„Repartiţii”
În primăvara anului 2008, tinerii sub 35 de ani, care aveau dosare depuse la Primărie pentru o locuinţă ANL şi riscau să îmbătrânească înainte de a primi una, au primit „loturi de casă”. De fapt, din ce povesteau uimiţi, erau doar nişte bucăţi de hârtie prin care erau înştiinţaţi că au primit gratuit o bucată de teren pe care să-şi construiască o casă.
Loturile de teren se aflau în celebrul cartier Dimitrie Cantemir, despre care aţi mai putut citi în platforma Justiţie Curată, şi ar fi avut nevoie de autorizaţia Primăriei Brăila pentru a lua fie şi o lopată de pământ, într-o zonă neamenajată şi fără utilităţi.
Campania electorală a trecut, primarul PSD din acea vreme, Dumitru Nicolae a fost reales pentru al treilea mandat, loturile au rămas doar pe hârtie…
Fără apă, fără canalizare, fără gaze…
…. adică de nelocuit! Aşa puteau fi catalogate apartamentele ANL primite tot în Cartierul Cantemir, pe 7 iunie 2012, cu trei zile înainte de alegeri, de 97 de familii gălăţene. Case nefinisate, oferite tot de primarul Dumitru Nicolae. S-a enervat că oamenii nu sunt încântaţi de locuinţele primite: „Mai bine nu le dădeam şi atunci era mai bine? Lasă, că orice se începe de la puţin”.
De cealaltă parte, tineri care aşteptau şi de câte şapte-opt ani să se mute în casă nouă erau suficient de antrenaţi ca să mai reziste un pic: „La cât am aşteptat, eu zic că mai merită o lună”.
O lună, aşa li se spuseseră oamenilor că va mai dura ca să aibă utilităţi. În realitate, ar fi trebuit să aştepte vreun an dacă un inginer gălăţean nu ar fi găsit o soluţie provizorie de racordare la canalizare a celor trei blocuri.
Şi în trei luni de la primirea cheilor, oamenii s-au putut muta.
Dacă n-a fost de Crăciun poate va fi de Paşti
Pe 26 mai 2016, peste 500 de familii gălăţene au fost chemate în Micro 17, la primul campus locativ social, construit în Galaţi după Revoluţie! Oamenii n-au primit cheile, ci doar repartiţiile pentru chichineţele care, aşa cum aţi mai putut citi în Justiţie curată, încalcă orice normă legală privind spaţiul locativ, şi măsurile de protecţie în caz de incendiu.
Cel care le-a oferit documentele, primarul UNPR Marius Stan, spera să mai puncteze electoral oferind locuinţe fără curent electric, în condiţiile în care toate utilităţile – apă caldă, căldură, prepararea hranei -depindeau de energia electrică.
Suntem în decembrie, au trecut şapte luni şi oamenii care au primit repartiţiile nu s-au putut muta în casă nouă.
La toate deficienţele de construire a locuinţelor sociale, s-a mai adăugat una:
„Consumul estimat de energie electrică nu a fost tocmai unul real, ci a fost subestimat în cadrul proiectului. În urma verificărilor făcute s-a văzut că trebuie mărită capacitatea transportului de energie de la punctele trafo până la aceste locuinţe. S-au început, acum câteva luni de zile, operaţiunile: aducerea unor cabluri, o parte de la punctul de transformare din Cartierul Dunărea, o parte de la Fileşti”, a explicat noul primar al Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.
Primele şase scări ar fi racordate la energie, restul poate prin ianuarie dar… trebuie făcute documentaţiile necesare, predată investiţia către Electrica, iar compania, la rândul ei să vină să le monteze contoarele şi să încheie contractele cu locatarii. Aşa că treaba se amână pentru o dată neprecizată.
„Eu pot mâine să fac acelaşi gest necugetat pe care l-au făcut alţii acum şase ani şi să dau nişte chei în mână. Dar spuneţi-mi cu ce se vor încălzi oamenii aceia? Nu au absolut nimic! Nu-mi asum responsabilitatea unui deces din cauza îngheţului, cu riscul de a lua nişte înjurături multe”, a ripostat actualul primar la întrebarea de ce nu pot serba oamenii Crăciunul sau măcar Anul Nou în casă nouă.
Cine ştie ce altă păcăleală locativă îi aşteaptă pe gălăţeni în 2020, la următoarea campanie electorală…
Sursa foto: „Viaţa liberă”