România ocupă locul 67 din 200 în raportul TRACE Bribery Risk Matrix privind riscul de mită în afaceri.Cercetarea analizează în ce măsură un business internațional se poate confrunta cu o situație în care un oficial pretinde mită.
România înregistrează scoruri foarte bune în ceea ce privește legislația anti-mită și implementarea ei: legislația este apreciată ca fiind de o foarte înaltă calitate, iar ranforsarea ei – de înaltă calitate.
România stă bine și în ceea ce privește capacitatea societății civile de a supraveghea interacțiunea dintre guvern și mediul de afaceri, fiind apreciat gradul înalt de libertate a presei și al dezvoltării sociale.
Sunt considerate drept medii transparența activității guvernamentale, probabilitatea de a-ți fi cerută mită și povara birocratică și drept bună transparența intereselor financiare.
Cele mai „curate” state în ceea ce privește mediul de afaceri și interacțiunea acestuia cu guvernul sunt Suedia, Noua Zeelandă, Norvegia, Finlanda și Marea Britanie. În aceste state, în care scorul este este un risc foarte scăzut de a ți se cere mită pentru derularea de afaceri. La polul opus se situează Coreea de Nord, Turkmenistanul, Venezuela și Somalia.
Raportul este întocmit de TRACE International,o importantă organizație internațională contra mitei în afaceri, care are drept membri și clienți sute de multinaționale.