Mai nou, aceeaşi Mara Construct SRL este suspectă, conform procurorilor, de o posibilă obţinere ilegală de fonduri în cadrul proiectului ce a vizat reabilitarea Monumentului Tropaeum Traiani.
Şi în această cauză, Consiliul Judeţean Constanţa a decis, ieri, să se constituie parte civilă. Trebuie remarcat faptul că ambele proiecte au fost (Tropaeum Traiani) sau încă sunt (Capidava) derulate pe fonduri europene.
Ceva putred în… Constanţa
Potrivit expunerii de motive ataşate proiectului de hotărâre aprobat, ieri, în şedinţa Consiliul Judeţean Constanţa, „din adresa DNA rezultă că împotriva mai multor persoane fizice şi juridice, printre care şi împotriva persoanei juridice SC Mara Construct SRL şi împotriva administratorului acesteia, Dima Constantin, a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care cea prevăzută de art. 306 Cod penal – obţinere ilegală de fonduri”.
Contrar tuturor aşteptărilor, Consiliul Judeţean admite ideea că „faptele penale (n.r. indicate de procurorii DNA) prejudiciază Judeţul Constanţa”. Asta, deşi firma în cauză este chiar firma finei lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC.
CJC-ul se teme, deci, de o eventuală restituire a banilor europeni. Este oportun de menţionat faptul că, spre deosebire de atitudinea precedentă a mai marilor judeţului Constanţa faţă de procurori, în ultimul an asistăm la o reală schimbare de paradigmă. Astfel, mai nou, aceştia par extrem de precauţi atunci când se raportează la Justiţie.
„Noi să fim acoperiţi”
La finalul şedinţei CJC de ieri, Cristinel Dragomir, vicepreşedintele instituţiei, a vorbit despre motivele care au stat la baza constituirii ca parte civilă în acest dosar: „Dosarul Tropaeum Traiani a fost deschis ca urmare a sesizării ANAP-ului (Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice) către DNA. Nu ştim ce se va întâmpla. Deocamdată există solicitare cu privire la anumite documente care vizează funcţionarii din Consiliul Judeţean care au fost în comisia de licitaţie. Dosarul este la început, dar am considerat că şi aici există riscul să se dea o corecţie de 100%, în cazul în care se va dovedi că a fost o fraudă cu fonduri europene. Dacă se va dovedi acest lucru, noi să fim acoperiţi. Principala acuzaţie din dosar este că Mara Construct, câştigătorul licitaţiei, nu ar fi trebuit să fie calificat. Proiectul a fost încheiat în 2013, în vară, în 2013, a avut loc recepţia finală. ANAP-ul a consemnat în raport că Mara Construct nu trebuia să câştige”.
De ce se teme CJC-ul de această corecţie? Fiindcă, dacă magistraţii vor dovedi faptul că este vorba despre o obţinere ilegală de fonduri, instituţia va fi obligată să returneze fie parţial, fie integral, banii europeni. De pildă, în cazul cetăţii Capidava, proiectul de restaurare a fost sistat, căci restauratorul – Mara Construct SRL şi administratorul firmei, Constantin Dima – este cercetat de DNA. Dacă proiectul nu va fi finalizat până la termenul-limită, care este 31 iunie 2016, Consiliul Judeţean Constanţa riscă o corecţie de 100% din partea Uniunii Europene. Acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi în cazul monumentului Tropaeum Traiani, chiar dacă recepţia lucrărilor a avut loc în urmă cu mai bine de doi ani.
Mara Construct SRL, abonată la contracte pe bani publici
Contractul care a intrat în atenţia DNA este contractul cu numărul 21221/02.11.2011 aferent Proiectului „Reabilitare Monument Triumfal Tropaeum Traiani” şi are ca obiect lucrări de C+M+I, Amenajarea şi protecţia mediului, asigurarea utilităţilor şi dotări aferente proiectului „Reabilitare Monument Triumfal Tropaeum Traiani”, finanţat din fonduri structurale europene – POR 2007-2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltare durabilă şi promovarea turismului, Domeniul Major de interţie 5. 1 „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe” cod SMIS 5605 Cod CPV 45212350-4; 45233120-6; CPV 71321000-4. Valoarea contractului, conform anunţului de atribuire a acestuia, a fost de 10.902.003,21 de lei, iar pe el a pus mâna deja celebra firmă Mara Construct SRL.
Mara Construct SRL este una dintre firmele care se bucură de notorietate în judeţul Constanţa. În primul rând, datorită faptului că firma aparţine Mariei Cătălina Lăpăduş, o tânără femeie de afaceri (născută în 1983), fina de cununie a lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa şi nimeni alta decât fiica Sandei Ciocoiu, de la Compress Holding. Apoi, fiindcă firma este abonată la contracte pe bani publici. Potrivit datelor disponibile la Registrul Comerţului, Mara Constuct SRL a fost înfiinţată în primăvara lui 2007 şi are ca domeniu de activitate lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. Asociat unic în firmă este această Maria Cătălina Lăpăduş, iar administrator, Constantin Dima, cercetat în Dosarul Capidava.
Nu e singurul contract consistent, derulat pe bani publici, de care firma Mariei Cătălina Lăpăduş s-a bucurat de-a lungul timpului. Tot ea şi-a adjucat şi contractul privind serviciile de dirigenţie de şantier pentru lucrările de execuţie din cadrul proiectului „Modernizarea drumului judeţean între Ovidiu-Poarta Albă (DJ 228 A), cod SMIS 40035”. Tot Mara Construct SRL s-a ocupat şi de reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
Comments 1