„Servicii de pseudo-consultanță” cu tarif indecis, oferite de un inspector antifraudă
10 000 de lei s-au dovedit a fi o sumă prea mică pentru valoarea activităților de pseudo-consultanță oferite de inspectorul antifraudă Alexandru-Bogdan Cojocaru, din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală–Direcția Regională Antifraudă 5 Deva, unui om de afaceri.
Astfel, prin tergiversări și presiuni repetate, inspectorul antifraudă ar fi încercat să îl constrângă pe reprezentantul unei societăți comerciale pe care o controlase în mai multe rânduri să îi ofere mită, în schimbul unei promise „aranjări” a problemelor firmei. Însă nu instantaneu, din pricină că omul de afaceri s-ar fi prezentat mult prea târziu la „consultările” cu inspectorul antifraudă, ci abia cândva, în toamnă, după ce se va fi schimbat conducerea instituției…
Inspectorul antifraudă dornic să își convertească în bani serviciile oferite în paralel cu fișa postului a fost reținut în data de 8 iunie a.c. (detalii, aici: http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7452 ), iar la începutul acestei săptămâni DNA–Serviciul Teritorial Timișoara a anunțat că dosarul a fost finalizat, cu sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție, fiind dispusă trimiterea acestuia în judecată la Tribunalul Timiș (detalii, aici: http://www.pna.ro/faces/comunicat.xhtml?id=7636 ). Trimis în judecată în același dosar este și administratorul unei societăți comerciale, acuzat că ar fi acționat ca intermediar între inspectorul antifraudă și omul de afaceri.
„În perioada 2015-2016, cu ocazia unui control ce se desfășura la o societate comercială, inculpatul Cojocaru Alexandru-Bogdan, în calitate de inspector antifraudă în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Direcția Regională Antifraudă 5 Deva, a pretins cu titlu de mită de la un om de afaceri (denunțător în cauză) foloase materiale pe care urma să le primească disimulat, prin intermediul inculpatului Ciocan Ciprian Vasile, în schimbul favorizării firmei respective”, se precizează în recentul comunicat al DNA.
Inspectorul antifraudă, nehotărât cu privire la „mercurialul” pentru încetarea presiunilor psihologice subtile
În urma controalelor efectuate de inspectorul antifraudă la societatea deținută de omul de afaceri care a denunțat situația, rezultă că acesta nu ar fi procedat la întocmirea vreunui act final de control sau de inspecție fiscală, recurgând la o serie de acțiuni de tracasare a reprezentanților societății comerciale.
sursa foto: ziuadevest.ro
Inspectorul le-a solicitat acestora, în mai multe rânduri, documente cu care i-a invitat să se prezinte la sediul Direcției Regionale Antifraudă 5 Deva. În plus, inspectorul antifraudă ar fi procedat și la efectuarea de verificări paralele, ce priveau alte aspecte decât obiectul principal al controlului, aceste verificări fiind finalizate prin aplicarea de sancțiuni contravenționale minore.
În urma tracasărilor repetate, la începutul lunii iunie 2016, reprezentantul societății controlate i-a remis intermediarului Ciprian Vasile Ciocan suma de 2.100 de lei, cu scopul de a mijloci pe lângă inspectorul antifraudă soluționarea situației.
„A doua zi, inculpatul Cojocaru Alexandru–Bogdan s-a prezentat la sediul firmei și a returnat cei 2.100 lei, lăsând să se înțeleagă că suma remisă nu ar fi suficientă și de aceea a restituit-o”, e consemnat în comunicatul DNA.
„Consultanță” cu precauții și bani prea puțini pentru o problemă atât de mare…
La numai patru zile după consumarea episodului returnării banilor, omul de afaceri s-a întâlnit personal cu inspectorul antifraudă Alexandru-Bogdan Cojocaru, prilej cu care acesta i-a reproșat că nu l-a căutat mai repede, pentru a putea rezolva mai rapid lucrurile. Însă, l-ar fi asigurat inspectorul antifraudă pe omul de afaceri, situația ar mai putea fi aranjată, dar numai în toamnă.
„În continuare, inspectorul antifraudă i-a oferit consultanță denunțătorului, în sensul că l-a învățat să deschidă o firmă unde să transfere toate activele societății vizată de control, care ulterior urma să fie închisă. De asemenea, pentru a tergiversa rezultatul final al controlului, inculpatul Cojocaru Alexandru–Bogdan i-a mai spus omului de afaceri ca pe data de 09 iunie 2016, când acesta din urmă era invitat la sediul Direcției Regionale Antifraudă Deva, să prezinte mai puține acte decât cele solicitate și să facă o nouă cerere pentru a obține o amânare a termenului de depunere a documentelor”, este consemnat în comunicatul emis de DNA.
Inspectorul antifraudă a dat dovadă de un comportament precaut pe durata întâlnirii și ar fi încercat chiar să îl percheziționeze pe interlocutorul său, pentru a se asigura că acesta nu poartă asupra sa mijloace de înregistrare. Funcționarul ANAF l-a asigurat pe omul de afaceri de faptul că se va ocupa personal ca lucrurile să evolueze favorabil, mai cu seamă că, l-a mai informat acesta, urmează să se schimbe și conducerea instituției, iar cu viitorul șef s-ar afla în relații mai bune…
„Nici de această dată inspectorul antifraudă nu a fost mulțumit de suma de bani oferită de denunțător, lăsând să se înțeleagă că cei 10.000 lei pe care a vrut să-i remită omul de afaceri sunt prea puțini”, mai aflăm din comunicatul DNA.
În cazul celor două persoane trimise în judecată, procurorii DNA au propus menținerea măsurilor preventive dispuse inițial: control judiciar pentru inspectorul antifraudă, respectiv cercetarea în stare de libertate pentru intermediarul mitei.