Loredana Radu a fost radiată luna trecută din Baroul București. Surse judiciare au explicat că decizia de radiere a fost luată după ce avocata a demisionat. De altfel, Radu a demisionat și din calitatea de practician în insolvență și a fost radiată luna trecută din Tabloul UNPIR- Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România.
Ambele calități – atât cea de avocet, cât și de practician în insolvență – atrăgeau competența Curții de Apel în judecarea dosarului în care este trimisă în judecată pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani. Este vorba de dosarul în care fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onțanu (UNPR), este acuzat că a primit mită două terenuri.
În urma celor două demisii dosarul ar putea fi declinat de la Curtea de Apel București către Tribunalul București. Astfel, dosarul în care Loredana Radu și Neculai Onțanu sunt judecați pentru fapte de corupție ar putea ajunge la Tribunalul București, iar apelul să se judece la Curtea de Apel București, și va evita astfel judecarea, în apel, la Curtea Supremă.
Loredana Radu este doctor în știinte militare și informatii la Academia Națională de Informații a SRI. Îndrumătorul științific al lucrării Loredanei Radu a fost unchiul său, Gabriel Oprea, locotenent-colonel în rezervă în Ministerul Apărarii Naționale.Ca avocat, Loredana Radu i-a apărat pe fostul premier Victor Ponta, în faza de urmărire penală din dosarul Turceni-Rovinari, pe omul de afaceri Nicolae Dumitru, în dosarul Microsoft, pe preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma şi pe fiul acestuia, Vlad, trimişi în judecată în 2014 într-un dosar de corupţie. Ea s-a ocupat de înscrierea la tribunal a Alianței de Centru Stânga (PSD+UNPR) și Uniunea Social Liberală (PSD+PNL+UNPR+PC).
Cazul lui Costel Cășuneanu
Un alt caz în care un inculpat – fost avocat a a fugit de judecata Curții de Apel, este în cazul lui Costel Cășuneanu. Milionarul era acuzat în iulie 2014 că i-ar fi dat mită 100.000 de lei primarului Romeo Stavarache, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism. Cei doi au fost trimiși în judecată la Curtea de Apel Bacău.
În octombrie 2014, Baroul Bacău a decis excluderea lui Costel Cășuneanu din rândul avocaților pe motiv că a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare în dosarul senatorului PSD Cătălin Voicu. Decizia de excludere din avocatură a lui Cășuneanu, a venit la un an și jumătate de la pronunțarea definitivă a sentinței, și în contradicție cu alte decizii ale barourilor din țară care și-au păstrat avocații în branșă, chiar dacă au fost condamnați cu executare. Decizia de excludere putea fi atacată la Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) în termen de 15 zile de la comunicare. „Regele Asfaltului” a contestat decizia dar, curios lucru, a renunțat la ea după câteva zile. Pe 12 februarie 2015, Curtea de Apel a decis declinarea cauzei la Tribunalul Bacău.
Fuga de judecata Curții Supreme
Frica de severitatea sentințelor date de judecătorii Înalei Curți de Casație și Justiție în dosarele de corupție, îi face și pe politicienii acuzați de corupție să renunțe la fotoliul de parlamentar. Mai mulți deputați și senatori acuzați de procurori în diferite dosare, au preferat să-și de-a demisia din Parlamentul României, pentru a evita judecata ÎCCJ.
Cel mai cunoscut caz este cel al lui Dan Voiculescu. Întrebat de ce fuge de Curtea Supremă, Voiculescu a reacţionat:
„Încă o dată, Tribunalul nu e Justiție? De ce? Justiție se face numai la ÎCCJ? Adică Tribunalul nu e Justiție, nu are judecători?”
Dan Voiuclescu a fost condamnat, în final, la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani.
Exemplul lui Dan Voiculescu a fost pus în aplicare şi de alţi parlamentari: Olosz Gergely (UDMR), Iosif Secășan (PNL) sau Oana Niculescu- Mizil (PSD).
Deputatul care a ascuns că este avocat
Cazul fostului deputata UDMR, Olosz Gergely este mai deosebit. În mai 2013 și-a dat demisia din Parlament și dosarul în care era acuzat că a primit o șpagă de 400.000 de euro a ajuns de la Instanța Supremă la Tribunalul București. Aici a primit o condamnare de 7 ani închisoare. În octombrie 2013, alți judecători de la Curtea de Apel București au anulat sentința deoarece s-a constatat că fostul senator a fost și avocat, dar nu a anunțat acest lucru când a fost trimis în judecată. În concluzie, cazul său trebuie judecat de Curtea de Apel București, nu de Tribunalul București.
Pe 3 martie 2016, Olosz Gergely a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în formă continuată. Decizia nefiind definitivă, cazul urmează să ajungă la Curtea Supremă.