Un caz fără precedent în magistratură. Procurorul Iulian Costin Văduvan, fostul șef al Parchetului Sinaia, acuzat de luare de mită şi spălare de bani, ar fi primit șpagă timp de cinci ani de zile, în perioada 2007-2012, 9.819,69 de litri de combustibili, motorină și benzină. Valoarea totală: 46.863,79 de lei. Era vorba de patru plinuri pe lună, pentru cele două mașini pe care le deținea Văduvan. Procurorii DNA susțin că fostul șef al Parchetului din Sinaia ar fi primit mită și sub forma unor contracte de sponsorizare, făcute de firmele unui afacerist către soția acestuia, care este medic ginecolog. Văduvan este în arest din 1 iulie, după ce Curtea de Apel Ploiești a emis mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Cartea de vizită care umplea rezervorul
Văduvan a fost denunţat de către un om de afaceri prahovean, care deținea o firmă cu activități în industria petrolieră. Denunțătorul era parte în 20 de dosare penale- făptuitor, parte vătămată, învinuit sau inculpat, înregistrate la Parchetul Judecătoriei Sinaia. El a povestit că relația sa cu Văduvan începe în 2007, atunci când procurorul i-ar fi pretins în mod direct furnizarea de carburanţi auto, fără achitarea contravalorii acestora, lăsând să se înţeleagă că în schimbul remiterii acestor foloase necuvenite va acţiona cu celeritate în soluţionarea plângerilor formulate de către denunţător.
Afaceristul i-ar fi dat o carte de vizită procurorului, pe care acesta o prezenta personalului angajat al staţiei şi în baza căreia alimenta – gratuit – autoturismele aflate în proprietatea sa. Afaceristul însă avea o problemă să scadă combustibilii din contabilitate. Așa că pentru a ascunde adevărata destinaţie a produselor livrate cu titlu de mită, negustorul emitea avize de însoţire a mărfii pe care erau consemnate livrări de carburanţi auto către diferite puncte de lucru ale societăţilor comerciale pe care le administra.
Cum s-au calculat cele 10 tone de combustibili
Pe aceste avize de însoțire apar toate detaliile, sunt consemnate sortimentele de carburanţi, cantităţile, preţurile unitare exclusiv TVA, precum şi diverse menţiuni referitoare la numere de înmatriculare ale unor autovehicule, diverse utilaje, numele unor persoane fizice, menţiuni generice de următoarele tipuri „carte vizită, carte vizită 1, carte vizita 2 , C.V. , C.V.1 , C.V.2” şi numerele de înmatriculare ale mașinilor lui Văduvan: PH-18-ROX și PH-13-KLC. Un specialist antifraudă din DNA a verificat aceste avize de însoțire și a calculat cât combustibil a primit Văduvan timp de 5 ani de zile.
„Alimenta de regulă de două ori pe săptămână”
Două declarații de martor date la DNA sunt relevante. Este vorba de mărturiile celor doi vânzători ai benzinăriei. ,,O perioadă lungă de timp, de câţiva ani, am efectuat alimentarea cu carburant a două autoturisme, unul pe benzină şi cealalt pe motorină, cu care se prezenta în staţie un bărbat pe care l-am recunoscut astăzi din fotografia prezentată de organele de anchetă extrasă din baza de date a evidenţei populaţiei, ca fiind Văduvan Iulian Costin. Această persoană alimenta de regulă de două ori pe săptămână, o dată un autoturism şi a doua oară celălalt, făcând plinul de combustibil, însă nu a achitat niciodată contravaloarea acestuia”, a declarat unul dintre vânzători.
Martorul a povestit că adminstratorul societății i-a spus că procurorul trebuie servit fără să plătească. „Văduvan Iulian Costin avea asupra sa o carte de vizită pe care ne-a prezentat-o şi despre care ştiam de la administratorul societăţii că este consemnul prin care trebuie să alimentăm cu carburant autoturismul cu care se prezenta acesta, prin efectuarea unui plin de carburant, fără ca acesta să plătească contravaloarea carburantului cu care îi alimentam autoturismul.
Vânzătorul de la benzinărie a explicat că alimenta două autoturisme, săptămânal, respectiv autoturismul ce avea numărul de înmatriculare PH-18-ROX şi altul cu numărul de înmatriculare PH-13-KLC, ambele de culoare gri argintiu. „Pentru a ne justifica faţă de administratorul societăţii referitor la consumul de carburant a cărei plată nu era încasată, de fiecare dată întocmeam avize de însoţire a mărfii pentru a da posibilitatea societăţii comerciale să înregistreze în contabilitate carburantul ca fiind pentru consum propriu”, a continuat acesta.
„Persoana identificată de către mine se numeşte Văduvan”
Și celălalt vânzător de la benzinărie a dat declarații similare la DNA. ,,Din câte îmi amintesc, prin anul 2009, a sunat la staţia PECO şi a anunţat că va veni cineva cu un autoturism, pe care să-l servim cu carburant fără să percepem contravaloarea acestuia şi că îl vom recunoaşte, deoarece acesta va prezenta lucrătorilor din staţie o carte de vizită fără să dea vreo explicaţie, lucru care s-a şi întâmplat”, a spus acesta.
„Azi, data de mai sus, mi-a fost prezentată de către organele de urmărire penală, o fotografie din baza de date a Evidenţei Populaţiei şi am putut să identific că persoana din fotografie este una şi aceeaşi cu persoana care venea să alimenteze cu carburant la Benzinăria din Câmpina, fără să achite contravaloarea carburantului livrat, aflând de la organele de urmărire penală că persoana identificată de către mine se numeşte Văduvan Iulian Costin”, l-a identificat, oficial, vânzătorul.
El a spus că în tmp ce îi livra carburant lui Văduvan, fără ca acesta să achite contravaloarea acestuia, a aflat la un moment dat că acesta îndeplineşte funcţia de prim procuror la Parchetul Sinaia.
Participarea la congrese
Procurorii DNA au descoperit că o parte din banii dați de firmele afaceristului drept „sponsorizări” pentru soția procurorului, erau folosiți și de Văduvan. O parte din bani erau scoși de la ATM-uri. În general era vorba de transportul și cazarea la diferite evenimente, cursuri și congrese medicale. Potrivit contractelor, unele congrese erau în țară, altele în străinătate.
De fiecare dată erau încheiate contractele de sponsorizare între firmele afaceristului și soția procurorului. A fost vorba de participarea la congrese în străinătate, în Africa de Sud, Uruguay, Portugalia, Cipru şi Spania.
Cum arătau contractele de sponsorizare
„Utilizarea de către beneficiar a sumei de 15.000 lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor de deplasare, şedere, cazare, masă şi participare, în perioada 04.10.2009-09.10.2009 la lucrările celui de-al 19-lea Congres Mondial de Obstretică şi Ginecologie FIGO 2009 ce vor avea loc în Cape Town , Africa de Sud “.
„Utilizarea de către beneficiar a sumei de 12.000 lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor de deplasare, şedere, cazare, masă şi participare la lucrările celui de-al X-lea Congres Mondial de Medicină Perinatală ce va avea loc în perioada 08.11.-11.11.2011 în PuentaDel Este, Uruguay “.
„Utilizarea de către beneficiar a sumei de 7.000 lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor de deplasare, şedere, masă şi participare, în perioada 29.06.- 06.07.2009 la lucrările celui de-al VI-lea Congres al Societăţii Române de Uroginecologie în Larnaca-Cipru.”
Soția procurorului nu și-a recunoscut semnătura
Soția procurorului a declarat la DNA că nu-l cunoaște pe afaceristul care a făcut sponsorizările și că semnătura de pe documentele prin care primea banii nu-i aparține: „Semnătura mea este aceea pe care am depus-o astăzi pe dovada de îndeplinire a procedurii de citare”.
„La întrebarea organului de anchetă cine a sponsorizat cheltuielile la care am făcut referire arăt că nu ştiu cine a făcut aceste sponsorizări şi nu cunosc la acest moment firmele care au făcut aceste sponsorizări întrucât nu mi le amintesc. La momentul respectiv este posibil să fi ştiut numele acestor firme, dar acum nu le mai ştiu”, a declarat femeia.