„Absenţi nemotivat”
Pentru ultima întrunire din acest mandat fuseseră pregătite şi cupele de şampanie pentru un moment festiv dar… n-a mai fost cazul. Preşedintele de şedinţă, viceprimarul PSD al municipiului Galaţi Florin Popa, s-a mărginit să constate doar că în sală sunt prezenţi 12 consilieri (doi de la PSD, unul de la ALDE, trei de la PNL, un independent şi restul de la UNPR) şi că restul lipsesc nemotivat. „Neîntrunindu-se jumătate plus unu din numărul consilierilor locali, şedinţa nu se poate desfăşura. Îmi pare rău, aceasta este situaţia”, a spus sec Popa.
Fireşte, cu un simplu SMS sau un telefon, viceprimarul, care este preşedintele organizaţiei municipale PSD Galaţi şi liderul de grupului social-democrat din Consiliul Local i-ar fi adus în maxim un sfert de oră pe toţi cei opt consilieri PSD în sală! Dar nu a făcut-o…
Ce-a rămas neaprobat
Din cele 31 de proiecte de pe ordinea de zi a şedinţei, cel mai important viza rectificarea bugetului oraşului pentru ca elevii gălăţeni să-şi poată primi bursele. De asemenea, se alocau bani pentru funcţionarea spitalelor şi pentru sport. Evident, erau, pe ordinea de zi şi opt vânzări de terenuri – unele cel puţin controversate – şi două concesionări de terenuri la care aleşii, dacă ar fi fost prezenţi, s-ar fi putut opune sau abţine. Importante erau şi costurile pentru implementarea sistemului de ticketing pentru care oraşul s-a împrumutat pe zece ani la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi costurile pentru punerea în valoare a unui sit arheologic lăsat de izbelişte. Dar degeaba!
„Sunt indignat şi mâhnit, totodată, de atitudinea consilierilor locali, care nu au făcut act de prezenţă, la şedinţa de plen. M-am aşteptat ca, exact de la această şedinţă, să nu lipsească niciun consilier, pentru că este ultima din această legislatură, pentru că ar fi trebuit să demonstreze până în ultimul moment că sunt preocupaţi de interesele gălăţenilor şi pentru că, omeneşte şi colegial, ar fi trebuit să fie o şedinţă festivă, de bilanţ, când toate cele bune ar fi trebuit să se adune, iar cele rele să se spele”, a declarat primarul Marius Stan.
În aşteptarea următorului mandat
E clar că toate cele 31 de proiecte vor trebui să aştepte alegerile locale, constituirea noului Consiliu Local, a comisiilor de specialitate, şi noi avize din partea noilor aleşilor. Deci cel puţin două luni de aşteptare!
„Fiica mea îşi aşteaptă bursa din martie, când li s-a spus de la şcoală că elevii din clasele a V-a şi a IX-a vor primi ceva mai târziu, adică până pe 30 aprilie. În momentul în care am ales să urmeze acest liceu mi-am asumat costurile. Aceasta bursă, aşa mică cum este, 42 de lei, reprezintă poate o forma de apreciere a muncii ei. Nu depindem de banii ăştia, mulţumim că avem două salarii ok, dar pentru ea e un ban muncit…Mă bucur că, încă o dată, cei din CL dau dovadă de nepăsare, asta ca să nu folosesc cuvinte prea mari pentru oameni prea mici. Stimabililor, elevii dacă lipsesc de la şcoală primesc absente, dvs dacă aţi ales să lipsiţi de la ultima şedinţă din acest mandat oare cu ce vă veţi alege?”, ne-a declarat dezamăgită mama unei eleve la Liceul de Artă din Galaţi.
Tot atât de adevărat este că, de la această şedinţă a Consiliului Local, conducătorii echipei de handbal feminin CSU Danubius, care a obţinut recent promovarea în Liga Naţională, aşteptau o decizie vitală: o rectificare bugetară care să le suplimenteze sprijinul financiar de la municipalitate. Fără aceşti bani, clubul nu va avea fonduri pentru a face transferurile de jucătoare necesare pentru a se face faţă nivelului valoric net superior al primei ligi faţă de cel al eşalonul secund în care s-a jucat până acum. În condiţiile în care campionatul următor se preconizează să înceapă în luna august, o alocare de fonduri de la municipalitate în luna iulie, atunci când se preconizează că va putea funcţiona Consiliul Local în noua formulă, ar putea fi tardivă pentru CSU Danubius, pentru că sunt şanse uriaşe ca handbalistele cu valoare de Liga Naţională, libere de contract, să semneze angajamente cu alte cluburi…
Antrenaţi pentru chiul
Trebuie spus că aleşii gălăţeni nu sunt la primul chiul în masă. Pe 31 martie, după o pauză de „consultări”, doar 16 dintre cei 25 de consilieri prezenţi iniţial s-au mai întors în sală, fiind blocată aprobarea unor hotărâri patrimoniale. Pe 8 aprilie, doar 15 aleşi au fost prezenţi la şedinţa extraordinară a Consiliului Local! Iar pe 20 aprilie din cei 20 de aleşi care au luat loc la masa Consiliului, până să se aprobe ordinea de zi au mai rămas doar 17! Iar după o pauză de cinci minute, luată în speranţa că aleşii se vor înmulţi, au mai revenit în sală doar 16! Iar la finalul întrunirii mai rămăseseră 14…
Culmea, câţiva dintre consilieri n-au avut nici cea mai mică rezervă să se furişeze din sala de şedinţă în care erau prezenţi Didina Dănăilă, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, şi procurorii generali adjuncţi ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. Reprezentanţii Parchetului veniseră tocmai pentru a le solicita sprijinul aleşilor în vederea atribuirii unui sediu, numai ca decizia cu pricina nu a putut fi votată pentru că nu mai exista cvorumul necesar de 18 pentru o hotărâre cu caracter patrimonial!
Iată cine sunt aleşii/candidaţi care au lipsit la ultima întrunire a Consiliului Local, lăsând elevii fără burse:
1. Sorin Cristian Enache (PSD) – candidat pe locul al doilea pe lista PSD pentru Consiliul Local;
2. Hristache Bogatu (PSD) – candidat pe locul al şaselea pe lista PSD pentru Consiliul Local;
3. Desilia Cocu (PSD) – candidată pe locul opt pe lista PSD pentru Consiliul Local;
4. Gheorghe Potîrniche (PSD) – candidat pe locul al 13-lea pe lista PSD pentru Consiliul Local;
5. Carmina Muşat (PSD);
6. Eugen Găvan (ALDE) – candidat pe locul al patrulea pe lista ALDE pentru Consiliul Local;
7. Gheorghe Bugeag (ALDE) – candidat pe locul al cincilea pe lista ALDE pentru Consiliul Local;
8. Viorel Vali Sandu (ALDE) – candidat pe locul al şaselea pe lista ALE pentru Consiliul Local;
9. Costel Văsoi (ALDE) – candidat pe locul al nouălea pe lista ALDE
pentru Consiliul Local;
10. Gina Paladi (ALDE) – candidat pe locul al 11-lea pe lista ALDE pentru Consiliul Local;
11. Alin Mihai (independent) – candidat pe locul al cincilea pe lista PMP pentru Consiliul Local;
12. Mihai Bucatanschi (PNL) – candidat pe locul 18 pe lista PNL pentru Consiliul Judeţean Galaţi;
13. Viorel Trif (PNL)
Ruşine!
Nici copiii cu CES din Galati nu si-au primit normele de hrana din decembrie 2015…Rusine ! Habar nu au de nevoile acestor copii si pe deasupra ii priveaza si de putinii bani ce li se cuvin !