E greu de vorbit însă, despre confort atâta vreme cât locuinţele sunt mai strâmte decât prevăd normele legale, iar singura sursă de iluminare naturală a dormitorului este un geam pe coridorul comun al blocului! Noul primar al municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, care ar trebui să finalizeze ce n-a reuşit Stan, susţine că locuinţele nu întrunesc criteriile legale pe care trebuie să le îndeplinească o locuinţă. Analizând planurile, cu sprijinul arhitectului Radu Costăchescu, am descoperit că prevederi din Legea locuinţei, normele de igienă şi sănătate publică şi cele privind evacuarea în caz de incendiu nu sunt respectate. În schimb, pentru acest campus social, şi pentru un altul, rămas doar pe hârtie, fostul primar, Marius Stan, a primit „Premiul de Excelenţă pentru proiecte de dezvoltare a serviciilor sociale”, acordat de portalul administratie.ro, în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor de Excelenţă în Administraţie.
Lumina naturală vine de pe holul comun
Au case, dar pe hârtie
Pe 26 mai anul acesta, înainte de alegerile la care a candidat pentru un nou mandat de primar, Marius Stan a înmânat repartiţiile pentru cele 528 de locuinţe sociale din 11 blocuri construite. Oamenii aşteaptă şi acum să se mute acolo! Blocurile nu sunt însă racordate la energia electrică, în condiţiile în care apa caldă, încălzirea, prepararea hranei – sunt pe bază de curent electric. Mai grav este că, legal, nici nu ar trebui să se mute acolo!
„O părere mai mult sau mai puţin avizată, dar care vine din partea primarului, este că nici măcar locuinţe sociale nu poţi să le spui! Dacă vă veţi uita pe criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o locuinţă, veţi vedea că nu le îndeplinesc. Mă refer la spaţiu, la absolut tot! Au primit aviz din partea proiectantului, dar pe el scrie „neconform”! Proiectantul îţi face ceea ce îi ceri. El a avut însă grijă să se acopere şi, în josul paginii, a scris „neconform””, a declarat, primarul Ionuţ Pucheanu.
Proiectantul general al locuinţelor este, conform panoului de şantier, SC House Consult SRL din Bucureşti, firmă care, în asociere cu SC Vega ’93 SRL, a câştigat licitaţia pentru proiectarea şi execuţia cartierului. Interesant este că SC House Consult SRL a realizat şi documentaţia pentru licitaţia câştigată, aşa cum am descoperit noi pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Şi tot ea a actualizat studiul de fezabilitate pentru construirea locuinţelor sociale din Micro 17, lucrare pentru care a fost plătită de Primărie cu 74.400 de lei!
Ce spun normativele
Declaraţia primarului Ionuţ Pucheanu ar putea fi considerată o poliţă plătită lui Marius Stan, fostul rival la Primărie. Cu sprijinul arhitectului Radu Costăchescu, am consultat legislaţia de specialitate.
Conform datelor furnizate de Primărie, locuinţa cu o cameră are 15,5 mp, în condiţiile în care Legea Locuinţei prevede că suprafaţa minimală pentru o locuinţă cu o cameră trebuie să fie de 18 mp!
Mai mult, Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei prevede clar: „Parametrii sanitari care trebuie să fie respectaţi la proiectarea şi execuţia locuinţelor sunt: suprafaţa minimă a unei camere – 12 mp, suprafaţa minimă a bucătăriei – 5 mp, iar înălţimea sub plafon – 2,60 m”.
În cazul nostru „bucătăria”, masa pe care sunt puse atât chiuveta cât şi plita electrică este lipită de patul care ţine loc de „dormitor”!
Acelaşi normativ prevede că „încăperile principale de locuit şi bucătăriile trebuie prevăzute cu deschideri directe către aer liber – uşi, ferestre, care să permită ventilaţia naturală. Iluminatul natural în camerele principale şi bucătărie trebuie să permită desfăşurarea activităţilor zilnice fără a se recurge la lumina artificială”.
În cazul nostru, ventilaţia şi iluminarea dormitorului în holul comun nu doar că încurajează voyeurismul, dar contravine legii Sănătăţii Populaţiei.
„Locuinţele au 2,30 înălţimea la plafon, când legal trebuie să fie minim 2,60. Suprafaţa unui dormitor nu are cum să fie de 6,5 mp indiferent de numărul dormitoarelor. Fără să intru în multe detalii, întregul proiect este o mizerie şi nu se respectă mai niciun normativ. Din punctul meu de vedere nu se poate locui în aşa ceva”, ne-a declarat arhitectul Radu Costăchescu.
Dar de costat, a costat, nu glumă! Potrivit datelor Primăriei Galaţi din vara anului trecut, preţurile de construcţie ale apartamentelor din Micro 17 variază în funcţie de numărul de camere: locuinţa cu o cameră cu balcon – 7.500 de euro, apartament cu o cameră fără balcon – 6.300 de euro, apartament cu două camere cu balcon – 10.500 de euro, apartament două camere fără balcon – 9.400 de euro, apartament trei camere cu balcon – 13.700 de euro.
Mai grav este că, în caz de incendiu, oamenii nu s-ar putea salva! Normativul privind criteriile de performanţă specifice rampelor şi scărilor pentru circulaţia pietonală în construcţii nu este respectat, deoarece, conform planului, lungimea (l) treptei are 24 cm, iar înălţimea (h) treptei – 15 cm şi nu se respectă formula 2h+l = 62~64 şi nici recomandarea 3h+l = 80~85! Iar acolo au primit repartiţie inclusiv persoane cu dizabilităţi locomotorii…
„Ca funcţiune, legal nu poate fi autorizat aşa cum este proiectat. Dacă nu e autorizat proiectul, trebuie legal demolat”, a precizat arhitectul Radu Costăchescu.
Oricum nu e gata…
Deşi pe panoul de şantier scrie că termenul de finalizare al întregului cartier este 22 august 2015, la ora actuală nu sunt gata decât 11 blocuri, (din 15 câte ar fi trebuit să fie), un punct sanitar, un modul administrativ, un modul cantină, stradă şi alei pietonale, parcare, teren de sport şi reţele de iluminat public, canalizare şi apă. Şi pentru toate lucrările realizate până acum, i s-au plătit Asocierii SC Vega ’93 SRL & SC House Consult SRL 36.000.386 de lei, bani publici.
Conform Primăriei, în momentul de faţă, se fac lucrări la nivelul reţelei de energie electrică, lucrări care au fost cu mult întârziate. Motivul? După nenorocirea de la „Colectiv”, Electrica a cerut Primăriei să refacă proiectul de alimentare cu energie electrică, după ce licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrării fusese adjudecată de Luxten Lighting Company SA, cu o ofertă de 4.299.751 de lei fără TVA.
Ce urmează
În campus ar mai trebui ridicate patru blocuri, dar la unul s-a renunţat, aşa că au mai rămas trei, în valoare totală de 9.276.143 de lei. Care mai întârzie pentru că actualul primar a cerut să fie recompartimentate pentru a asigura spaţiul minim de locuit.
Campusul ar fi trebuit să aibă deja un frate geamăn, cu 456 de locuinţe. Licitaţia pentru proiectare şi execuţie a fost adjudecată, în aprilie anul trecut, de SC Conest SA Iaşi, în asociere cu Expert Instal Construct SA Iaşi, cu o ofertă de 27,2 milioane de lei. Proiectul tehnic a fost făcut însă investiţia a fost blocată de actualul primar pe motiv că „oamenii merită nişte standarde cu mult mai înalte decât nişte cutii de metal”.
Fostul primar, premiat pentru aceste proiecte
Paradoxal, pentru cele două campusuri sociale, unul blocat, altul nefinalizat, fostul primar, Marius Stan a primit, în octombrie 2015, „Premiul de Excelenţă pentru proiecte de dezvoltare a serviciilor sociale”, acordat de portalul administratie.ro, în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor de Excelenţă în Administraţie.
”Suntem, în sfârşit, un exemplu la nivel naţional despre cum se fac proiecte de succes, cu mare impact social, din fonduri ale municipalităţii”, declara, la acea vreme, Marius Stan.
Iată ce spune acum: „Acesta este un proiect copiat aproape identic cu acela de la Constanţa, unde toată lumea este foarte mulţumită! Noi am adăugat şi balcoanele tronsonale – un plus de spaţiu, care chiar e mană cerească pentru cei ce locuiesc acolo. Sunt locuinţe temporare făcute la limita minimă de spaţiu, tocmai pentru că sperăm ca oamenii aceia să poată, într-un viitor apropiat, să se mute în condiţii mai bune.
Sunt singurele locuinţe care s-au făcut în Galaţi după Revoluţie. Şi faptul că se blochează celălalt cartier, mi se pare semn de neputinţă. Pun pariu că nu se va face, că nu sunt conforme… Motive se găsesc, dar nu uitaţi că proiectele au fost aprobate şi în Consiliu, au trecut de toate procedurile legale. Probabil că se vor duce banii respectivi pe nişte pomeni electorale, că vine campania!”, ne-a declarat Marius Stan.
De ce presa s-a trezit in plina campanie electorala si de ce ar fi vinovat fostul primar Marius Stan si nu proiectantul si arhitectul sef ? ce primarul trebuia sa fie specialist in toate domeniile de activitate ? au in primarie toate compartimentele unde au specialisti angajati.Acum ar trebui sa raspunda in fata justitiei acele persoane de ce s-au abatut de la norme.Consilierii locali care au aprobat in cor nu au vazut ce voteaza ?ei nu au nici o vina?