2,1 milioane de lei avea de gând să cheltuiască Municipalitatea pentru ghirlande, ţurţuri luminoşi şi stele cu coadă, dar spectacolul de lumină plănuit a murit din faţă. Gălăţenii zic mersi că au măcar becuri de neon la colţ de stradă, iar dacă-i încearcă nostalgia, se pot consola cu albumul foto de pe pagina de facebook a primarului, „Galaţi, oraşul luminilor de sărbători” – 2014. Cui se datorează tristeţea cenuşie de azi a oraşului de la malul Dunării? Lui Grinch, desigur, căci doar el putea fura pagina din mijloc a caietului de sarcini, de trei file, de pe site-ul de licitaţii publice SEAP. Lipsa filei buclucaşe a dus la anularea licitaţiei, fără putinţă de a mai fi reluată. Primarul Marius Stan acuză acum un sabotaj şi face plângere penală. Grinch îşi freacă palmele de satisfacţie că le-a stricat gălăţenilor Crăciunul. Anca Melinte, de la Viaţa Liberă, ne spune povestea licitaţiei ratate.
Anul trecut, pe vremea asta, Galaţiul era printre cele mai strălucitoare oraşe din ţară, doar se iluminase festiv de 430.000 de euro fără TVA. Acum, deşi Crăciunul bate la uşă, gălăţenii se uită cu jale la cele câteva instalaţii de iluminat, rămase de anul trecut, pe sfert arse, agăţate doar în câteva petece din centrul oraşului. Pe restul străzilor, zic mersi dacă le funcţionează măcar iluminatul public.
Nici Primăria municipiului nu se simte prea bine: în vreme ce anul trecut clădirea în care şade cu chirie (pe vremuri Grand Hotel) era îmbrăcată în perdele de lumini, acum în dreptul ei clipeşte albastru o ghirlandă pe care cu greu se poate citi: „Primăria vă urează: La Mulţi Ani!”. Situaţia e albastră şi în interiorul instituţiei, unde o anchetă internă pentru identificarea vinovatului pentru anularea licitaţiei pentru iluminat festiv s-a lăsat cu o plângere penală.
Primăria ştia ce vrea
Pe 23 septembrie anul acesta, Primăria Galaţi a scos la licitaţie contractul de închiriere instalaţii de iluminat festiv pentru Sărbătorile de iarnă 2015-2016, cu o valoare estimată de 2,1 milioane de lei, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai mic. Primăria ştia foarte bine ce vrea: instalaţii de iluminat festiv echipate cu tehnologie LED cu performanţe tehnice şi design la nivel actual cu care să ilumineze festiv 32 de străzi, intrările şi ieşirile din oraş, rondourile, intersecţiile, esplanadele, parcurile dar şi propriul sediu.
Detaliile din anexa caietului de sarcini mergeau până la „figurină luminoasă tridimensională triunghiulară cu ţurţuri leduri de culoare alb rece având la partea superioară o stea din policarbonat” sau „ansamblu format din figurină tridimensională formată din şase cercuri dispuse în zigzag conturate cu un furtun luminos, leduri alb rece, având în centru un glob din policarbonat cu diametrul de 120-140 cm, figurină tridimensională cu patru laturi la 90 de grade, echipate cu ţurţuri luminoşi culoare alb rece şi albastră dimensiuni, baghete luminoase cu efect de picurare…”. Potrivit autorităţilor, caietul de sarcini s-a întocmit pe baza cataloagelor firmelor care închiriază asemenea instalaţii şi de aceea detaliile decoraţiunilor sunt atât de… explicite.
Pe 10 noiembrie, în competiţie s-a înscris SC MK Lighting SRL, din judeţul Hunedoara – companie care a iluminat festiv oraşul în ultimii doi ani – având ca terţ susţinător pe SC MK Illumination SRL din Hunedoara.
Pe 7 decembrie, când tot oraşul se întreba unde-s luminiţele de Crăciun, printr-o notă justificativă, Primăria prelungea perioada de evaluare a ofertei depuse, până pe 31 decembrie…Pe 8 decembrie se anunţa anularea licitaţiei.
O pagină în minus
Între atâtea detalii privind instalaţiile de iluminat festiv, Primăria a pierdut din vedere esenţialul: caietul de sarcini nu avea decât paginile unu şi trei, pagina doi lipsea cu desăvârşire! Descoperirea a fost făcută de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice. „Dintr-o eroare, o pagină din caietul de sarcini nu a fost scanată şi pusă pe SEAP şi s-a considerat că nu s-a respectat principiul transparenţei. Ni s-a cerut să anulăm procedura sau, dacă nu, să suportăm consecinţele, respectiv o amendă în jur de 50.000 de lei”, ne-a explicat city managerul oraşului, Aurel Vlaicu.
Din caietul de sarcini lipsește fila 2. De la pagina 1 se trece direct la pagina 3, așa cum se poate observa din fascinilele de mai sus.
Săptămâna trecută, Primăria susţinea că a găsit soluţii tehnice şi că, de Crăciun şi Anul Nou, vor fi iluminate doar străzile principale, câteva intersecţii, precum şi parcurile şi locurile de promenadă din Galaţi. Soluţia o constituiau atribuirile directe. Mai exact, societăţile de interes local Transurb şi Gospodărire Urbană urmau să achiziţioneze elemente de iluminat cu care să decoreze stâlpii, parcurile şi zonele verzi.
A fost sabotaj!
Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a anunţat, pe 14 decembrie că gălăţenii îşi pot lua adio de la luminiţe: „Cu certitudine vom rămâne fără lumini de sărbători. Licitaţia a fost sabotată, asta fără doar şi poate. Am declanşat o anchetă, am făcut şi o plângere penală în acest sens. Cei vinovaţi trebuie să răspundă. Dacă era un caiet de sarcini de o sută de pagini, lipsa unei pagini poate fi o neatenţie, dar când ai trei pagini pe caietul de sarcini şi lipseşte pagina doi e cel puţin surprinzător! Ca să nu zic că e foarte surprinzător când vine ofertantul face şi oferta. Cred că avea de pus o întrebare când s-a uitat pe SEAP şi-a văzut pagina unu şi pagina trei. A venit o ofertă copy-paste după cea de anul trecut. Asta mie îmi miroase a altceva, dar nu vreau să mă pronunţ eu pentru că nu sunt organ de anchetă”, a declarat primarul Stan.
Achiziţiile instalaţiilor de iluminat prin intermediul societăţilor subordonate Primăriei a picat. Motivul? Edilul spune că acestea nu au ca obiect de activitate iluminatul, aşa că ar însemna deturnare de fonduri. Iar cu o achiziţie directă de maxim 30.000 de euro, Primăria susţine că n-ar putea să cumpere decât nişte tuburi luminoase de la Metro…
Grinch poartă… fustă!
Potrivit surselor noastre, cea împotriva căreia Primăria a depus plângere penală împotriva unei funcţionare de la departamentul licitaţii. Până hotărăsc organele cine-i vinovat, gălăţenii vor putea admira de Crăciun doar cele câteva figurine şi decoraţiuni pe care le-a cumpărat în 2014, la un preţ estimativ de 225.000 de lei fără TVA, de la SC RC Energo Install SRL. Dar se pot consola admirând albumul de fotografii „Galaţi, oraşul luminilor de sărbători” postat în 2014, pe pagina oficială de Facebook de primarul Marius Stan. Atunci, edilul a organizat chiar un concurs, invitând gălăţenii să-i trimită poze cu cele mai împodobite locuri din oraş şi promiţând un premiu surpriză. Asta după ce municipalitatea închiriase prin licitaţie instalaţii de iluminat festiv în valoare de 1,67 milioane de lei fără TVA, de la consorţiul Luxten România şi MK Lightning. Vi se pare mult? Greşit! Cel mai scump iluminat festiv a fost în 2013, când Primăria a plătit 2.230.022 de lei fără TVA SC Luxten Lighting Company, în asociere cu SC MK Lighting SRL Hunedoara.
Grinch a mai trecut pe la Primăria Galaţi
Galaţiul a mai trecut printr-o asemenea sărăcie cu leduri şi în 2011, în mandatul fostului primar Dumitru Nicolae, când licitaţia electronică organizată de Primărie a fost blocată de câteva ori şi din acest motiv s-a ajuns ca nici măcar în decembrie să nu existe ornamente luminoase în oraş. În cele din urmă, licitaţia pentru achiziţie (nu închiriere!) instalaţii de iluminat festiv, inclusiv montajul şi reparaţia acestora a fost câştigată de firma SC SZD Electro SRL din Cluj (pentru montaj) în asociere cu SC MK-Illumination din Hunedoara (care furniza echipamentele), cu o ofertã de 223.597 de lei fără TVA.
Sursa foto: Viaţa liberă şi pagina de Facebook a Primarului Marius Stan