Primarul orașului Rovinari, Claudiu Vodislav, membru al CL Rovinari, nu a fost de acord cu decizia Camerei de Conturi și a contestat-o. În data de 3.03.2016, a venit răspunsul necruțător: Camera de Conturi își menține punctul de vedere și respinge contestația Primăriei. Ultima opțiune a celor din Rovinari rămâne instanța de judecată. Am întrebat Curtea de Conturi cât mai așteaptă, înainte să sesizeze organele judiciare, în cazul acestui posibil prejudiciu de 800 000 de euro. Curtea de Conturi a României mi-a răspuns că prejudiciul de 800 000 euro nu o duce cu gândul la o sesizare penală. Cum s-o împăca această ante-pronunțare a Curții de Conturi a României cu faptul că contestația făcută de UATO Rovinari a fost respinsă de Camera de Conturi Gorj?!
Curtea de Conturi nu vede nimic penal în faptul că Consiliul Local Rovinari a finanțat o structură sportivă de drept privat, ca și când ar fi fost una de utilitate publică!
La sfârșitul anului trecut, Camera de Conturi Gorj constata că 800 000 de euro, BANI PUBLICI, au intrat în conturile unei asociații sportive de drept privat, tratată de consilierii locali din Rovinari ca asociație de utilitate publică.
Am analizat, amănunțit, toate neregulile constatate de Camera de Conturi Gorj, aici.
În finalul materialului, am postat și o cerere de informare publică adresată Curții de Conturi, prin care îmi propuneam să aflu detalii în legătură cu intențiile Curții de a recupera prejudiciul de 800 000 de euro, dar și să-mi lămuresc dacă, în ultimii 10 ani, în cazuri similare, Camera de Conturi Gorj s-a adresat justiției, atunci când a constatat că astfel de prejudicii nu sunt recuperate în urma controlului.
Acesta este răspunsul Curții de Conturi a României, în esență, unul care pare, mai degrabă, înțelegător cu consilierii locali din Rovinari, ce sunt acuzați că au sifonat 800 000 de euro, cu încălcarea legilor statului român: filiala din Gorj nu crede că e ceva penal a cheltui 800 mii euro, ignorând prevederile legale.
Deci…nimic de natură penală, conform Bucureștiului.
Mai mult, Curtea de Conturi a României nu-mi invocă, în răspuns, niciun document remis domniilor-lor de către Camera de Conturi Gorj, în baza căruia să se poată afirma că nu e necesar a sesiza organele de urmărire penală…
Reamintesc că nu este prima dată când apar acuzații, dinspre Gorj, în legătură cu intervenții de la București, pentru a mușamaliza neregulile descoperite de inspectorii Camerei de Conturi Gorj. Sau când inspectorilor din Gorj li se închide gura.
Consilierul local Belgher, de la Alimpești, Gorj, chiar mi-a acordat un interviu, în care susținea, printre altele, că Curtea de Conturi a României intervine asupra filialei din Gorj când aceasta demască neregulile din instituțiile publice. Interviul, aici.
Totuși, Curtea de Conturi a României, în răspunsul către subsemnatul, a indicat documentele publice, pentru a verifica dacă, în ultimii 10 ani, Camera de conturi de la Gorj a făcut demersurile necesare pentru a recupera prejudiciile. Bilanțul nu e încurajator…
În ultimii 10 ani, Camera de Conturi Gorj a sesizat Parchetele din Gorj, de aproximativ 10 ori; magistrații gorjeni au respins plângerile formulate și soluționate, până acum, de Camera de Conturi Gorj
În ceea ce privește aceste plângeri penale, jumătate sunt încă nesoluționate, cealaltă jumătate au fost respinse și clasate. Pe scurt, sumele recuperate sunt neglijabile și s-au recuperat în timpul controlului, nu printr-o hotărâre dată de instanță!
Cele mai importante dintre sesizările penale formulate de Camera de Conturi Gorj sunt încă în lucru la diverse unități de Parchete. Prejudiciile sunt semnificative:
Aproape 47 milioane RON, în cazul CEO:
Peste 243 000 RON, în cazul Primăriei Comunei Albeni, din Gorj;
Peste 237 000 RON, în cazul societății populate cu politruci PSD, Minprest, din Rovinari
Aproape 222 000 RON, în cazul Primăriei Godinești
În afară de primul caz, menționat mai sus și aflat în lucru la DNA, celelalte, fiind instrumentate de magistrați gorjeni, experiența ne spune că nu se va ajunge la un rezultat pozitiv, adică recuperarea prejudiciului.
Când spun ”experiența”, în care îmi fundamentez afirmația, mă refer la ce s-a întâmplat cu alte prejudicii. De exemplu:
La nivelul comunei Săcelu, Camera de Conturi a sesizat existența unui prejudiciu de aproape 600 000 RON, ca urmare a unui abuz în serviciu contra intereselor publice. Rezultatul: juedcătorii din Novaci, Gorj, au respins cererea Camerei de Conturi, ca atare procurorii au dispus clasarea cauzei.
La Societatea Națională Lignitul Oltenia, s-a descoperit un prejudiciu de 12 milioane RON; Judecătoria Tg-Jiu a respins plângerea, procurorul a clasat cauza.
Desigur, variantele de lucru sunt că, fie juriștii Curții de Conturi nu-și fac treaba, fie procurorii gorjeni nu conving judecătorii din Gorj că prejudiciul trebuie recuperat, sau, pur și simplu, judecătorii gorjeni nu pot identifica autorii unui prejudiciu.
Dar, raționali, cum suntem, propun să nu dezgropăm trecutul, așa că vă invit să monitorizăm cum se comportă, în cazul celor 800 000 de euro, posibil prejudiciu, pe motiv de CS Jiul, atât Camera de Conturi, cât și magistrații gorjeni.
Avem, deja, primul punct de vedere: Curtea de Conturi a României, cu a ei detașare de București, s-a ante-pronunțat: nu există indicii de infracțiune, iar asta – zic bucureștenii – le-a venit, ca info, de la Gorj.
În mod surprinzător, Camera de Conturi Gorj nu pare fi în asentimentul Bucureștiului și a făcut un prim pas în a dovedi acest lucru, respingând contestația formulată de UATO Rovinari.
De ce a respins Camera de Conturi contestația formulată de UATO Rovinari, în chestiunea pejudiciului de la CS Jiul Rovinari
1. CS Jiul Rovinari nu este asociație de utilitate publică, ci de drept privat, nu poate beneficia de finanțare de la bugetul local; în acest context, legal era ca finanțarea să se facă, în baza legii 350/2005, conform unui contract de finanțare nerambursabilă. Camera de Conturi Gorj a constatat că CL Rovinari nu a semnat un astfel de contract cu CS Jiul Rovinari.
2. La CS Jiul, din bani publici, s-au efectuat cheltuieli nelegale; astfel s-a încălcat legea. Ca atare, UATO Rovinari trebuie să recupereze banii folosiți de CS Jiul Rovinari, aproximativ 800 000 euro, care trebuie să revină în bugetul local al orașului Rovinari, urmând să fie folosiți în interesul cetățenilor.
Concluzii
Faptul că Curtea de Conturi a României s-a ante-pronunțat nu trebuie să deturneze Camera de Conturi Gorj în a-și exercita atribuțiile legale pentru a recupera prejudiciul de 800 000 euro, bani ai rovinărenilor, ce –au fost risipiți, ÎN MOD ILEGAL, de consilierii locali,
Vom monitoriza dacă filiala din Gorj a Curții de Conturi duce până la capăt demersul de recuperare a prejudiciului, dar și modul în care, în condițiile în care se va ajunge ca magistrații din Gorj să decidă, vor judeca aceștia speța.
După cum am probat mai sus, instituțiile publice și companiile cu capital de stat din Gorj au prejudiciat bugetul public, de-a lungul anilor, cu multe milioane de euro. Acești bani trebuie recuperați. Camera de Conturi Gorj trebuie să fie mai activă în a readuce banii la bugetul public: sunt banii cetățenilor, nu ai băieților deștepți, care controlează Consiliile locale sau companiile cu capital de stat!