„Republica Mazăre” se destramă din primăvara anului trecut, de când Radu Mazăre și-a dat demisia din PSD și din funcția de primar al Constanței. Se săturase, spunea atunci, să fie primar și să i se înmulțească numărul de dosare penale. Acum, un alt personaj de vază al Constanței – ÎPS Teodosie – îi calcă pe urme. Arhiepiscopul Tomisului pășește în sediul DNA Constanța pentru a fi audiat în două spețe: una legată de fonduri europene, alta – de o presupusă mită pentru salariul unui preot. Andreea Pavel, junalistă la ziarul Info Sud-Est din Constanța, scrie povestea tandemului Mazăre – Teodosie, care a marcat viața Constanței în ultimii 15 ani.
Când Teodosie Snagoveanu devenea Arhiepiscop al Tomisului în 2001, Radu Mazăre era primar al Constanței de doar opt luni. În cei 15 ani în care Mazăre a condus Primăria Constanța și ÎPS Teodosie – Arhiepiscopia Tomisului tovărășia celor doi a fost cimentată public de declarații constante de prietenie, iar ajutorul reciproc în situațiile-cheie nu a lipsit vreodată. Acest tandem a fost nășit de fostul premier Adrian Năstase – un apropiat al ÎPS Teodosie, omul care l-a pus pe Radu Mazăre șef la PSD Constanța.
2001 – O relație pecetluită în Vinerea Mare. Primii pași împreună
În 22 februarie 2001, la 46 de ani, episcopul vicar patriarhal Teodosie Snagoveanul era ales noul Arhiepiscop al Tomisului. Contracandidatul său a fost PS Galaction al Alexandriei și Teleormanului. ÎPS Teodosie a obținut, în urma votului secret, 81 de voturi din 128.
Instalarea oficială a acestuia la conducerea Arhiepiscopiei Tomisului a avut loc în 25 martie, acum 15 ani, de Buna Vestire. În discursul său de atunci, ÎPS Teodosie declara că:
Venind aici, nu vreau să fac ceva nou, ci vreau să înnoiesc sufletele și inimile credincioșilor, să întăresc în râvnă pe preoții slujitorilor și să ne unim pentru ca împreună să-L slujim pe Dumnezeu.
Tot atunci, ÎPS Teodosie mai spunea că prioritatea sa este promovarea învățământului teologic la Constanța și înființarea unei școli de cântăreți bisericești. Primul lucru pe care Teodosie susținea la acea vreme că îl va face era să „cunoască toate parohiile din Dobrogea”.
ÎPS Teodosie și-a ținut promisiunea. După intronizarea sa, multe dintre parohiile importante ale orașului și județului Constanța au fost păstorite de o nouă garnitură de preoți, apropiați, credincioși și aflați în grațiile noului arhiepiscop. Practic, ÎPS Teodosie și-a creat o rețea de preoți alături de care a condus timp de 15 ani, în paralel cu administrația Mazăre-Constantinescu, destinele regiunii de la malul mării ce devenea cunoscută drept „Republica Mazăre”. Ulterior, ÎPS Teodosie a înființat Facultatea de Teologie în cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, acolo unde a fost ales și decan în ultimul an de guvernare al lui Adrian Năstase.
Imediat după venirea ÎPS Teodosie la Constanța, Radu Mazăre, „rebelul” în devenire, promitea că „se va sfătui săptămânal cu Înaltpreasfințitul”. Cel care câțiva ani mai târziu avea să declare război tainei cununiei începea să cultive o relație tot mai apropiată cu noul arhiepiscop al Tomisului.
O explicație ar fi că în 2001, atunci când ÎPS Teodosie descăleca la Constanța, tânărul primar se scălda încă în ape tulburi. Era independent politic, la începutul mandatului, avea nevoie de credit și de sprijin. Biserica putea să îl gireze în fața electoratului pe care Radu Mazăre avea să îl țintească. Totodată, tânărul primar era pentru ÎPS Teodosie o sursă de credibilitate în fața noului bazin de credincioși pe care arhiepiscopul urma să îi păstorească. Celor doi nu le-a rămas decât să se legitimeze reciproc.
O altă explicație ar fi că drumurile lui Radu Mazăre și ÎPS Teodosie s-au întâlnit datorită relației apropiate pe care arhiepiscopul o avea cu Adrian Năstase, premierul României la acea vreme. Nu e poate doar o coincidență faptul că ÎPS Teodosie a descălecat la Constanța în timpul guvernării Năstase. În fapt, planul care ar fi trebuit să fie urmat și care a apărut în spațiul public câțiva ani mai târziu urmărea ca Arhiepiscopia Tomisului să devină Mitropolie, iar regulile de succesiune în BOR să fie schimbate pornind de la ideea că o Mitropolie a Tomisului este cea mai veche din țară. Așadar, Teodosie ar fi urmat să fie desemnat Patriarh. Însă aceste calcule despre care s-a speculat la vremea respectivă au fost stricate de înfrângerea în alegeri a lui Adrian Năstase. Poate, ca o „răsplată” pentru tendințele expansioniste, nu este o concidență că după ce a ajuns în fruntea BOR, Patriarhul Daniel a decis să „înjumătățească” influența și teritoriul păstorit de ÎPS Teodosie trecând județul Tulcea sub păstorirea PS Visarion. Arhiepiscopia condusă de ÎPS Teodosie a devenit astfel singura din țară formată dintr-un singur județ.
Teodosie a marcat simbolic începutul relației cu Radu Mazăre comparând contextul în care se aflau cei doi cu povestea lui Moise și Aaron, cei doi frați amintiți în Vechiul Testament drept liderii poporului evreu:
„Moise pe plan administrativ și Aaron ca mare preot.”
Această paralelă a fost făcută de ÎPS Teodosie în Vinerea Mare, atunci când cei doi s-au întâlnit oficial pentru prima dată. Încă de la această primă întâlnire din aprilie 2001, primarul Constanței i-a cerut ÎPS Teodosie „binecuvântare” cu privire la o serie de proiecte pe care edilul voia să le deruleze la malul mării. Bucuros de capul plecat al tânărului edil, ÎPS Teodosie se grăbește să pecetluiască noua relație numindu-l pe Radu Mazăre un „bun creștin” și susținând că proiectele administrației locale „slujesc interesele comunității”:
Mă bucur nespus de faptul că proiectele pe care le-am văzut sunt ale unui bun creștin și ale unui gospodar de frunte.
În replică, Radu Mazăre l-a asigurat din nou pe Teodosie că se va întâlni în fiecare săptămână cu el și că îi va cere sfatul în toate proiectele pe care le va demara în folosul comunității. La întâlnire a participat și Dumitru Sechelariu, la acea vreme primarul PSD al Bacăului, care se afla la Constanța într-un schimb de experiență cu Radu Mazăre în cadrul unui demers inițiat tot de premierul de atunci, Adrian Năstase.
O lună mai târziu, Radu Mazăre și Teodosie se întâlnesc din nou. De această dată, întrevederea lor s-a concretizat printr-o decizie favorabilă ÎPS Teodosie: construirea a 32 de biserici noi în municipiul Constanța:
Sunt convins că anul acesta vom porni cu Primăria Constanța și cu primarul Radu Mazăre mai multe acțiuni care să se resimtă în viața constănțenilor atât pe plan material, cât și pe plan spiritual. Pentru acest lucru, trebuie să găsim resurse, iar primarul Radu Mazăre este neobosit să găsească resurse și le va găsi, astfel încât să venim în spiritul credincioșilor, declara ÎPS Teodosie după întâlnire.
Vorbele și gândurile ÎPS Teodosie sunt o binecuvântare pentru mine, Primărie și comunitate, venea replica primarului. Ne-am propus să construim 32 de noi biserici și vom analiza câte dintre ele vor putea fi înălțate. Dar eu cred că le vom construi, cu ajutorul lui Dumnezeu, pe toate. La orice biserică, odată începute lucrările, construcția este ca și finalizată.
În cele din urmă, în perioada în care cei doi au condus orașul „administrativ și ca mare preot”, în Constanța numărul bisericilor s-a triplat, de la 20 la 60 de lăcașe de cult.
2002-2003. Lumina Sfântă, comparată de Teodosie cu „lumina” lui Mazăre
Între 2002-2003, Radu Mazăre lasă deoparte cele sfinte și duce războaie pe mai multe fronturi: cu inspectorii care amendau firmele care funcționau ilegal în stațiunea Mamaia, cu trustul lui Dan Voiculescu și cu fostul președinte al consiliului județean, Stelian Duțu de la PD, în locul căruia Radu Mazăre avea să îl propulseze pe prietenul și consilierul său local Nicușor Constantinescu.
În 2004 a candidat pentru a doua oară la Primăria Constanța. Iluminatul public, reabilitarea stradală, construirea Aqua Magic, reabilitarea stațiunii Mamaia au fost câteva dintre proiectele derulate la vremea aceea cu un impact puternic asupra electoratului constănțean și care l-au ajutat să câștige fără probleme al doilea mandat de primar. După aceea, totul a fost mult mai simplu pentru Radu Mazăre.
În 7 mai 2003, la o săptămână după Paști, Teodosie mai face o comparație exagerată atunci când vine vorba de proiectele administrației locale. Acesta compara Săptămâna Luminată cu „lumina proiectelor” derulate de administrația Mazăre.
În timpul unei vizite efectuate de ministrul Transporturilor de la acea vreme, Miron Mitrea, cu prilejul demarării unui proiect de asfaltare în Constanța, Teodosie declara:
Cred că această veste bună și acest început de lucrări se adaugă în mod fericit la zilele pascale. După Săptămâna Luminată, iată, în săptămâna aceasta avem o nouă lumină, lumină și promisiuni, dar și a unui nou început destul de generos pentru constănțeni și pentru cei care vor fi aici în timpul sezonului estival.
În iarna aceluiași an, pe vremea când Radu Ștefan Mazăre își sărbătorea onomastica în biserică și participa la slujbe, ÎPS Teodosie însuși a oficiat ceremonialul religios într-o biserică modestă cu hramul Sfântului Ștefan, lângă Gara Constanța, nefinalizată nici până astăzi și al cărei ctitor trebuia să fie Radu Mazăre.
Tot în anul 2003, Radu Mazăre devine președintele PSD Constanța. Fostul lider al organizației locale PSD, Petre Stancă, declara la acea vreme că a fost înlocuit de Adrian Năstase tocmai din cauza influenței pe care ÎPS Teodosie o avea asupra fostului premier. Prelatul și-ar fi dorit la conducerea PSD o persoană pe care „să o poată manipula”, așa cum declara fostul președinte PSD Constanța după pierderea alegerilor.
În același an 2003 și sub aceeași guvernare Năstase, Arhiepiscopia condusă de ÎPS Teodosie primește ferma de la Nazarcea care curpindea una dintre cele mai valoroase și prolifice plantații de viță din Dobrogea. Câțiva ani mai târziu, o mare parte a viei a fost lăsată în paragină. Asta nu l-a împiedicat pe ÎPS Teodosie să ceară și să primească în continuare subvențiile pentru agricultură de la Uniunea Europeană, fapt care mai târziu avea să-l aducă în fața procurorilor DNA.
2004-2008. Începutul desfrâului și scandalul colaborării cu Securitatea
În perioada 2004-2005 încep primele probleme penale ale primarului Mazăre. Tot acum sunt lansate două dintre cele mai controversate proiecte ale acestuia: construirea unui mall gigant în locul celei mai frumoase bucăți din cel mai important parc al Constanței și construirea unei șosele de coastă care să lege Mamaia de sudul litoralului. Mazăre se confruntă cu serioase probleme în PSD și cu opoziția unei tabere din partid, însă conflictele se sting repede. Se zvonea că la împăcarea lui Radu Mazăre cu cei care i se opuneau în partid adusese o contribuție semnificativă tot ÎPS Teodosie.
Ulterior, după anul 2005, cu un PSD în opoziție, cuplul Mazăre-Constantinescu conștientizează că trebuie să își identifice electoratul-țintă și să-l fidelizeze. În demersul lor, aceștia primesc ajutorul semnificativ al ÎPS Teodosie, nelipsit de la evenimentele organizate de Primăria și Consiliul Județean Constanța, dar și de la cele organizate de primarii PSD din județ.
După câștigarea celui de-al treilea mandat în anul 2008, Radu Mazăre începe să joace rolul holteiului excentric, iubitor de lux, mașini de epocă și dornic de compania cât mai multor femei. Chiar dacă promova tot mai agresiv viața de noapte și desfrâul, Radu Mazăre rămânea foarte apropiat de ÎPS Teodosie.
În vara anului 2006, CNSAS confirma că ÎPS Teodosie semnase un angajament cu Securitatea și că scrisese rapoarte despre colegii săi de liceu. La acea vreme, ziarul fondat de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu îl apăra pe arhiepiscop vorbind despre o „vânătoare de vrăjitoare” și aloca un spațiu larg în care ÎPS Teodosie vorbea în termeni de „jurământ de credință față de țară” despre angajamentul său:
Nu am colaborat cu Securitatea şi nu am făcut poliţie politică. A fost un jurămînt de credinţă faţă de ţară, nu ca să fac rău cuiva. E un jurămînt de credinţă, nu de a urmări pe cineva, un fel de prelungire a a jurămîntului militar, pentru a-mi ajuta ţara, declara Teodosie pentru ziarul fostului primar.
2009 – 2012. Toiagul fermecat
În august 2009, după ce pe numele ÎPS Teodosie este deschisă prima anchetă penală pentru luare de mită, Radu Mazăre intervine telefonic într-o emisiune de la Antena 3 pentru a-i lua apărarea prelatului.
În sezonul de debut al carelor alegorice și al interpretărilor personajelor istorice, în ultima zi a festivalului Summer Fashion din anul 2012, Radu Mazăre a apărut îmbrăcat în țar. Ceea ce a atras atenția a fost toiagul pe care Mazăre îl purta în mâna stângă. Toiagul nu purta însemnele BOR, însă aparținea Arhiepiscopiei Tomisului:
Dacă vă spun de unde e toiagul, vă pică microfonul. De la Înalt Prea Sfinţia sa Tomitanul, se mândrea Radu Mazăre în fața jurnaliștilor în august 2012.
O altă controversă referitoare la costumațiile purtate de edilul Constanței s-a iscat în momentul în care acesta a declarat că se va deghiza în Ștefan cel Mare. Vocile critice spuneau la acea vreme că imaginea domnitorului canonizat în 1992 este dusă în derizoriu de primarul excentric. În apărarea acestuia a sărit chiar șeful Arhiepiscopiei, cel la care au ajuns plângerile organizațiilor revoltate de alegerea primarului. ÎPS Teodosie nu s-a împotrivit inițiativei primarului pentru că acesta îi garantase că în scenetă „nu vor fi fete dezbrăcate”.
Tot în vara lui 2012, Radu Mazăre a inaugurat cartierul asistaților social „Henri Coandă”, cel care doi ani mai târziu avea să facă obiectul unui dosar penal. La împărțirea locuințelor sociale a luat parte și ÎPS Teodosie care a declarat că primarul Constanței îl „alimentează cu dragoste”:
Am întâlnit alţi primari la Bucureşti, îmbrăcaţi în costum, care m-au alimentat cu vorbe. El m-a alimentat cu dragoste.
I-a dăruit edilului o cruce imensă, aurită, iar Radu Mazăre a plâns vorbind în fața asistaților social.
2013-2014. Bisericile din Mamaia și spovedania la Teodosie
Primăria condusă de Radu Mazăre nu a refuzat nicio solicitare venind din partea lui ÎPS Teodosie sau din partea Arhiepiscopiei Tomisului, cu atât mai puțin atunci când a fost vorba de construirea bisericilor.
Una dintre cele mai controversate decizii referitoare la ridicarea lăcașelor de cult a fost luată în 2013, atunci când Consiliul Local Constanța a cedat Arhiepiscopiei două terenuri din Mamaia, iar Mazăre a aprobat construirea a două biserici în stațiune. Jurnaliștii au taxat amplasarea bisericilor lângă cluburile de noapte din Mamaia:
Nu le facem alături de un bar de noapte. (…), ci în locuri cuviincioase. (…) Primăria ne-a dat să alegem locurile și le-am ales pe cele mai ferite de barurile de noapte. (…) Eu întotdeauna am avut cu primăria o înțelegere clară și m-am bucurat de bună-cuviința și bună-credința din partea primăriei și a domnului primar în special, declara ÎPS Teodosie în septembrie 2013.
În semn de mulțumire, ÎPS Teodosie l-a luat pe Radu Mazăre alături de el în pelerinaj la Muntele Athos.
În replică, Radu Mazăre i-a spus ÎPS Teodosie că îl iubește, în direct, la o emisiune în care cei doi participau:
Este mai mult decât un prieten pentru mine. Pot să spun chiar că-l iubesc.
Nici prelatul nu s-a lăsat mai prejos. A comparat construirea cartierului de asistați social cu lucrarea Sfântului Vasile cel Mare:
Ceea ce a făcut domnul primar aici, n-am sperat. Tot timpul gândeam la cel mai pilduitor părinte din istoria Bisericii: Sfântul Vasile cel Mare, care în puţinii ani cât a păstorit, a făcut ca niciun om din eparhia lui să nu fie neajutorat. Cartierul Henri Coandă pentru oamenii sărmani este o Vasiliadă, este un exemplu pentru orice om, de orice credință, de orice nație.
În aceeași perioadă a declarațiilor de iubire, Radu Mazăre revolta o parte a opiniei publice inducând ideea că turismul sexual trebuie promovat în stațiunea Mamaia. I-a spus atunci Elenei Udrea că „frumusețile autohtone trebuie să atragă turiștii ruși și arabi”. În apărarea lui Mazăre, Corina Martin, șefa Asociației Litoral – Delta Dunării, lămurea de fapt viziunea fostului primar susținând că „trebuie să admitem că România se diferențiază prin femei frumoase” și că „sunt multe țări care merg pe ideea de turism sexual.”
IPS Teodosie nu a avut niciodată, nimic împotriva acestor replici și activități promovate de edilul Constanței. Ba dimpotrivă, așa cum spuneam, i-a împrumutat toiagul în timpul unei defilări într-un show de modă.
Vinerea Mare din anul 2014 nu a mai fost la fel de optimistă și fericită pentru Radu Mazăre și ÎPS Teodosie precum cea din 2001, când avusese loc prima întâlnire oficială a celor doi. După reținerea din 2 aprilie, libertatea edilului Constanței nu a mai fost o certitudine. În 18 aprilie, înainte ca magistrații să se pronunțe asupra cerererii de arestare a procurorilor DNA, Radu Mazăre s-a dus să se spovedească la Teodosie:
„Mă duc acuma la Înalt Prea Sfinția Sa să vorbesc cu el. Probabil o să mă spovedesc, nu știu”, declara Radu Mazăre jurnaliștilor care îl așteptau la ieșirea din sala de judecată. I-o fi folosit. Mazăre a fost lăsat în libertate și a petrecut Noaptea Învierii în capela din cartierul Henri Coandă.
Tot în 2014, Teodosie s-a preocupat și de soarta a doi deținuți de suflet cărora le-a coordonat lucrările „științifice”: Gigi Becali și preotul Gabriel Bucică, condamnat pentru trafic de etnobotanice și constituire de grup infracțional. Preotul Gabriel Bucică slujea chiar la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța. Teodosie i-a coordonat acestuia două lucrări scrise într-un timp record: doar o lună pentru fiecare dintre ele.
Gigi Becali s-a dovedit și mai iscusit decât preotul Bucică reușind să scrie „Muntele Athos, patria ortodoxiei” în doar două săptămâni cu girul ÎPS Teodosie. Recent, Gigi Becali s-a oferit să-i plătească prejudiciul stabilit de procurorii DNA în dosarul fraudării fondurilor europene, în valoare de 300.000 de euro.
2015-2016. Drumurile la DNA
În primăvara lui 2015, Radu Mazăre avea să demisioneze din PSD și de la primărie. Este judecat în patru dosare. Cel mai cunoscut și longeviv este dosarul retrocedărilor în care sunt 37 de inculpați și care a depășit 100 de termene în instanță. Prejudiciul stabilit de procurori este de 114 milioane de euro. Un alt dosar are ca obiect vânzarea subevaluată a unor terenuri din centrul stațiunii Mamaia. Prejudiciul stabilit în urma tranzacțiilor este de 2,9 milioane de euro. În cel de-al treilea dosar, Mazăre este acuzat că a luat mită de la omul de afaceri care a construit cartierul social „Henri Coandă” („vasiliada” despre care vorbea ÎPS Teodosie), iar în ultimul dosar Radu Mazăre este cercetat alături de Sorin Strutinsky pentru un prejudiciu de 200 de milioane de lei.
În 2016, prietenul său Teodosie îi calcă pe urme și la propriu, și la figurat, atunci când pășește în sediul DNA Constanța pentru a fi audiat în două spețe. Este investigat într-un dosar de fraudare a fondurilor europene și în altul legat de o presupusă mită pentru plătirea salariului unui preot. Se întâmplă acest lucru la șapte ani după ce doi jurnaliști făcuseră publică o filmare în care ÎPS Teodosie pretindea o sumă de bani pentru a înscrie ilegal un tânăr la facultate după începerea anului universitar.
INFOGRAFIC. Ce s-a petrecut în România și în lume de când se judecă dosarul Mazăre-Constantinescu
Din păcate, istoria evenimentelor din ultimii doi ani ne demonstrează că rețeaua care a ținut Constanța captivă timp de 15 ani se prăbușește doar sub greutatea propriului trecut și doar după deschiderea unor dosare penale.