Managing partner la Structural Consulting Group (fonduri-structurale.eu), Dan Barna a fost unul dintre speakerii proiectului „Expertiză și legislație pentru protecția sporită a intereselor financiare ale UE” derulat de Freedom House România și OLAF. Dan Barna a lucrat în diferite proiecte cu finanțare europeană și a împărtășit experiența sa în accesarea de fonduri structurale și de coeziune europene.
Dincolo de percepția publică, mitizată adesea de o presă în general superficial informată, asupra ponderii „fabuloase” a fondurilor structurale în Romania, în realitate aceste fonduri nu depasesc 4% din PIB în nici un stat european. Practic, dacă ne raportăm și la absorbția reală a României – undeva între 50% – 60%, constatăm că foarte multele lucruri frumoase și utile realizate cu aceste fonduri (bijuteria arhitecturală Cetatea Alba-Iulia, kilometrii de drumuri locale și rețele de utilități, locurile de muncă – adică toată partea luminoasă și de succes a proiectelor europene) au fost realizate cu un buget care reprezintă, undeva, peste 2% din bugetul real de care dispune România. E drept, acest buget a fost monitorizat si reglementat mult mai strict decât „banii naționali”.
Apare o întrebare.
Oare care ar fi fost impactul dacă și restul de PIB, acei 96% ne-europeni, ar fi fost chibzuiți cu aceeași măsură? Înclin să cred că unul fabulos. Fără ghilimele.
Articol realizat cu sprijinul Programului Hercule III (2014-2020) al Uniunii Europene. Acest program este implementat de către Comisia Europeană. A fost înființat pentru promovarea activităților în domeniul protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene. (pentru informații suplimentare accesați http://ec.europa.eu/anti_fraud/olaf-and-you/funding/index_en.htm)
Această comunicare reprezintă strict viziunea autorului. Comisia Europeană nu este responsabilă pentru felul în care pot fi folosite informațiile conținute.