Vicepreședintele suspendat al Consiliului Județean Satu Mare, Mircea Govor, a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile, începând cu data de 23 decembrie 2015. Patru dintre cele șase infracțiuni, ce i se impută lui Mircea Govor, sunt de șantaj în formă agravată și au legătură cu demersuri ale acestuia de a ajuta firma Tehnic Asist să obțină contracte din bani publici în județul Satu Mare. Între timp, procurorii au cerut prelungirea arestului preventiv în ceea ce-l privește pe Govor și au dispus extinderea urmăririi penale și față de alți trei suspecți, printre care senatorul Valer Marian și administratorul firmei Tehnic Asist, Mirel Vlas. Govor urmează să fie pus sub control judiciar pentru că, luni, ICCJ a respins contestaţia DNA la decizia de înlocuire a arestului preventiv cu controlul judiciar.
Govor a fost acuzat de DNA – Serviciul teritorial Oradea de șase infracțiuni, dintre care patru sunt de șantaj în formă agravată. Acestea patru au fost săvârșite de Govor, folosindu-se de influența pe care o exercita asupra unei publicații locale din Satu Mare, dar și de influența pe care o avea, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Satu Mare, sau de șef al pesediștilor sătmăreni. Scopul urmărit: ajutarea firmei Tehnic Asist să câștige cât mai multe licitații organizate de unități de administrație publică locală din județul Satu Mare.
Șantajarea unui avocat din Baroul Satu Mare, pentru ca firma Tehnic Asist să obțină contracte din bani publici
Procurorii DNA l-au acuzat pe Govor că l-a șantajat pe avocatul Dicu Levente Szolt, pentru ca acesta să ajute firma Tehnic Asist să obțină contracte din bani publici. Avocatul avea, prin firma pe care o controla, S.C. Eunitas S.R.L., contracte de consultanță juridică cu mai multe unități de administrație publică locală din Satu Mare. Procurorii DNA susțin că Mircea Govor s-a folosit de Gazeta de Nord-Vest (în perioada aprilie-mai 2010) pentru a pune presiune pe avocatul Dicu Levente, cu scopul de a-l determina să intervină la primăriile unde avea contracte, astfel încât firma Tehnic Asist să câștige licitații.
Conform referatului DNA,” numitul Govor Mircea Vasile… folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra publicaţiei cotidiene locale (n.n. Gazeta de Nord Vest) … în prezenţa numitului (n.n. Mirel Vlas), administrator al (n.n. S.C. Tehnic Asist S.R.L.) Botoşani, l-a ameninţat pe numitul (n.n. Dicu Levente) … că, în cazul în care nu va favoriza societatea (n.n. Tehnic Asist), să câştige mai multe licitaţii publice …, în ziarul mai-sus menţionat, vor apărea mai multe articole compromiţătoare”.
Astfel, la momentul respectiv, în Gazeta de Nord-Vest, apare un material intitulat ”Consultanță dubioasă”, ce anticipa un serial de dezvăluiri în legătură cu ”activitatea pretins infracțională desfăşurată de Dicu Levente Szolt”.
Govor, se pare, ar fi aflat că firma avocatului era implicată în intocmirea caietelor de sarcini la anumite licitații organizate de unitățile de administrație publică locală, cărora firma sa, Eunitas, le oferea consultanță juridică. După publicarea primului articol din seria dezvăluirilor, Govor a solicitat o întâlnire cu avocatul, întâlnire la care a participat și patronul Tehnic Asist, numitul Vlas Mirel.
Conform unor surse din administrația publică sătmăreană, la această întâlnire, negocierile s-ar fi purtat pe niște șervețele, la solicitarea administratorului Tehnic Asist, Mirel Vlas.
”Această conduită a creat o stare de temere avocatului respectiv care, în final, a acceptat o solicitare alternativă formulată de Govor Mircea Vasile, respectiv în a-i determina pe administratorii a două societăți comerciale care câștigaseră o licitație privind o lucrare publică în valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuită în favoarea lui Vlas Mirel), să vireze suma totală de 124.800 lei în contul unei alte societăți controlate de inculpatului Govor Mircea Vasile . Acest fapt a avut ca și consecință oprirea oricărui articol denigrator în publicația respectivă la adresa avocatului ”, susțin procurorii DNA în referat.
Șantaj la Dumitru Pop, primarul din comuna sătmăreană Odoreu; beneficiar: din nou, firma Tehnic Asist
Conform referatului DNA, ” în perioada noiembrie-decembrie 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile, folosindu-se de influenţa pe care o avea asupra aceleiaşi publicaţii, împreună cu persoana care controla linia editorială a ziarului respectiv, a impus, prin intermediul redactorilor, declanşarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comună. Scopul urmărit de inculpat a fost acela de a-l constrânge pe edil să intervină pe lângă membrii comisiei de licitaţie, cu privire la o lucrare finanţată din fonduri europene cu o valoare estimativă de 9.882.426 lei, în vederea atribuirii acesteia în favoarea firmei administrate de acelaşi om de afaceri.”
Primarul de care se face vorbire în referatul DNA se numește Dumitru Pop. Senatorul care, conform anchetatorilor, controla linia editorială a Gazetei de Nord-Vest, unde au fost publicate materialele menite a-l intimida pe Dumitru Pop, nu ar fi altul, decât Valer Marian, președinte PSD Satu Mare, la momentul respectiv. Se speculează, chiar, că Valer Marian ar fi autorul unui material, în care era defăimat Dumitru Pop, material publicat în Gazeta de Nord-Vest, intitulat ”Jigodia din Odoreu”. Perioada în care au avut loc aceste demersuri, conform referatului DNA, ar fi fost noiembrie-decembrie 2010.
Mircea Govor s-a implicat direct în șantajarea primarului din comuna Odoreu, pe care l-a chemat în biroul său de la CJ Satu Mare și căruia i-a înmânat un bilet, pe care – pretind anchetatorii – scria ”dacă nu câştigă Tehnic Asist, va fi mare bai”.
Tehnic Asist: 8 contracte în ultimii 5 ani, din partea CJ Satu Mare
Consilierul județean Mircea Govor a fost ales vicepreședinte al CJ Satu Mare în august 2009. Pe parcursul anului 2010, acesta este acuzat de procurorii DNA că a întreprins o serie de activități infracționale, cu scopul a de a ajuta firma Tehnic Asist să câștige contracte din bani publici.
În perioada 2011-2015, Tehnic Asist a câștigat 8 licitații organizate de CJ Satu Mare, majoritatea dintre acestea având, ca obiect, modernizarea sau întreținerea drumurilor din județul Satu Mare. Este vorba, chiar, de unele acorduri-cadru, valabile până în 2018.
DNA a extins urmărirea penală față de Valer Marian, Mirel Vlas (administrator Tehnic Asist) și Eugen Avram (prefect Satu Mare)
În 15 ianuarie 2016, DNA a emis un comunicat, prin care făcea public faptul că, în dosarul lui Mircea Govor, s-a extins urmărirea penală față de Valer Marian și Mirel Vlas – ceea ce era de anticipat, din comunicările anterioare – pentru complicitate la șantaj în formă agravată. În ordonanța procurorilor, se invocă starea de fapt descrisă mai sus, ce poate fi redată pe scurt sub titulatura ”infracțiuni săvârșite de Govor &co pentru ca firma Tehnic Asist să obțină cât mai multe contracte din bani publici”.
În ceea ce privește decizia de a se începe urmărirea penală, și împotriva prefectului de Satu Mare, Eugen Avram, aceasta are legătură cu infracțiunile de trafic de influență ale lui Govor, pe lângă prefect, pentru a schimba inspectorul – șef al ITM Satu Mare.
Luni se judecă contestația DNA la decizia ÎCCJ de a nu mai prelungi arestul preventiv în cazul lui Mircea Govor
Prin decizia, din 15.01.2016, ÎCCJ a respins propunerea de prelungire a arestului preventiv formulată de DNA, în ceea ce-l privește pe Mircea Govor, dispunând controlul judiciar pentru 60 de zile. DNA a contestat, în termenul legal, urmând ca Înalta Curtea de Casație și Justiție să dea un verdict luni.
Articol preluat de pe cuteanu.eu
Comments 6