În cadrul ședinței CSM de astăzi, Președintele României a trecut în revistă saga legilor justiției, contestate azi la Curtea Constituțională de ÎCCJ și opoziție.
Anul 2017 a început cu o acțiune reprobabilă a guvernului de atunci, încercarea de a promova ordonanțe care urmau să schimbe fundamental politica penală a statului român. La vremea respectivă chiar am făcut o vizită inopinată la guvernul de atunci. Și românii s-au supărat, au fost cele mai mari demonstrații publice de după Revoluție.
Nefericita ordonanță 13 a fost retrasă. Guvernul s-a dovedit a fi de scurtă folosință și a fost schimbat foarte neuzual chiar de către propriul partid.
A urmat al doilea guvern de după alegeri. Deja am avut un semn de neclaritate din partea coaliției de guvernare. Dacă nici în primul an nu știi ce guvern poți să pui, se pune întrebarea dacă știi ce vrei pentru această țară.
Klaus Johannis s-a referit critic la procedura „foarte netransparentă” doptată de coaliția PSD-ALDE pentru modificarea Legilor justiției la sfârșitul anului trecut.
Legile justiției au fost duse printr-o procedură nemaivăzută printr-o comisie specială a Parlamentului, a fost o procedură total nesatisfăcătoare. Nu am înțeles de ce nu s-a respectat o procedură clară. S-a ales o procedură nemaivăzută, netransparentă, s-au ignorat pe față toate avizele sistemului.
Această „super-comisie” specială a mers mai departe într-o procedură contestată, dar Curtea Constituțională a zis că „se poate și așa”, o procedură parlamentară cu pumnul în gura opoziției, cu lucru noaptea, multe ore în ultimele zile ale sesiunii. De ce s-or fi grăbit doamnele și domnii parlamentari să îngrașe porcul înainte de Crăciun?
Au ieșit trei legi foarte contestate nu numai de opoziție, ci și de ÎCCJ la Curtea Constituțională. Eu, ca Președinte al României, regret că s-a ajuns în România că legile justiției se discută în proceduri neclare, ad-hoc, sub presiunea timpului, cu nerespectarea unor cutume în procedura parlamentară și ajunse toate să fie contestate toate la Curtea Constituțională.
Președintele Johannis a spus că nu se pronunță deocamdată asupra conținutului legilor așteptând mai întâi să să se pronunțe Curtea Constituțională.
Am speranța și încrederea că judecătorii la Curtea Constituțională se vor apleca cu profesionalism și obiectivitate asupra legilor. Și cred că și Parlamentul are puterea să recunoască că aceste legi vor fi îmbunătățite și că se pot adapta articolele astfel încât legile să le fie de folos celor care funcționează sub autoritatea lor.