Fostul primar Constantin Foltea a lăsat obştei din Dulceşti – Neamţ o moştenire de neuitat. O şcoală începută, din care se vede doar fundaţia, o amendă de 40.000 de lei şi o situaţie aşa complicate, că nimeni nu i-a mai dat de cap. Lui, cei pasă? S-a dus la puşcărie şi nu-l mai bate nimeni la cap să semneze cutare, să se dea peste cap pentru cutărică… Are trei ani de linişte, timp suficient ca şcoala să se ridice. Ce-i drept, primarele s-a mai “încălzit” pentru puşcărie acu un an, când a primit o condamnare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii. Şi-a slujit demn comunitatea pe care-o păstorise, culegând vreascuri de prin şanţuri. Dar acum s-a dus şi i-a lăsat cu beleaua pe cap.
Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a dat în 2013 o amendă de 40.000 de lei școlii din comuna Dulcești, județul Neamț, pentru nerespectarea legii achizițiilor publice. Amenda a fost plătită în decembrie, când școala avea un alt director iar comuna, un alt primar.
Fostul primar, Constantin Foltea, care a girat contractile suspecte nu se simte vinovat și zice că toate contractele au fost date de fostul director al școlii. ”Nu am încheiat eu contractele. Acelea sunt contracte între școală și firmă, nu sunt contracte cu primăria. Da, eu am semnat pe acele contracte, este adevărat, dar am semnat fiindcă a vrut constructorul să aibă o garanție că-și va primi banii, atât doar”, a spus Constantin Foltea.
Constructorul zice că a luat ţeapă
Foltea este, însă, contrazis de constructor. Unicul asociat și administratorul firmei SC MSG GRIM Construct SRL, firma care a beneficiat de patru contracte pentru a construi o nouă școală la Dulcești, spune că știa ”cum merg treburile” prin comună, fiindcă avea lucrări în desfășurare acolo. ”A fost cerere de ofertă. Eu am avut mai multe lucrări acolo, nu doar la școală și, sincer, cam știam ce se întâmplă pe acolo. Pentru că eu am efectuat lucrări în trecut, a venit Curtea de Conturi și totul a fost în regulă. Și la vechea școală, aducțiunea de apă este făcută tot de mine. Eu am mai avut două lucrări, diferite de școală, pe care le-am executat pe vremea domnului Foltea, iar acum mă judec pentru a-mi primi banii din urmă; este o lucrare la căminul cultural și o lucrare la dispensar, care sunt neachitate. Ori vom compensa sumele, ori vom alege o altă variantă, în funcție de rezultatul în instanță. Actuala conducere a refuzat să facă plata acelor lucrări din cauză că nu ar fi găsit contractele, dar ei au recunoscut că lucrările sunt făcute”, a spus Sorin Gherasim.
Peștele de la cap se strică iar școala, de la fundație
Din cauza intervenției autorităților, construcția la noua școală a bătut pasul pe loc. Noua conducere a primăriei a cerut o expertiză a fundației, după ce a observant unele fisuri. ”Școala este în proiectare, trebuie să ne apucăm de treabă. S-a făcut expertiza la fundație, iar în expertiză se cere o consolidare. Am dat în lucru proiectul privind consolidarea și așteptăm să ne apucăm de treabă. Am dat și declarație la primărie că voi consolida ceea ce am greșit”, mai spune Sorin Gherasim.
Constructorul pare dispus a face multe concesii, ”pentru a stinge conflictul”. Sorin Gherasim susține că din lucrări făcute la căminul cultural și la dispensar are de recuperat 80.000 de lei, iar din lucrările efectuate pentru noua școală – 18.000 de lei. Alți 7.000 de lei ar fi bani blocați ca și garanții în cadrul contractelor. ”Eu aș putea liniștit, să semnez în favoarea școlii, ca școala să recupereze acești bani (amenda ANRMAP), cum ar veni. Am vorbit cu actualul primar despre amenda ANRMAP și i-am spus că nu am nimic împotrivă să compensăm, să plătesc acea amendă, atât timp cât eu îmi încasez banii de la lucrările celelalte”, este de părare Sorin Gherasim.
Contracte în serie, mici dar multe
Procedura de supraveghere a ANRMAP la Școala Gimnazială Dulceşti, fosta Școală de Arte şi Meserii, a venit, în 2013, ca urmare a unei sesizări făcute de Serviciul de Investigare a Fraudelor a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ. În timpul controlului, reprezentanții ANRMAP au constatat că, pentru construirea unei noi școli în localitatea Dulcești, au fost încheiate patru contracte cu SC MSG GRIM Construct SRL.
Primele două contracte sunt din 11, respectiv 29 iunie 2009. Primul contract a avut ca obiect “proiectare şcoală cu program prelungit şi grădiniţă”, a fost încheiat pentru o sumă de 10.504 lei fără TVA şi nu avea un termen-limită de finalizare. Al doilea contract a avut ca obiect “execuţie fundaţie şcoală cu program prelungit şi grădiniţă”, a fost în valoare de 50.000 de lei fără TVA şi nu a avut prevăzut un termen-limită.
În baza acestor două contracte, pe 8 februarie 2011, firma SC MSG GRIM Construct SRL a emis două facturi: una în valoare de 13.080 de lei fără TVA – reprezentând contravaloarea serviciilor de proiectare şi a unui studiu geotehnic – şi alta în valoare de 59.499 lei fără TVA – reprezentând contravaloarea lucrărilor executate.
Tot în anul 2011, aceeaşi firmă mai primeşte două contracte de la Școala Dulceşti, tot prin achiziţie directă. Contractul semnat în luna mai a avut ca obiect “pardoseală plus placă de beton” şi a fost în valoare de 64.2013 lei fără TVA. Contractul semnat în luna iulie 2011 a avut ca obiect “sistematizare terasamente – Școala Dulceşti” şi a fost în valoare de 59.516 lei fără TVA.
“Prin încheierea contractului de execuţie lucrări din 12 mai 2011 şi a contractului de execuţie lucrări din 20 iulie 2011, în valoare cumulată de 29.689,72 euro, autoritatea contractantă nu a respectat regulile de estimare a valorii contractului, divizând contractul de achiziţie publică în scopul evitării prevederilor OUG nr.34/2006 (privind achiziţiile publice) care instituie obligaţii ale autorităţii contractante în raport cu anumite praguri valorice”, a fost concluzia exeperţilor ANRMAP.
Cumetrie de pușcărie
Acum, primarul Constantin Foltea se află după gratii. El a fost încarcerat înainte de sărbătorile de iarnă, după o a doua condamnare din anul 2015. În cel de-al doilea caz, instanța a decis că fostul primar al comunei nemțene Dulcești se face vinovat de abuz în serviciu. Foltea a fost de acord cu falsificarea înscrisurilor în registre agricole şi evidenţele fiscale a două societăţi, astfel încât patronul uneia dintre societăţi – cumătru cu primarul – să poată vinde imobile unui al doilea cumpărător, după o neînţelegere cu primul. În această cauză au fost condamnați și cumătrul fostului primar Foltea, dar și cel care era viceprimar la data comiterii faptelor – viceprimarul fiind cel care deschis o poziţie de rol într-un registru agricol deja închis.
Pe lângă lipsa de libertate, fostul edil are și sechestru pe două imobile, pus de anchetatori, până când se va soluționa dosarul cu privire la lucrările din bani publici girate de el, atunci când avea puterea de a lua decizii pentru câteva mii de suflete.
Comments 1