Numit în funcție de ministrul Bazac după ce fostul manager refuzase să semneze devize de plată supraevaluate pentu reabilitarea spitalului.
Dănuț Căpățînă a fost numit managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța (SCJU) în iulie 2009, la propunerea lui Nicușor Constantinescu, de către fostul ministru al Sănătății Ion Bazac, în timpul guvernului PDL-PSD. Predecesorul lui Căpățînă a fost schimbat din funcție pentru că refuzase să semneze niște devize de plată supraevaluate pentru reabilitarea spitalului.
În anul 2010, odată cu procesul descentralizării, SCJU a ajuns în subordinea Consiliului Județean Constanța. Din acel moment, cel mai important spital din sud-estul României a fost transformat în fieful lui Nicușor Constantinescu. Fostul președinte al CJ Constanța a cârmuit spitalul indirect, prin intermediul lui Dănuț Căpățînă care, în pofida situației dezastruoase în care s-a aflat și se află SCJU, a condus instituția aproape un deceniu.
În 2010, imediat după ce SCJU a intrat în subordinea CJC, Căpățînă și Constantinescu au început să taie și să spânzure în spital. Prima decizie a celor doi a fost înlocuirea tuturor șefilor de secții, sub diverse pretexte. Aroganța acestora a trecut și de Colegiul Medicilor și, inclusiv, de Ministerul Sănătății, Căpățînă susținând că nu are nevoie de niciun aviz de la minister și că „ministrul a fost sfătuit prost, nu știu de ce a făcut astfel de afirmații, cum că am avea nevoie de aviz”.
Reprezentanții Colegiului Medicilor și ai Facultății de Medicină din cadrul Universității „Ovidius” Constanța au reacționat vehement sesizând Ministerul Sănătății cu privire la încălcarea legii în SCJU. Și prefectul Constanței a reacționat, depunând o plângere penală pe numele lui Dănuț Căpățînă pentru că nu a respectat legea în momentul numirii noilor șefi de secție. Jumătate dintre aceștia nu erau și cadre didactice, așa cum prevede legea în cazul unui spital clinic. Degeaba însă, pentru că Dănuț Căpățînă a făcut legea în continuare în spital.
În timpul managementului lui Căpățînă, mai multe servicii ale spitalului au fost externalizate către firme-satelit ale pesediștilor de la Constanța, apropiate de tandemul Nicușor Constantinescu-Sorin Strutinsky, iar costurile de întreținere ale unității medicale au crescut substanțial. Conducerea care l-a succedat pe Nicușor Constantinescu la CJC a recunoscut faptul că SCJU se află într-o situație dezastruoasă din mai multe puncte de vedere.
Mizerie, gândaci și infecții nosocomiale în SCJU manageriat de Căpățînă
În ultimul deceniu, în presa locală s-au scris numeroase articole în care pacienții sau rudele acestora au povestit jurnaliștilor despre mizeria și serviciile de proastă calitate din spital, despre lipsa materialelor sanitare, dar și despre moartea suspectă a mai multor nou-născuți. Surse din rândul personalului medical auxiliar susțineau la acea vreme că bebelușii muriseră din cauza unor infecții provocate de bacteriile intraspitalicești. Tot în presă au fost publicate fotografii care ilustrau situația precară în care erau internați pacienții unor secții, dar și condițiile mizere în care era ținut instrumentarul medical, ori gândacii care colcăiau pe holuri.
În locul unor scuze publice, Dănuț Căpățînă s-a întrecut în amenințări cu procese la adresa mamelor care își pierduseră copiii, a pacienților care vorbeau despre condițiile grele din spital, dar și la adresa jurnaliștilor care făceau publice declarațiile acestora și care fotografiau secțiile-problemă ale spitalului.
Ba mai mult, în locul unui control intern, Nicușor Constantinescu a sărit în apărarea lui Dănuț Căpățînă, spunând că filmulețul în care gândacii mișună pe holul spitalului este trucat. Altfel spus, în ciuda managementului dezastruos, pe Dănuț Căpățînă nu l-ar fi deranjat nimeni de la conducerea spitalului dacă nu ar fi fost prins în flagrant de procurorii DNA.
Nicușor Constantinescu, internat la comandă în timp ce Căpățînă era prins în flagrant
În timpul procesului care s-a finalizat cu o condamnare definitivă, Nicușor Constantinescu a luat la rând secțiile medicale din Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, unde s-a internat de mai multe ori, pentru a tergiversa judecata.
Unul dintre aceste episoade s-a consumat în 18 mai 2016, atunci când Constantinescu s-a internat „de urgență” pe secția de Urologie a SCJU și, evident, nu s-a prezentat la termenul din 19 mai. Momentul internării „de urgență” a fost bifat de un grup de fotografi care au ilustrat apoi niște materiale de presă în care Nicușor Constantinescu era compătimit. Ulterior, procurorul a prezentat instanței o fișă medicală potrivit căreia Constantinescu avea tensiunea 14 cu 8, adică normală, în momentul în care medicii au decis să-l interneze. Din acest motiv, DNA a deschis dosare penale pe numele medicilor respectivi.
Destinul face că, în aceeași zi în care Constantinescu se interna cu fotografii după el, managerul Căpățînă era prins în flagrant de procurorii DNA.
Procurorii DNA, despre „obiceiurile” lui Căpățînă: „Și-a început activitatea infracțională imediat după numirea sa în funcția de manager al spitalului”
Dănuț Căpățînă are trei dosare penale și în două dintre acestea a primit, în primă instanță, condamnări cu executare: 4 ani și 4 luni, respectiv 13 ani și 4 luni.
În primul dosar a fost trimis în judecată în 4 noiembrie 2014 și a fost condamnat în august 2016. Procurorii DNA îl acuză pe Căpățînă de tentativă la infracțiunea de abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție, cu consecințe deosebit de grave.
Magistrații susțin că, în calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, Căpățînă a „încălcat în mod repetat și deliberat dispozițiile legale în materia achizițiilor publice și atribuțiile de serviciu specifice” în ce privește contractul de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare oxigen medicinal:
Astfel, la data de 20.10.2010, cu ocazia derulării primei etape a procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare oxigen medical, inculpații Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Antohi Gheorghe, Gherghina Carmela Endora și Furnică Marioara, în calitate de președinte și, respectiv, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, au întocmit și au atestat, prin semnătură, conținutul procesului-verbal al ședinței de deschidere a ofertelor din aceeași dată, în cuprinsul căruia au fost inserate date nereale din care reieșea faptul că ofertantul SC „R.M.B. INTER MED SOLUTIONS” SRL București ar fi depus toate documentele necesare pentru calificarea în etapa următoare a procedurii (inclusiv certificatul constatator emis de O.R.C. privind posibilitatea de a efectua activități din codul CAEN 2011, lista principalelor servicii similare prestate în ultimii 3 ani și autorizația de funcționare specifică pentru activitatea de producție, distribuție și monitorizare oxigen medicinal), deși aceste înscrisuri nu existau la dosarul prezentat de către ofertantul mai sus menționat.
În acest dosar, Căpățînă a fost condamnat la 4 ani și 4 luni cu executare în primă instanță.
În al doilea dosar, Dănuț Căpățînă a fost prins în flagrant în 18 mai 2016 și trimis în judecată în august 2016. Procurorii îl acuză de luare de mită și spălare de bani:
În perioada iulie 2009 – mai 2016, în calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, inculpatul Căpățînă Dănuț a pretins, de la mai mulți reprezentanți de societăți comerciale, sume de bani în cuantum de 310.826 euro, 27.900 USD și 4.768.698,78 lei din care a primit în total, suma de 197.858,59 euro, 27.900 USD și 4.768.698,78 lei. Banii au fost primiți atât în mod direct, cât și prin intermediul inculpatei S.C. Picus Consulting S.R.L. și patru firme off-shore deținute de inculpat sau de amici ai inculpatului, în schimbul încheierii, derulării în bune condiții și plății la timp a facturilor aferente contractelor încheiate între Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța cu acele societăți comerciale. Aceste contracte vizau achiziția de servicii IT și ulterior de mentenanță IT, servicii medicale de medicina muncii destinate angajaților spitalului, servicii medicale constând în analize de laborator.
În rechizitoriul acestui dosar, procurorii DNA subliniază un aspect deosebit de important referitor la activitatea managerului SCJU:
Inculpatul Căpățînă Dănuț și-a început activitatea infracțională imediat după numirea sa în funcția de manager Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.
În acest dosar, Dănuț Căpățînă a fost condamnat la 13 ani și 4 luni de închisoare cu executare.
În al treilea dosar, Dănuț Căpățînă este acuzat de abuz în serviciu și conflict de interese și a fost trimis în judecată în octombrie 2016. Procurorii susțin că:
În perioada 2010-2016, inculpatul Căpățînă Dănuț, în calitate de manager și manager interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu care decurgeau din funcția deținută, în legătură cu încheierea a șase contracte având ca obiect servicii de secretariat și recepție. Contractele respective au fost încheiate cu S.C. Mara Investcom S.R.L. (societate pe care o controla prin intermediul fostei sale soții), fără organizarea unei proceduri de atribuire care să asigure o utilizare eficientă a fondurilor publice și promovarea concurenței dintre operatorii economici. De asemenea, serviciile respective au fost achiziționate la prețuri supraevaluate față de costul efectiv al acestora, în vederea obținerii unor foloase necuvenite pentru sine în valoare de 1.464.832,63 lei. Ca urmare a acestor demersuri, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a fost prejudiciat cu 2.089.997,87 lei, sumă cu care această unitate sanitară s-a și constituit parte civilă în cauză.