Conştiinţa, dar mai ales puterea de a spune nu ilegalităţilor, i-a transformat pe doi angajaţi ai Spitalului Rovinari în cei mai mari duşmani ai sistemului impus de directorul instituţiei şi de primarul localităţii. Juristul şi responsabilul cu achiziţiile publice sunt persecutaţi de câteva săptămâni şi găsiţi ţapi ispăşitori pentru pierderea unui proiect de peste un milion de euro pentru modernizarea Ambulatoriului din localitate. Conducerea spitalului este cercetată acum de DNA pentru achiziţii „pe propria răspundere”. Jurnalistul de investigaţii Cerasel Cuteanu a strâns probele care-l pun în discuție pe managerul de spital.
Istoria unei investiții ratate
13 mai 2013, Consiliul Local din Rovinari aproba proiectul de reabilitare, din bani europeni, a Ambulatoriului Spitalului din localitate.
Nimeni din spital nu a văzut proiectul timp de trei ani, însă, zilele trecute, managerul spitalului – un fost cadru MAI implicat în mai multe scandaluri în Capitală – a anunţat o achiziție publică de mobilier spitalicesc.
Procedura sare câteva etape legale, detalii sesizate imediat de juristul și specialistul în achiziții publice de la nivelul Spitalului.
Şeful insistă şi îi presează pe cei doi să dea drumul hârtiilor motivând că Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Oltenia i-a cerut să achiziționeze mobilierul în două săptămâni, altfel pierde toată finanţarea.
Oamenii merg mai departe şi fac rapoarte de neavizare, dau note explicative, şi totuşi, achiziţia se face direct de la doi furnizori, prin acordul Consiliului Director.
Cu o rapiditate ieşită din comun, juristul Narcisa Drăgut Ilie a fost detaşată de la Spital, la Consiliul Local, cu menţiunea că se va ocupa de ea domnul primar, în timp ce responsabilul cu achizițiile, Nicu Mănescu, se pomeneşte ameninţat direct de şefi, dar şi în numele edilului.
DNA a intrat pe fir şi a făcut deja primele audieri în acest caz chiar la Structura centrală.
Juristul Spitalului: „Domnule Director, asta e pușcărie curată ce se întâmplă aici!”
La mijloc nu e vreo mare afacere, din perspectiva tunurilor cu care poate managerul Murea este obişnuit – având deja experienţa unor anchete DNA.
Atmosfera din jurul acestei proceduri de achiziții publice este redată de mai multe înregistrări audio, care arată atitudinea managerului de spital faţă de procedura de achiziţie – informații clasificate, note explicative şi hârtii pentru a acoperi cumpărături deja făcute.
Problema pentru directorul Murea o reprezintă însă presiunea pusă pe angajaţii care îi demonstrează, pe lege, că greşeşte, chiar dacă asta înseamna reluarea de a zero a unei proceduri despre care se ştia de un an că trebuia demarată.
DIRECTORUL nu a auzit de SEAP
Un dialog halucinant a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute între directorul spitalului, jurist şi responsabilul de achiziţii publice.
Directorul Adrian Murea
Am aflat, cum-necum, că se poartă discuții în afara spitalului despre Ambulatoriul ăsta…(…) Pe undeva, pe la Tg-Jiu, un domn Argintaru, nu-l cunosc și nici nu am avut plăcerea… a dat niște informații – informații pe care nu avea de unde să le aibă (…) Până la sfârșitul zilei, vreau o notă explicativă, de la fiecare, privind aceste informații care au fost furnizate, care sunt, deocamdată, nepublice.
Juristul Narcisa Drăguț Ilie:
Ce se întâmplă… deci… dvs. ne acuzați, pe mine și pe colegul meu (n.n. Nicu Mănescu) că am dat informații…
Directorul Adrian Murea:
Notă explicativă…
Juristul Narcisa Drăguț Ilie:
Bun… Păi notă explicativă…
Responsabilul de achiziţii Nicu Mănescu:
Păi eu ce să scriu… el (n.n. Argintaru) a fost, până de curând, președintele Consiliului de Administrație și el știe multe…
Directorul Adrian Murea:
Da, m-ați înțeles greșit! Eu v-am cerut o notă explicativă despre cum au ajuns… la Argintaru… (n.n. fost Președinte al CA al Spitalului din Rovinari)
Mănescu Nicu:
Nu știu ce informații…dați-mi documentul…în care scrie acel individ (n.n. Argintaru) ceva…! Să văd ce scrie… Că presupun că nu aveți pretenția să nu vorbesc cu persoane…
Directorul Adrian Murea:
Ba da…bineînțeles! Când sunt… în interes de serviciu…DA!
Mănescu Nicu:
Domnu’…informații clasificate…?!
Ilie Drăguț Narcisa:
Eu sunt responsabilă cu informațiile clasificate în Spital… Achizițiile Publice sunt….PUBLICE, conform Legii 544…
Directorul Adrian Murea:
Dvs. dați o notă explicativă până la ora 4… când plecați…
Mănescu Nicu:
Nu prea am înțeles ce…
Ilie Drăguț Narcisa:
Nici eu… nu am înțeles!
Mănescu Nicu:
Deci… o notă explicativă dacă i-am furnizat informații d-lui Argintaru Ovidiu?!
Directorul Adrian Murea:
Da!
Mănescu Nicu:
Așa, ca să știu ce… informații, puteam discuta cu el și despre familie…
Murea Adrian:
Nu, n-ați vorbit de familie, n-ați vorbit de pescuit, ci de dotarea Ambulatoriului. Atât…!
Juristul Spitalului, Narcisa Drăguț Ilie insistă pe lege şi-şi anunţă şeful că refuză să trucheze licitaţia.
TRANSCRIPT:
Juristul Narcisa Drăguț Ilie:
E ilegal, pentru că nu se respectă legislația! Nu avem prins în programul achizițiilor publice, noi nu avem această achiziție!
Murea Adrian:
Scrieți…
Narcisa Drăguț Ilie:
Să fac raport de neavizare?!
Murea Adrian:
Păi eu ce să fac…?!
Narcisa Drăguț Ilie:
Păi cum să facem achiziție, dacă noi nu avem prins în programul achizițiilor mobilier? Cum să facem achiziția, când noi nu avem notă explicativă în acest sens? Că așa zice Legea 98… Noi nu avem prins… completat programul achizițiilor publice cu această achiziție. Deci nu sunt respectate etapele de lege…
Murea Adrian:
Păi și ce vreți să facem…?
Narcisa Drăguț Ilie:
Domnule director, vă spun că nu e corect cum procedați! Dvs. vreți să se respecte legea sau nu vreți să se respecte?! Asta-i pușcărie curată ce se-ntâmplă aici! Cum să faci o achiziție fără programul achizițiilor publice? Eu vă spun… pentru dvs., dacă vreți să m-ascultați, bine, dacă nu… semnați fără mine!
Murea Adrian:
Bine… N-o să fie semnată… Și să-mi faceți notă de (ininteligibil)…
Narcisa Drăguț Ilie ne-a declarat următoarele:
În data de 17.10.2016 am primit la vizat decizia nr 140/17.10.2016 privind atribuirea contractului de achiziție publică de mobilier pentru Ambulatoriul spitalului. Am solicitat compartimentului achiziții documentația de atribuire si programul de achiziții pe anul 2016. Mi s-a spus ca nu există această documentație pentru că se fac presiuni să se achiziționeze de la anumite firme. Am întocmit raportul de neavizare și, imediat, directoarea financiară a mers la dl. Mănescu pentru a completa programul achizițiilor publice cu o dată retroactivă precum si documentația ( adrese de solicitare oferte, ofertele financiare, caietul de sarcini, procesul verbal de selecție).
Mai mult, juristul susține că:
în referatul managerului nr. 4379/17.10.2016, la punctul 4 se menționează, în perioada 06.10.2016-16.10.2016 au fost întreprinse prin compartimentul achiziții verificări și analize ale ofertelor de mobilier specific necesar conform referatului de Necesitate; or, dacă existau aceste documente, eu nu mai întocmeam raportul de neavizare.
Însuşi responsabilul de achiziții publice a înregistrat la spital o adresă prin care îşi declină implicarea în procedura de achiziţie, în timp ce liderul de sindicat din spital, Gheorghe Borugă, afirmă că „Mobilierul s-a luat deja, trebuie făcute doar hârtiile”.
Am fost informat că decizia achiziționării de mobilier a fost luată de conducerea spitalului- Comitetul Director- prin asumarea răspunderii. Deși am listat de pe SEAP toate ofertele existente pentru cele 15 produse de mobilier nominalizate în referatul de solicitare, nu a fost luată în considerare opinia mea. Am primit dispoziția să întocmesc documentația necesară atribuirii contractelor de achiziții și să efectuez achiziția…, susține Mănescu în înscrisul adresat Comitetului Director al Spitalului Rovinari.
TRANSCRIPT: Se fac presiuni pentru mobilier de 10 ori mai scump
Narcisa Drăguț Ilie:
Legat de Ambulatoriu… deja se fac presiuni să se ia mobilier de 10 ori mai scump decât….
Borugă Gheorghe:
Mobilierul s-a luat!… Dar… Trebuie făcute hârtiile!
Narcisa Drăguț Ilie:
Cum „s-a luat mobilierul”? Înainte de a se face achiziția?!
Borugă Gheorghe:
Eu așa am auzit… nu știu!
Narcisa Drăguț Ilie:
Ah…păi atunci, de asta fac presiunile astea. Pentru că mobilierul deja s-a achiziționat și….
Borugă Gheorghe:
Sau s-a comandat? Nu mai știu. Dar… e ca și luat!
Narcisa Drăguț Ilie:
Păi cum să fie ca și luat? Conform legislației, trebuie să achiziționezi din catalog electronic… Iar dacă în catalog electronic…prețurile de pe piață ar fi mai mici, conform articolului 43 din normele de aplicare, trebuie să întocmești o notă justificativă. Dar dacă spuneți că deja s-a luat… nu mă mai miră, ziceți, de ce se reacționează așa… Problema este că dacă toată lumea stă cu capul plecat și ghiocel, deși se văd abuzurile, de asta și înaintează: au curaj!
Cine este directorul Adrian Murea?
Fost chirurg la Spitalul Ministerului de Interne, „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, Murea a făcut obiectul unui dosar penal instrumentat de DNA, în anul 2008. Acesta, alături de controversatul Joseph Stark, a fost pus sub învinuire de procurorii DNA, pentru posibila săvârșire a unor escrocherii imobiliare.
Evenimentul Zilei vorbea, la momentul respectiv, de un posibil prejudiciu de un milion de euro:
Potrivit anchetatorilor, comisarul Adrian Murea ar fi pus mâna ilegal pe mai multe locuinţe situate în zone de lux ale Capitalei, folosindu-se, în unele cazuri, de identitatea unor pacienţi care au încetat din viaţă la scurt timp după externare. De altfel, numărul pacienţilor „pierduţi“ de chirurgul Murea i-a adus acestuia porecla de Doctorul Moarte printre colegii săi de la Interne, susțineau jurnaliștii de la EVZ.
fiecare spital are descreerati…trebuiesc numai opriti sa nu fure in continuare