Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj-Napoca i-a adresat, noului ministru al Educației, o scrisoare deschisă, cu titlul ”Fără rectori plagiatori, fără profesori plagiatori în Universităţile din România !”
GRAUR: Plagiatorii sunt, îndeosebi, în siajul rectorilor și decanilor din universitățile românești
Asociația GRAUR îi solicită lui Mircea Dumitru să privească gestionarea domeniului educației, în timpul mandatului său de ministru, nu doar din punctul de vedere al administrării banului public, cât mai ales din perspectiva modului în care ”universităţile reuşesc să-şi dobândească şi apoi să-şi întreţină imaginea şi renumele”.
Iar imaginea și renumele universităților, pretinde asociația, în scrisoarea deschisă, sunt afectate de flagelul plagiatului.
Conform Indexului administrat de asociație, unde sunt publicate suspiciunile de plagiat, ”s-a dovedit în mod incontestabil că un segment semnificativ al plagiatorilor din Universităţi provin din rândul profesorilor şi aparţin adesea grupurilor infracţionale constituite în jurul rectorilor şi decanilor, şi, mai grav, chiar conduse de aceştia”.
Punctul de vedere al asociației, în scrisoarea deschisă, este că plagiatorii sunt actanți esențiali în procesul de risipire a banului public. ”Este revoltător ca aceste persoane să se bucure de avantaje materiale şi morale în detrimentul tinerilor şi a celor care înţeleg că prima condiţie şi raţiune de a fi a unei instituţii de învăţământ superior este integritatea”, se precizează în scrisoare deschisă.
GRAUR solicită revocarea rectorilor și decanilor suspectați că au plagiat
Asociația oferă susținerea sa, în vederea expunerii publice a rectorilor și decanilor, recent aleși, în universitățile românești, dar suspectați de plagiat.
Asociația are următoarele solicitări, către ministrul Mircea Dumitru:
– Să revoce toți rectorii şi decanii pentru care există dovezi publice de plagiate;
– Să interzică, în mod explicit, risipirea banului public prin acordarea de prelungiri de activitate sau de activităţi la plata cu ora personalului didactic pentru care există dovezi publice rezonabile de plagiat;
– Să solicite rectorilor să retragă în mod public toate titlurile onorifice şi diplomele oficiale acordate membrilor personalului didactic pentru care există dovezi publice rezonabile de plagiat.
– Să oblige Universităţile cu finanţare publică să publice lista celor afectaţi de măsura solicitată de asociație, prin această scrisoare deschisă.
Această Asociație pentru reformă și alternativă universitară este condusă de profesorul universitar clujean Dorin Isoc, care este administratorul Indexului Operelor Plagiate în România(www.plagiate.ro) și autorul unor studii dedicate fenomenului plagiatului – ”Prevenitor de plagiat”, ”Ghid de acțiune contra plagiatului”, ”Indexul Operelor plagiate în România”.
Profesorul Dorin Isoc a avut în ultimii ani, o activitate susținută în vederea expunerii publice a suspiciunilor de plagiat din România.