Acesta este motivul pentru care propun un posibil „studiu de caz”: licitaţia de renovare a primăriei Leţcani, o comună situată la vest de Iaşi. Totul, de la cap la coadă, pare un scenariu de film scris de Cristian Mungiu. Umflarea valorii adjudecate cu mai mult de 50% din sumă, când firma câştigătoare este „de-a casei”, pare un fapt neînsemnat pe lângă altele şi mai şi, totul culminând cu faptul că fastuoasa recepţie s-a făcut chiar de ziua de naştere a primarului, iar din comisia de recepţie a lucării a făcut parte, printre alţi oameni ai edilului, până şi femeia de serviciu.
Dacă suma „batjocorită” la Leţcani o înmulţim cu 3.000, numărul comunelor din ţară, ajungem la fabuloasa sumă de aproape 1,5 miliarde de euro. Continuând, dacă numai în jumătate din acestea lucrurile se „aranjează” ca la Leţcani, şi motive să credem că este aşa sunt suficiente, din astfel de „mizilicuri” statul poate pierde anual, picătură cu picătură, cât o tranşă sau chiar două de la FMI.
Primarul liberal din comuna Leţcani a început în urmă cu trei ani să construiască un sediu nou al primăriei. Lucrare făcută, într-o bună tradiţie, cu o „firmă prietenă”: motiv pentru care a suplimentat lucrările cu peste 50% din valoarea contractului. Edilul a recunoscut verbal creşterea valorii lucrărilor faţă de preţul stabilit prin licitaţie, dar refuză să publice execuţia bugetară pe anul 2015 până după alegeri, potrivit unor surse din instituţie. Deşi nu sunt terminate lucrările, edilul a mutat instituţia „în casă nouă” pe 9 aprilie, chiar de ziua lui, într-un fastuos eveniment demn de o pre-campanie electorală. Pentru a fi sigur de reuşita planului său, şi fără să i se pună beţe în roate din partea opoziţiei, edilul a emis o dispoziţie prin care a format o comisie de recepţie parţială, din care nu a lipsit nici femeie de serviciu din primărie.
La un an de la câştigarea unui nou mandat la Primăria Leţcani în 2012, edilul Stelică Turcu a lansat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) o invitaţie de participare la licitaţie pentru construirea unui nou sediu al primăriei. Valoarea estimată a contractului era de două milioane lei fără TVA pentru construcţia efectivă a clădirii, fiind specificat cu majuscule că „nu există cheltuieli diverse şi neprevăzute la această investiţie”.
După deschiderea ofertelor, Primăria Leţcani a solicitat tuturor firmelor ofertante să transmită clarificări privind costurile pentru diferite părţi ale proiectului, însă răspunsurile nu sunt publicate în SEAP. Cert este că firma Lis Affair a câştigat contractul şi a demarat lucrările la noul sediu al Primăriei. Site-ul primăriei Leţcani nu conţine execuţiile bugetare din care să reiasă sumele plătite pe construcţia care a fost „recepţionată parţial” pe 9 aprilie, de ziua edilului.
Deşi este trecut de jumătatea lunii aprilie, execuţia bugetară pe anul 2015 nu a fost încă supusă aprobării plenului Consiliului Local şi, potrivit unor surse din primărie, nici nu va fi discutată până după terminarea alegerilor locale din 5 iunie. Conform execuţiilor bugetare pe anii 2013 şi 2014, obţinute prin intermediul unor surse din primărie, se alocaseră pentru noul sediu al primăriei, conform contractului 6.304/2.09.2013, 1.137.257 lei, din care 740.000 lei în 2014.
Referitor la sumele alocate în anul 2015, edilul spune că nu-şi mai aminteşte cu precizie cuantumul lor, deoarece derulează multe investiţii în primărie, dar susţine cu tărie ca a făcut o afacere trăsnet.
„Avem execuţie bugetară făcută în fiecare an (n.r. – până în 2015), dar şi ce am dat în 2015 am dat prin hotărâre de CL, a fost legal. Oricum, la începutul anului trecut am dat vreo 300.000 lei şi după jumătate de an, m-am luptat să obţinem cotele defalcate din TVA şi impozite şi la rectificare am mai adăugat 300.000 lei. Sau 500 (n.r. – 500.000 lei), nu mai reţin exact. Avem multe investiţii, le mai uit. Oricum, până acum am dat vreo 1,9 milioane lei, dar nu a trecut de două milioane investiţia, sigur. Noi am vrut să mai facem şi o mansardă, acum a fost doar o recepţie parţială la terminarea lucrărilor cu clădirea, la anul va fi recepţia finală, mai e nevoie de împrejmuiri, mai e treabă. Eu zic că am făcut o afacere bună. Iniţial, prin proiect, s-a evaluat lucrarea la 2,5 milioane lei, dar noi am scos-o la 1,9 milioane lei. Nu e bine? Are aproape 2.000 mp, la un preţ de 500 euro/mp cât e în piaţă, ar veni 1.000.000 euro, dar noi am reuşit cu 450.000 de euro, afacere bună ”, a explicat edilul Stelică Turcu.
Întrunită cu o zi înaintea recepţiei, comisia a fost compusă din nouă membri, printre care doi consilieri locali liberali, şoferul, un cumătru şi alţi apropiaţi ai primarului. Liberalul Constantin Irimiţa, consilier local, este chiar angajat cu jumătate de normă la compania care a executat lucrarea, Lis Affair. Nicoleta Onofrei, femeie de serviciu în primărie, a făcut parte din comisia de recepţie, dar în dreptul ei a fost trecută calitatea de „guard”.
„Ea este femeie de serviciu, dar este şi gestionar şi guard, e multifuncţională. Contractul l-a semnat ca guard, e paznic, dar cum avem număr limitat de angajaţi, ea are mai multe atribuţii. Pentru că noi am achiziţionat şi diferite obiecte necesare, de asta am pus-o în comisie, că este şi gestionar. Sunt mai mulţi membri în comisie, am pus de la mai multe compartimente din primărie, nu sunt probleme”, a explicat Stelică Turcu.
Societatea care încă desfăşoară lucrări la sediul primăriei din Leţcani, SC Lis Affair SRL, este administrată de Petronela Ştefan, fiica unui afacerist din Tomeşti, Ionel Ştefan, care a avut, alături de cealaltă fiică a sa, Ionela, prin firma Stand – Rom SRL, alte contracte dubioase cu primăria ieşeană.
În decembrie 2011, primăria Leţcani a fost amendată de actuala Agenţie Naţională pentru Achiziţii Publice (fostă ANRMAP) cu 105.000 lei pentru că a „spart” un contract privind construcţia unei baze sportive în mai multe contracte, pentru a le putea încredinţa direct firmei Stand – Rom SRL. La acel moment au fost constatate patru fapte contravenţionale, trei sancţionate cu câte 35.000 lei şi una cu avertisment, pentru modul în care au fost atribuite nouă contracte de circa 550.000 lei. Opt din acestea, în valoare de 490.000 lei, au fost semnate cu Stand – Rom din Tomeşti. „Da, de vreo cinci ani am primit amenda şi am primit o eşalonare, plătim câte 1.000 lei pe lună. Dar cauza s-a rezolvat, e veche povestea”, spune primarul Stelică Turcu.
După ce a câştigat contractele cu Primăria Leţcani, în martie 2011, Ionela Ştefan l-a cooptat în firmă pe basarabeanul Victor Rusu, căruia i-a cedat câteva zile mai târziu acţiunile şi a renunţat la orice contact cu societatea comercială, conform Monitorului Oficial 1.411/26.04.2011. Părăsind această firmă, familia lui Ionel Ştefan avea să treacă relaţiile bune cu primăria Leţcani pe societatea Lis Affair, înfiinţată din primăvara anului 2010. Specializată în pregătirea terenului pentru lucrări şi construcţii, firma Lis Affair a câştigat majoritatea contractelor de lucrări finanţate din bugetul local în actualul mandat al lui Stelică Turcu. Din toate, doar unul figurează în SEAP, cu excepţia celui de construire a sediului primăriei.
Astfel, pe 1 iunie 2012, Lis Affair a câştigat un „contract de furnizare produse” cu primăria Leţcani, prin care se angaja să livreze 6.000 mc de balast în schimbul a 390.000 lei cu TVA. „Tot ce înseamnă lucrări de pietruire în comună, chiar şi adăpătoare pentru apă în Leţcani şi Cogeasca (n.r. – sat în comuna Leţcani), căminul din Cogeasca, grupuri sanitare la o şcoală, modernizarea unui alt corp de clădire de la o şcoală, toate s-au dus prin încredinţare directă la Lis Affair”, ne-a povestit o sursă din primărie. Şi în acest an, cât a lucrat la definitivarea sediului primăriei, Lis Affair a mai prins două contracte prin încredinţare directă.
Din documentele obţinute, pe 19 februarie, societatea a semnat un contract prin care se obliga să furnizeze 2.500 mc de balast pe care să îl împrăştie în patru sate din comună, valoarea acestuia fiind de 25.000 lei. De asemena, pe 1 aprilie, a fost semnat un al contract de execuţie a unor rafturi metalice, preţul fiind de 11.700 lei. „Noi avem relaţii contractuale cu Lias Affair, dar sunt legale. Pentru sediul primăriei s-a făcut licitaţie publică, au câştigat ei. Aşa e, au şi încredinţări directe, dar legea ne dă voie, 40% pot fi directe. Eu zic că am acţionat doar legal, există compartiment de achiziţii, angajaţi numiţi prin dispoziţii ale mele, nu îmi fac griji”, a concluzionat edilul Stelică Turcu. În momentul documentării acestui material, edilul Stelică Turcu se pregătea să atribuie direct un nou contract în valoare de 500.000 lei, pentru a dărâma sediul vechi al instituţiei, pe care l-a caracterizat ca fiind „ca un WC în faţa casei”.
Referinţe Stelică Turcu:
Potrivit site-ului primăriei Leţcani, Stelică Turcu este un „tânăr cu perspectivă”. „Începând cu anul 2004, pe când ocupa funcţia de viceprimar, faţa comunei s-a schimbat în bine şi Leţcaniul prosperă în fiecare an”, se arată pe site.
Potrivit CV-ului său, Stelică Turcu a absolvit în 1990 liceul agroindustrial din Miroslava şi din 2011 este jurist, după ce a absolvit cursurile unei facultăţi de drept private, calitate de care se arată foarte mândru (foto). A intrat în politică în 2000 când a devenit consilier local în comună. În 2004 a devenit viceprimar şi din 2008 este prim gospodar în comună. Din 1994 până în 2004 a activat şi în afaceri, fiind manager al firmei Turcos SRL. În prezent, familia lui Stelică Turcu deţine singura discotecă din sat, administrată de soţia sa Gabriela. În 2014, potrivit ultimei declaraţii de avere disponibile, Stelică Turcu a câştigat din salariul de primar 29.484 lei, în timp ce soţia sa a avut câştiguri de 30.000 lei cu discoteca. Edilul deţinea în 2015 două autoturisme Mercedes fabricate în 2004 şi 2010, o casă de 800 mp, în care funcţionează şi discoteca, un teren de 1000 mp cumpărat în 1996 şi un alt teren de două ha achiziţionat în 2015.
Cu excepţia anului înfiinţării, când a avut afaceri de 1,8 milioane lei, societatea Lis Affair a înregistrat permanent cifre de afaceri între 4 şi şase milioane lei (n.r. – în 2014), fiecare exerciţiu terminându-se pe profit. În ultimii ani, societatea a activat cu peste 30 de salariaţi.
Primarul Stelica Turcu a facut multe lucruri bune pentru comuna desi unii il ponegresc!
verificati toata gasca de la urbanism impreuna cu oligofrenul sef, sa vedeti cum se dau autorizatiile de construire…
Verificați gasca de la asistenta sociala și administratie publica …cu etilotestul !!!