În 15 iunie, Curtea Constituțională a României se va pronunța cu privire la excepția de neconstituționalitate în ce privește abuzul în serviciu. Excepția a fost invocată de Alina Bica în luna ianuarie 2016, iar în luna februarie a fost trimisă de Înalta Curte de Casație și Justiție la CCR.
Din momentul ridicării excepției în dosarul Bica, Nicușor Constantinescu a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-și amâna procesul în care fusese condamnat în primă instanță la 3,6 ani cu executare, dincolo de termenul de 15 iunie stabilit de judecătorii CCR, sperând că decizia Curții îi va fi favorabilă lui și celor aproape 1000 de inculpați cercetați de DNA pentru abuz în serviciu.
În fața instanței, procurorii DNA Constanța au adus probe prin care demonstrau că în această cursă a tergiversării au fost trași și doi medici renumiți din Constanța, Raluca Parepa, șefa secției de Cardiologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Constanța, și medicul primar Marius Țoringhibel.
Procurorul a găsit sticla de Coca-Cola în boxa hipertensivului Nicușor
Cei doi cardiologi au fost puși sub control judiciar și sunt anchetați de procurorii DNA pentru favorizarea lui Nicușor Constantinescu. Conform fișei medicale depuse de magistrați, Constantinescu a fost internat pe secția de Cardiologie având tensiunea 14 cu 8 – o tensiune considerată relativ normală, mai ales având în vedere că fostul președinte al CJC este supraponderal.
La ultima înfățișare, din 9 iunie, procurorul DNA Constanța l-a surprins pe Nicușor Constantinescu bând Coca-Cola și a cerut instanței să rețină faptul că fostul președinte al CJC consumă o băutură care conține cofeină, substanță interzisă persoanelor hipertensive. Prins în fapt, Nicușor Constantinescu a gafat exclamând: „Dar e Cola-Cola mea!”.
Cu toate acestea însă, la termenul din 9 iunie, completul de magistrați a decis ca pronunțarea să fie stabilită abia pe 22 iunie, pentru a evita o decizie în ce privește abuzul în serviciu cu doar o săptămână înainte ca CCR să se pronunțe în privința excepției de neconstituționalitate.
Așadar, Constantinescu a câștigat fluierând jocul tergiversării în fața judecătorilor și a reușit să tragă de timp suficient de mult încât să evite o decizie definitivă în dosarul în care, în prima instanță, a fost condamnat la 3, ani şi jumătare cu executare, sperând la o ”achitare” din partea CCR.
Cronologia unei tergiversări de succes: Operații în ziua termenului și internări în ajunul audierii
Nicușor Constantinescu a primit condamnarea în prima instanță în dosarul subfinanțării Centrului Militar Zonal la 28 octombrie 2015: 3 ani jumate cu executare.
Din luna februarie 2016, fostul baron al Constanței a fost protagonistul unui circ dezgustător prin care a încercat, iată, cu succes, să tergiverseze decizia definitivă a judecătorilor în acest dosar în care este cercetat pentru abuz în serviciu de procurorii DNA Constanța.
Printre urgențe, internări și intervenții chirurgicale programate cu o zi înainte sau în zilele termenelor de judecată, avocații lui Nicușor Constantinescu au depus și cereri de strămutare a dosarului de la Curtea de Apel Constanța, de recuzare a completului de judecată ori de ridicare a controlului judiciar. Toate au fost respinse.
În perioada 18 martie – 19 mai s-au succedat 10 termene de judecată pe care Nicușor Constantinescu le-a fentat cu brio datorită unor ”proceduri medicale”, a unei operații la șold, a faptului că era ”netransportabil” în urma intervenției chirurgicale, a recuperării care a urmat operației la șold și așa mai departe.
După o lună de amânări sub diverse pretexte de ordin medical, la 14 aprilie, procurorul DNA Constanța cere ca Nicușor Constantinescu să fie audiat la Sanatoriul din Techirghiol, în ședință publică. Cererea a fost admisă de judecători, dar respinsă cu vehemență de Constantinescu, pe motiv că vrea să dea declarație când poate ”participa apt medical la ședința de judecată”. În urma refuzului, audierea acestuia a fost amânată pe 5 mai.
La termenul din 5 mai, Constantinescu și avocații săi nu se prezintă în fața instanței, motiv pentru care procurorul DNA Constanța cere aducerea lui Constantinescu în fața instanței, indiferent de mijloacele medicale necesare transportului acestuia. Termenul a fost stabilit pentru 19 mai.
Doar că în 18 mai, Constantinescu se internează ”de urgență” pe secția de Urologie a SJUC și, evident, nu se prezintă la termenul din 19 mai. Momentul internării ”de urgență” a fost bifat de un grup de fotografi care au ilustrat apoi niște materiale de presă în care Nicușor Constantinescu era compătimit.
Procurorul DNA nu se lasă intimidat de ”urgențele” lui Nicușor Constantinescu și la termenul din 19 mai cere înlocuirea controlului judiciar cu arestul preventiv pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute de măsura precedentă, printre care și prezentarea în fața instanței atunci când este chemat.
Judecătorii au dat termen de judecare a cererii procurorului DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv, în 20 mai.
Dar chiar în 20 mai Nicușor Constantinescu este supus unei banale operații de eliminare a pietrelor de la rinichi. Operația a fost filmată de medici și trimisă presei, la cererea fostului baron al Constanței.În cele din urmă, la scurt timp după ce a ieșit din operație, Nicușor Constantinescu a fost adus în sala de judecată unde a început să îi certe cu furie pe magistrați spunându-le că vor să îl omoare și că se simte umilit de procurorul DNA Constanța. După mai multe ore în care procesul a fost suspendat de câteva ori, judecătorii au decis arestarea preventivă a lui Constantinescu și au dispus audierea acestuia în 6 iunie pentru ca mai apoi să rămână în pronunțare.
Doar că în 6 iunie, Nicușor Constantinescu a împărțit răcnete și amenințări mai rău ca niciodată și a culminat spunându-le judecătorilor că îi va acuza de ”tentativă de omor repetat”, apoi o întreabă pe una dintre judecătoare: ”Vreți să mă omorâți?”. Procesul continuă, iar avocatul cere recuzarea completului, suspendarea procesului și a invocat o excepție de nelegalitate. Cererile i-au fost respinse.
Procurorul DNA Constanța nu se lasă intimidat de isteria lui Constantinescu și cere pedeapsa maximă, de 9,3 ani cu executare, moment în care Constantinescu cere să fie transportat la Spitalul Județean Constanța pentru că se simte rău. Până la ieșirea din Curtea de Apel și-a revenit însă. Întrebat fiind de jurnaliști de ce nu își ia tratamentul pentru tensiune, Constantinescu s-a înfuriat și le-a transmis acestora: ”Hai, nu mai mâncați c*, mă!”
La următorul termen, din 8 iunie, imediat după începerea procesului, Nicușor Constantinescu este transportat la spital pentru că avea tensiunea 25 cu 14, dar nu a mai fost adus înapoi după stabilizare, ci a fost internat, sub îngrijirea directă a șefului de secție Raluca Irinel Parepa. După această secvență, judecătorii au decis ca termenul de pronunțare a deciziei definitive să fie 22 iunie pentru a se avea în vedere decizia CCR cu privire la abuzul în serviciul.
A doua zi, procurorul DNA Constanța solicită externarea și aducerea lui Nicușor Constantinescu în fața instanței și le arată judecătorilor fișa medicală conform căreia Constantinescu a fost internat la Cardiologie deși avea o tensiune relativ normală, care nu ar fi necesitat internarea – 14 cu 8. Procurorii DNA Constanța consideră că cele două cadre medicale l-au ajutat pe fostul președinte al Consiliului Județean Constanța să se sustragă de la executarea arestului preventiv și să beneficieze de condiții mai blânde, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Constanța.
Cu toate acestea, în cele din urmă, judecătorii nu au revenit asupra termenului în care completul se va pronunța în privința lui Nicușor Constantinescu și au reiterat că vor lua o decizie definitivă în data de 22 iunie, după tranșarea abuzului în serviciu la CCR.
Palmaresul penal
Nicușor Constantinescu este trimis în judecată de procurorii DNA Constanța în patru dosare penale:
1. Subfinanțarea Centrului Militar Zonal (speța în care a primit condamnarea de 3,6 ani cu executare, în primă instanță);
2. Dosarul fundațiilor Thalia și Fantasio;
3. Dosarul prejudiciului de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Județean Constanța și de peste 1 milion de lei în dauna statului român;
4. Dosarul elicopterului SMURD prăbușit în Siutghiol.
Nicușor Constantinescu mai este trimis în judecată în alte două dosare penale de procurorii DNA București: dosarul retrocedărilor și un dosar în care Constantinescu este cercetat alături de fostul director general al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța.