Inspectorii ANI au descoperit abuzul, dar într-o manieră cu totul aparte. „Materia primă” le-a furnizat-o chiar primarul. Într-o corespondenţă purtată cu ANI, sesizată privind o presupusă stare de incompatibilitate a primarului, edilul a anexat contractul de asistenţă juridică dintre primărie şi cabinetul senatorului Chelaru. Cauza nu privea defel primăria, ci îl privea doar pe primar. Până la urmă, ANI a constatat că primarul nu era incompatibil, dar a descoperit astfel un posibil conflict de interese de natură penală.
Jurnalista Teo Rusu ne arată cum, de la o scrisoare buclucaşă, s-a ajuns la un proces penal.
UPDATE:
Primarul comunei Tămășeni, Ironim Andrici, a fost condamnat, în primă instanță, pentru comiterea infracțiunii de conflict de interese în formă continuată. După cum justitiecurata.ro a scris aici, primarul s-a folosit de bani publici pentru a plăti casa de avocatură Ioan Chelaru în cauze private, ce țineau de persoana fizică Ironim Andrici și nu aveau legătură cu poziția de primar al comunei.
Vineri, 13 mai, magistrații Judecătoriei Roman au decis: ”Pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese în formă continuată condamnă pe inculpatul Andrici Ironim, la pedeapsa de un an închisoare. (…)aplică inculpatului pedeapsa complementară constând în interzicerea exerciţiului drepturilor enunţate de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g, k NCP (respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de primar şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public) pe o durată de un an. (…) aplică inculpatului pedeapsa accesorie, constând în interzicerea exerciţiului drepturilor enunţate de art. 66 alin. 1 lit. a, b, g, k NCP (respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de primar şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public) din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei privative de libertate. (…)dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de doi ani şi şase luni. Constată că prin suspendarea executării pedepsei principale pedeapsa accesorie nu se mai execută.”
Pe durata termenului de supraveghere, Ironim Andrici va trebui să respecte mai multe măsuri de supraveghere. Printre acestea se numără și ”să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă”, dar și să presteze muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Roman sau a Primăriei Cordun, ori a instituţiilor din subordine, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.
Sentința Judecătoriei Roman poate fi atacată cu apel.
Primarul comunei nemțene Tămășeni, Ironim Andrici, a fost trimis în judecată , luna aceasta, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, pentru că a folosit un contract de asistență juridică încheiat într-o casă de avocatură și Primărie în folos personal.
Conform anchetatorilor, Ironim Andrici a apelat, în cel puțin cinci situații, la serviciile Cabinetului Individual de Avocatură „dr. Ioan Chelaru”, dar fără a plăti pentru acele servicii din buzunarul său, ci din cel al comunei. De precizat că primarul Ironim Andrici este membru al PSD, iar cabinetul de avocatură (mai nou, Societatea de Avocați „Chelaru și Asociații”) aparține vicepreședintelui Senatului României – av. dr. Ioan Chelaru, nemțean de loc.
De la o stare de incompatibilitate neconfirmată descoperi un conflict de interese de natură penală
Procurorii au fost sesizați de Agenția Națională de Integritate (ANI).
Inspectorii de integritate verificaseră, în 2014, o posibilă stare de incompatibilitate a edilului. Primarul fusese reclamat de un cetățean, ANI a înregistrat plângerea și a demarat procedura de evaluare a respectării regimului incompatibilităților.
În cursul cercetării, ANI i-a adus la cunoștință lui Ironim Andrici faptul că este evaluat cu privire la o posibilă stare de incompatibilitate și că are dreptul de a depune un punct de vedere.
Ironim Andrici a răspuns printr-un document scris. Doar că documentul era întocmit de Cabinetul Individual de Avocatură „dr. Ioan Chelaru” și la acesta era atașată o împuternicire emisă în baza contractului de asistență juridică încheiat între comuna Tămășeni și Cabinetul Individual de Avocatură „dr. Ioan Chelaru”. Cu alte cuvinte, întâiul gospodar al urbei s-a dat în primire pe sine însuşi, furnizând dovada a ceea ce ar putea fi considerat o infracţiune.
Plecând de la punctul de vedere scris al primarului, întocmit de Cabinetul Individual de Avocatură „dr. Ioan Chelaru”, inspectorii de integritate au dedus că în cauză poate fi vorba de un conflict de interese de natură penală și s-au adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman. Iar procurorii au descoperit, în timpul cercetărilor, și alte situații în care, în opinia lor, persoana fizică Ironim Andrici a fost reprezentată de Cabinetul Individual de Avocatură „dr. Ioan Chelaru” în baza unui contract încheiat între cabinet și Primărie.
Între 2009-2014, Primăria Tămășeni ar fi plătit 74.090 de lei către Cabinetul de Avocatură „Ioan Chelaru”, suma fiind plătită în cadrul unui contract de servicii juridice și a 30 de contracte de asistență juridică. În general, un contract de asistență juridică avea valorea de 1.000 lei, la care se adăuga TVA, iar anchetatorii susțin că, în cinci situații, asistența juridică s-a acordat persoanei fizice Ironim Andrici, pentru reprezentarea în instanță în cazul uzucapiunii unui imobil sau a unei tulburări de posesie, acestea fiind procese care îl priveau pe el personal, şi în nici un caz obştea.
De cealaltă parte, reprezentanții cabinetului de avocatură și primarul susțin că anchetatorii au intepretat greșit situațiile și că „demersurile și serviciile a fi prestate aveau în mod evident legătură direct cu activitatea instituției Primarului comunei Tămășeni”, după cum se precizează într-un răspuns al cabinetului de avocatură oferit Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Neamț.
„E o problemă, într-adevăr. Este o confuzie în legătură cu un aspect. ANI a considerat că am făcut o nelegalitate, dar se va clarifica. Casa de avocatură mi-a făcut un înscris, iar ANI a zis că nu trebuia să-l facă cei de la Casa de avocatură, că sunt persoană fizică. Dar este o eroare a ANI”, a spus Ironim Andrici.
Fondatorul actualei Societăți de avocatură ”Chelaru și asociații”, senatorul Ioan Chelaru, a spus că nu cunoaște speța – fiind, în ultimii ani, dedicat mai mult politicii decât avocaturii – și că știe doar de situația în care primarul Andrici a fost reclamat la ANI.
Ca o ironie, cauza de la care au pornit problemelor penale ale primarului din Tămășeni – suspiciunea de incompatibilitate – a stat în picioare doar zece zile, după care Agenția de Integritate a revenit, precizând că a fost o eroare și că primarul nu este incompatibil. Procesul intentat pentru abuz în serviciu descoperit cu această ocazie, însă, abia a început.
Interesanta atitudine a dlui primar.
Primarul Ironim Andrici este specialist in abuzuri,pot sa dau mai multe exemple. 1)Suntem mai multi mostenitori care,am mostenit terenuri de la parinti in Com.Tamaseni. Dupace ne-a dat Titlul de proprietate,d-nul primar ne-a solicitat sa-i vindem terenul,pentru niste persoane ,prieteni ai d-lui,si pentru ca am refuzat,(deoarece pretul era doar simbolic),primarul ne-a amenintat ca ne anuleaza Titlul de proprietate si pentru ca nu ne-am conformat a trecut la fapte. Astfel in martie 2008, a solicitat jUDECATORIEI ROMAN, ”NULITATEA ABSOLUTA A TITLULUI DE PROPRIETATE” Nr.65/2575 emis la 17.06.2006,eliberat pe numele most.Iosub Dumea A.Giurgi cu suprafata de teren de 14 ha.si 2800 mp.Precizez ca la acest dosar a avut angajat tot Cabinetul Avocatului Ioan Chelaru..Dosarul a avut peste 500 pagini.Desi s-au schimbat 3 Judecatori Actiunea i-a fost respinsa,apoi a facut Recurs care deasemeni i-a fost respins. -Dupace s-au dat doua Sentinte Judecatoresti,care au mentinut Acest Titlu de proprietate,-Primarul Ironim Andrici a modificat in mod abuziv acest Titlu, radiind 1000mp.teren intravilan pe raza satului Adjudeni si a inscris in Titlu suprafata de 1000mp.care este un drum in jurul unei balti. Precizez ca nu am fost pusi in posesia acestui teren nu ne-a dat nici un Proces verbal de punere in posesie.Cand am pers sa fac Cadastru s-a constatat ca este vorba de un drum si nu de teren intravilan. 2) Primarul refuza sa puna in executare o ”SENTINTA JUDECATOREASCA RAMASA DEFINITIVA SI IREVOCABILA” LA CURTEA DE APEL BACAU.-Abuzurile primarului Ironim Andrici sunt nenumarate si multe persoane sunt purtate pe drumuri, in justitie de acest individ certat cu legea . Eu detin foarte multe ”Documente” care ar trebui sa faca obiectul unei anchete de catre PROCURORII DNA.-Astept ca Redactia sa faca o ancheta ori Domnii Procurori DNA,sa se autosezizeze in acest caz VA MULTUMESC
Primarul din Tamaseni face cele mai mari afaceri cu terenuri. Este bine cunoscut faptul ca dnul.primar a atribuit foarte multe terenuri preferential, in functie de client. Astfel terenurile bune pentru constructii, n-au fost restituite adevaratilor proprietari, ci clientelei primarului.-Mostenitorii care nu mai locuiau in com.erau obligati, de primar sa vanda terenul,-Primarul cu un complice al lui faceau toate actele iar mostenitorii primeau un pret de 30 de bani /mp la terenul intravilan, iar primarul primea de 10 ori mai mult.-Daca doriti va dau mai multe cazuri concrete,pentruca a vandut cateva zeci de hectare de teren intravilan.-Este cel mai murdar primar care a luat teren de la orfani, de la batrani si de la cine s-a lasat excrocat de el.A luat terenul mostenitorilor lui Giurgi Ignat din Tamaseni, carea murit la Canalul Dunarii, condamnat de comunisti in 1952 la 18 ani de inchisoare,le-a platit 30 de bani mp la teren intravilan..Acest individ, certat cu legea si cu bunul simt,s-a judecat cu o batrana de 90 de ani,la care i-a luat terenul. La Tamaseni oamenii n-au fost pusi in posesia terenului, le-a dat doar Titlurile de proprietate dar terenurile o parte sunt vandute.Planurile parcelare ale terenurilor au fost modificate,de el si complicele lui.In Lungul Vantului Tamaseni,un teren de 2,5 hectare a fost reparcelat si vandut tot de acest afacerist pe care l-ati ales primar.TREZITI-VA LA REALITATE SI TRAGETI-L LA RASPUNDERE PANA NU VA VINDE SI PE VOI !!!.
In nenumarate randuri Presa a relatat afacerile murdare ale Primarului com.Tamaseni Ironim Andrici. Acest individ este expert in excrocherii de tot felul si nimeni pana acum nu l-a bagat la inchisoare acolo unde este locul excrocilor. Ne intrebam cine il protejeaza, cine incaseaza comisioanele de la acest primar PSD-ist ?. Domnul Liviu Dragnea s-a plimbat zilele trecute pe la Neamt, nu stie ce primari are PSD–ul.in Jud.Neamt ?, ori interesul de partid este mai presus de LEGILE ACESTEI TARI ?. Ce face DNA-ul ?. Ce face ANI ?. Ce face D-nul. Prefect de Neamt ?. Toti inchid ochii, pe toti i-a uns acest Primar corupt ?. Unde este Politia Judetului Neamt ?.DACA VREM SCHIMBARE TREBUIE FACUTA CURATENIE SA SCAPAM DE TOATE CIURUCURILE CORUPTE.-