La Suceava este în curs o anchetă DNA, pe urmele subvențiilor ilegale de milioane de euro date pentru fictivi crescărori de animale, în dauna adevăraților proprietari. Informațiile, în acest stadiu al anchetei, sunt nepublice. Deținem, însă, documente care arată mecanismul prin care se schimbă destinatarul subvențiilor. Rețeta este cea mai banală, cea mai grosolană: contractele de arendare a terenurilor (în baza cărora se atribuie subvențiile) sunt falsificate pur și simplu cu pastă corectoare și cu pixul, numele arendașilor sunt mâzgălite în fals. În cazul pe care vi-l prezentăm (și care nu face parte din cele investigate de procurori) prejudiciul se ridică undeva la 30.000 euro. Câte asemenea falsuri au fost făcute, cu ajutorul funcționarilor de la primăriile din zonă, nu se poate aproxima. Deocamdată. O anchetă de Paul Ciurari, reporter freelancer din Suceava.
Păstoritul este una dintre cele mai vechi îndeletniciri de pe meleagurile noastre și, precum în vremurile biblice, această meserie naște cele mai aprige conflicte. Mai ales atunci când vine vorba de pășunile unde trebuie să pască animalele. Ei bine, la Suceava, în comuna Șcheia, terenurile pentru pășunat sunt în mijlocul unui război aprig, care a scos la suprafață câteva dintre cele mai josnice tipuri de furturi, față de care autoritățile par să aibă „orbul găinilor!”. Bineînțeles că infracțiunile sunt garantate de către notabilităţile locale, care acum se victimizează și spun că sunt hărțuite de ziariștii răi, care încearcă să afle adevărul.
În 2011, crescătorul de animale Eduard Waclawski a concesionat de la Primăria Șcheia, pe o perioadă de 15 ani, o pășune de 79 de hectare. Omul a încasat și subvenție de la APIA în baza contractului de concesiune. În 2013, familia Waclawski s-a asociat cu familia Cruț, mai bine spus cu firma lui Ionel și Ligiei Cruț – SC SCHAWANESEE SRL -, aceștia din urmă preluând animalele și obligându-se să crească afacerea. Parteneriatul lor nu a rezistat prea mult, între ei apărând neînțelegeri financiare.
Au mai trecut doi ani, perioadă în care s-au încasat subvenții europene. A venit anul 2015, când mai toți ciobanii din Șcheia s-au trezit că pășunile lor au fost scoase la licitație. Printre parcelele scoase la licitație se află și cea de 79 ha. concesionată în 2011. Florin Waclawski, tatăl titularului concesiunii, cel care de fapt conducea ferma de animale, s-a revoltat, spunând că el are acte pentru această parcelă. Numai că de la Primărie i s-a transmis că acesta nu are nici un contract de concesiune și că ar exista doar unul pe societatea SCHAWANESEE, care are același număr de înregistrare cu cel deținut de familia Waclawski. Precum alţi oameni revoltați, Florin Waclawski a făcut o plângere la DNA Suceava și a luat legătura și cu mass-media.
Am început să cercetăm această speță, cu miză mică la prima vedere. Am ajuns la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură, unde am cerut să vedem cine a încasat subvențiile de la Uniunea Europeană. APIA, o instituție zguduită în primăvara anului de un scandal enorm de corupție, s-a făcut zid în fața solicitărilor noastre. Totuși am reușit să obținem neoficial un răspuns și anume că pentru aceeași parcelă de 79 ha., până în 2013 a încasat subvenție familia Waclawski, iar apoi firma familiei Cruț – SC SCHAWANESEE SRL.
Odată sesizați de noi, cei de la APIA, tot neoficial, au început o anchetă internă, deoarece și-au dat seama că în același dosar aveau anexate două contracte de concesiune. La prima vedere păreau similare, dar cu mici excepții. Mai exact diferă beneficiarul și se poate vedea pasta corectoare, cu care a fost șters numele lui Wackawski de pe contract. În rest, ambele contracte au parafa primăriei Șcheia și semnătura secretarei Luminița Rîșca peste ștampila „conform cu originalul”.
Secretarul comunei și adevărul absolut
Conducerea Primăriei Șcheia este o cunoștință mai veche a jurnaliștilor de investigație din Suceava, din cauza neregulilor semnalate în ultimii ani. Am solicitat, conform legii 544/2001, explicații cu privire la cele două contracte, numai că nici după trei luni de zile nu am obținut un răspuns. Am aflat că și Prefectura Suceava a început o anchetă asupra acestor aspecte, însă nici de acolo nici un răspuns. Ni s-a cerut mai întâi să avem răbdare, după care am fost tot amânați. Neoficial am aflat că toate suspiciunile noastre se confirmă, însă un răspuns oficial privind cele constatate și măsurile ce se impun întârzie să să vină.
Ba mai mult, tot pe surse am aflat că secretara Luminița Rîșca a reacționat violent faţă de cei veniți în control, ca și când i-ar fi avut cu ceva la mână. Când i-am cerut răspunsurile la solicitarea pe Legea 544, a refuzat spunându-ne că „nu o interesează” și că „știe ea mai bine” că suntem plătiți ca să facem scandal și nu are de gând să ne ofere vreun răspuns.
Încă de la început i-am spus domnului Waclawski că odată început demersul jurnalistic vom merge până la capăt. Florin Waclawski a replicat că nu are nimic de obiectat și chiar a venit în timpul unor ședințe de Consiliu Local al Șcheia unde i-a numit în față hoți pe cei din conducerea comunei. Însă s-a tot ferit să dea un interviu, amânând mereu pe altă dată. Ne-a cerut, pe de altă parte, contractele pe care el nu a reușit să le obțină, justificând că, la rându-i, i-au fost cerute de Poliție. Sunt persoane care îl acuză pe reclamant că nu ar fi pe deplin străin de înțelegerea dintre secretara comunei și cei de la SC SCHAWANESEE SRL, însă până la proba contrarie rămâne de bună credință. A plătit concesiune în toată această perioadă și a părut sincer în încercarea de aflare a adevărului.
Chiar dacă prejudiciul nu este atât de mare, fiind vorba de circa 30.000 de euro încasați ilegal, totuși putem avea suspiciuni cu privire la mai multe contracte de acest fel. Asta pentru că nu este prima dată când în arhiva Primăriei Șcheia documentele se modifică „miraculos”, iar până acum cei vinovați au tot găsit „îngeri păzitori”, iar prejudicii chiar și de milioane de euro s-au prescris.
Ciudat este că, în acest moment, declarat, singurii care deţin ambele contracte suntem noi, restul exemplarelor tot pierzându-se printre alte mormane de acte.
Milioane de euro, subvenţii ilegale
În primăvara lui 2015, DNA Suceava a pornit un dosar privind acordarea de subvenţii ilegale, anchetă cu implicaţii până la conducerea centrală a APIA. Procurorii au cercetat modul în care subvenţiile erau atribuite către persoane care deţineau fictiv animale, în detrimentul adevăraţilor crescători care nu mai beneficiau de finanţare europeană. Prejudiciul se ridică la câteva milioane de euro.
Primăria de la cap se-mpute
Actuala conducere a Primăriei Şcheia a fost implicată în mai multe scandaluri. Atât primarul Vasile Andriciuc cât şi secretarul comunei, Luminiţa Rîşca, fiind anchetaţi de către procurori pentru mai multe fapte de corupţie şi fapte penale. În urma unei anchete jurnalistice s-a dovedit că în arhiva Primăriei au fost introduşi în fals mai mulţi proprietari de terenuri, scopul fiind obţinerea de despăgubiri de la stat, odată cu exproprierea pentru construirea centurei ocolitoare a Sucevei. În cele din urmă, cei doi au recunoscut că actele semnate de ei sunt falsuri, însă au dat vina pe un al treilea funcţionar din primăriei, decedat în prezent, care i-ar fi indus în eroare şi care ar fi falsificat arhiva instituţiei.
Comments 1