecut, PAF Media SRL a fost plătit cu 37.800 lei fără TVA. Total: 23.931 euro.
Ar mai trebui spus că, tot anul trecut, Primăria Galaţi i-a atribuit direct firmei PAF Media SRL un contract de 13.000 de lei fără TVA – aproape 3.000 euro – pentru materiale de informare şi publicitate aferente proiectului european „Festivalul Scrumbiei”.
Pâslaru junior pare să fi compensat astfel paguba pricinuită tatălui, deputatul Florin Pâslaru, amendat penal cu 2.000 de lei pentru că şi-a angajat fiul la biroul său parlamentar.
Sursa foto: Viaţa liberă
Comments 1