Paradoxal, deşi lucrările executate în cursul acestui an nu vor mai fi decontate din bani europeni, ci de la bugetul local al Galaţiului, autorităţile nu-şi reproşează nimic. Ba mai mult, una dintre investiţii a şi fost „inaugurată”, în timpul campaniei electorale, iar o alta a beneficiat de o vizită de lucru cu la fel de mult elan electoral.
„A fost un succes”. De la simplu, la dublu
Pe 28 mai 2016, presa gălăţeană era invitată de Primăria Galaţi la „inaugurarea Centrului Multifuncţional de Servicii Medico-Sociale pentru Persoane Vârstnice, situat lângă Baia Comunală!”. „Este un obiectiv realizat cu fonduri europene, în valoare de 4,1 milioane de lei, în proporţie covârşitoare fonduri nerambursabile. Centrul va oferi persoanelor vârstnice o gamă variată de servicii şi terapii”, se arăta în invitaţie.
La faţa locului jurnaliştii au priceput că nu era chiar o inaugurare, ci o conferinţă de încheiere a proiectului european, iar autorităţile se declarau foarte bucuroase: „Nu a fost uşor, durata de implementare s-a prelungit foarte mult faţă de cât a fost prevăzut iniţial. Proiectul a întâmpinat multe probleme. Mai întâi, primul constructor a intrat în insolvenţă. Spre norocul nostru, a doua firmă care a făcut lucrarea a fost una serioasă. Am avut probleme cu procedurile de achiziţii, multe dintre ele s-au reluat, din cauza aceasta proiectul s-a prelungit după 31 decembrie 2015, deci ultimele achiziţii au fost făcute din banii Primăriei şi nu din fonduri europene. Una peste alta, proiectul este un succes!”, declara un expert financiar al contractului.
Întrebate când îşi va deschide efectiv porţile Centrul, autorităţile au cam scăldat-o: „Termenul final de funcţionare este de 30 iunie, noi sperăm să nu avem probleme, mai sunt autorizaţii de obţinut, dar asta nu implică cu nimic faptul că a fost această conferinţă de închidere”, declarau oficialităţile.
Surpriză! Trei zile mai târziu, pe 31 mai, consilierii locali ai Galaţiului, convocaţi în şedinţă de îndată, aprobau ziua de 31 august 2016, ca dată limită de finalizare a proiectului „Modernizare Centru Multifuncţional de Servicii Socio-Medicale pentru Persoane Vârstnice”.
Există o explicaţie pentru evenimentul din 28 mai: „La Centrul Multifuncţional, nu a fost închidere de proiect, ci o etapă de verificare a indicatorilor atinşi în cadrul proiectului. Închiderea de proiect se va face în jurul datei de 31 august 2016. A fost necesară prelungirea termenului, întrucât sunt de făcut nişte corecţii tehnice la planşeul pe care stă maşina de spălat”, ne-a comunicat, ulterior, Primăria.
Vizită de lucru electoral(ă)
Tot pe 31 mai, Consiliul Local al municipiului Galaţi a aprobat prelungirea până la 31 august 2016 a termenului de finalizare pentru alte patru investiţii cu fonduri europene care, la fel ca şi Centrul Multifuncţional de Servicii Socio-Medicale, ar fi trebuit să fie gata la finele anului trecut. Este vorba despre reabilitarea termică a cinci blocuri de locuinţe, despre Centrul de zi pentru copiii cu autism, dar şi despre construcţia Centrului comunitar de servicii sociale de pe strada Ştiinţei nr. 26, despre care aţi mai putut citi în platforma „Justiţie Curată”.
Ei bine, acest Centru care se vrea un hotel pentru oamenii străzii a beneficiat, în ultima zi a campaniei electorale, de o vizită „de lucru”. Demonstrativ, câteva dintre camere au fost mobilate cu paturi şi noptiere, deşi şantierul era în toi.
„Cred că putem vorbi de un hotel de aproape patru stele la cum arată, cu dotări de ultimă generaţie. Este o clădire care a apărut în locul unei case de patrimoniu, dar care a fost făcută bucăţele de amatorii de resturi de materiale de construcţie. Am păstrat, în lateral, un perete care să aducă aminte, peste timp, de cum arăta şi cum se construia pe vremuri. Am păstrat arhitectura vechii clădiri, astfel încât, la final, vom avea o clădire nou-nouţă, dar cu o patină de vechi”, a declarat, mulţumit de lucrări, primarul şi candidatul la Primărie la acea vreme, Marius Stan.
Niciun cuvinţel despre nefinalizarea la timp a lucrărilor sau despre costuri. Şi asta deoarece, conform deciziei aleşilor, Primăria Galaţi s-a angajat să acopere cheltuielile suplimentare precum şi să asigure resursele financiare necesare implementării optime a proiectului. Contribuţia Primăriei Galaţi la centrul social ar fi trebuit să fie de 269.030 de lei fără TVA din valoarea eligibilă a proiectului, dar la finele anului trecut, aleşii au aprobat suportarea sumei estimate de 5,34 milioane de lei cu TVA, necesară finalizării proiectului.