Clienţi pentru o baie comunală sunt gârlă, spunem, pentru că, tot de pe 1 aprilie, gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat de încălzire au rămas, la fel ca anul trecut pe aceeaşi vreme, fără apă caldă şi fără căldură. Motivul? SC Electrocentrale, în insolvenţă, şi-a încetat activitatea de producţie a agentului termic pe baza gazului metan şi a păcurii, conform măsurii impuse de creditori. Numai că, spre deosebire de anul precedent, gălăţenii căliţi cu duşuri reci au un motiv în plus de frustrare: o Baie Publică nou-nouţă, cu apă caldă şi tarife stabilite pentru duş, baie, saună şi masaj, dar care stă ferecată. Şi asta pentru că primarul şi consilierii locali nu au căzut de acord cui să o dea în administrare!
O şedinţă de neuitat
Şedinţa ordinară a Consiliului Local din 31 martie 2016 a fost una de pomină. Înfierbântaţi de campania electorală, aleşilor nu le-a mai păsat de igiena gălăţenilor. Concret, la şedinţa cu pricina au fost aprobate tarifele de folosire a Băii Publice. De pildă, o baie de 45 de minute în cadă costă opt lei de persoană, una de 90 de minute – 14 lei, iar un abonament de zece băi în cadă a câte 45 de minute – 75 de lei. Tariful unui duş de 30 de minute este de cinci lei, iar abonamentul pentru zece duşuri – 45 de lei, cu precizarea că depăşirea timpului alocat se taxează cu doi lei. Toate bune şi frumoase numai că, pentru a putea funcţiona, Baia Publică avea nevoie nu doar de tarife, ci şi de un administrator şi de personalul necesar (casier, îngrijitori). Ei, aici lucrurile s-au împotmolit. Aleşii locali ALDE şi PSD nu au fost de acord ca Baia să fie administrată de către Fundaţia Sportul Gălăţean, aşa cum voia primarul UNPR Marius Stan. Iar edilul nu a fost de acord ca Baia să ajungă pe mâna SC Gospodărire Urbană, aşa cum voiau aleşii! Motivele au fost, mai degrabă, de ordinul ambiţiilor electorale.
Replica opozanţilor a fost că, în toate oraşele în care există băi publice, acestea sunt administrate de către societăţi din subordinea administraţiei publice locale, nu de fundaţii care nu sunt supuse controlului Curţii de Conturi.
Fundaţia, trebuie spus, este condusă de fostul fotbalist Cătălin Tofan, care a jucat toată cariera la FC Oţelul, un apropiat al primarului Marius Stan, şi el fost fotbalist şi preşedinte al Clubului de Fotbal Oţelul Galaţi. SC Gospodărire Urbană a avut, până în toamna trecută, un director ALDE, căruia primarul i-a cerut public demisia, iar acum are la cârmă o consilieră judeţeană PSD, pe Tinca Podaru.
Primarul a admis şi el că Baia ar fi trebuit atribuită SC Gospodărire Urbană, dar societatea şi-a dovedit „performanţa” transformând Plaja Dunărea într-o ruină nefuncţională. Pe când Fundaţia Sportul Gălăţean şi-a dovedit eficienţa administrând cu brio Bazinul de Înot de la Baia Comunală, în incinta căreia se află şi Baia Publică.
Pe scurt, consilierii PSD şi ALDE au refuzat categoric să accepte pe ordinea de zi a şedinţei propunerile primarului UNPR: modificarea organigramei şi a statutului Fundaţiei Sportul Gălăţean, pentru a putea administra Baia Publică. Iar primarul nu a venit cu altă propunere pe placul aleşilor. Aşa că Baia a rămas fără administrator şi închisă!
Totul este impecabil
Spre deosebire de apele tulburi ale politicii, la Baia Publică totul este impecabil! Nu mai puţin de 19 cabine dotate cu căzi de baie şi toalete, patru cabine dotate cu duş şi toaletă (o cabină specială pentru persoanele cu dizabilităţi), vestiare, garderobă cu cheie, sală de aşteptare dotată cu televizor şi un sistem audio menit să difuzeze muzică ambientală, saună pentru femei şi pentru bărbaţi şi bazinul de relaxare sunt gata să funcţioneze. Curge şi apa caldă! Sunt şi uscătoare de păr şi un cabinet cu masa de masaj, şi tarife. Dar degeaba!
N-avem apă, dar avem strategii
Aşa cum aţi mai putut citi pe platforma Justiţie Curată, gălăţenii au plătit peste 50.000 de euro pentru două strategii de alimentare cu energie termică! Din păcate, niciuna dintre strategii nu prevede o obligaţie sau un termen în care Primăria să le transpună în realitate. O realitate în care, în 2015, la doar două luni de la aprobarea ultimei strategii, gălăţenii dependenţi de sistemul centralizat de termoficare au rămas fără apă caldă, pentru că Electrocentrale, în insolvenţă, şi-a întrerupt activitatea. În schimb a venit, după trei luni jumătate, ministrul Energiei, Andrei Gerea, pentru a „inaugura”, alături de primarul Marius Stan, reluarea furnizării apei calde preparate pe baza aburului tehnologic cumpărat de la ArcelorMittal. Aceeaşi soluţie se are în vedere şi acum dacă, desigur, aleşii şi primarul vor ajunge, în cele din urmă, la un acord în privinţa preţului pentru abur şi pentru procesarea lui. Sau măcar dacă vor ajunge la o înţelegere pentru ca Baia Publică să funcţioneze…
Nu de alta, dar campania electorală dăunează grav igienei gălăţenilor!