Odată pronunțată o sentință, aceasta este dusă la îndeplinire deBiroul executări penaleal instanței de fond. În cazul deciziilor de confiscare, Biroul de executări penale trimite cu confirmare de primire o adresă cătreAgenția Națională de Administrare Fiscală, care devine organ de executare.
În ultimii doi ani, rata mică (sub 10%) de recuperare a creanțelor provenite din sentințe penale și explicațiile neconvingătoare au ridicat semne de întrebare legate de activitatea ANAF ca organ de executare și valorificare.
Până de curând, ANAF nu a dispus de o evidență centralizată, informatizată a titlurilor executorii provenite din procesele penale. Aceste sume intrau într-un „coș comun”cu toate sumele provenite din alte creanțe decât cele fiscale: amenzi, „programul Rabla”, „Prima Casă”, rovignete, contribuții sociale ș.a.m.d.
Nu există nici o prevedere legală care să ducă la această rată mică. Este a vrea sau a nu vrea. Iar concluzia de bun simț a oricărui om, nu trebuie să fii nici judecător, nici procuror, nici jurnalist, e că nu se vrea.
-Judecător
Multă vreme, ANAF nu a considerat oportun să evidențieze fiecare tip de creanță în parte. În momentul în care s-a pus accent pe recuperarea prejudiciilor și au fost cerute date referitoare la cuantumul recuperărilor, ANAF nu a putut oferi o statistică: aceste date trebuiau identificate manual, dosar cu dosar.
Înființarea Direcției de executări silite – cazuri speciale
Optica instituției pare să se fi schimbat la sfârșitul anului trecut. În noiembrie 2015, în cadrul ANAF a fost creată „Direcția de executări silite – cazuri speciale”care se ocupă strict cu punerea în executare a hotărârilor judecătorești din dosarele penale.
Formată pe structuraDirecției Generale de Integritate din ANAF și cu personal preluat de la aceasta,Direcția de executări silite – cazuri speciale a devenit operațională la 1 ianuarie 2016.
Direcția are 26 de angajați la nivel central și câte nouă angajați pentru fiecare din cele 8Direcții Regionale ale Finanțelor Publice. Personalul e format din juriști, economiști și ofițeri de poliție judiciară cu experiență, detașați de la Ministerul de Interne.
O aplicație informatică – Monitor SP – a fost creată pentru monitorizarea sentințelor penale.În primele trei luni ale anului, cele 41 de administrații județene ale Finanțelor Publice au introdus, dosar cu dosar, titlurile executorii în sentințe penale pe care le aveau la acel moment.
Evaluare provizorie a ANAF: Peste 20.000 de titluri executorii, aproximativ 7 miliarde lei prejudiciu, măsuri asigurătorii ce acoperă doar o treime din prejudicii
O primă evaluare realizată recent deDirecția de executări silite – cazuri speciale indică peste 20.000 de titluri executorii la nivelul întregii țări, însumând circa 7 miliarde de lei prejudicii. Tot din această primă evaluare rezultă că doar o treime din acest prejudiciu constatat de instanțe este acoperit de măsuri asigurătorii puse în faza de urmărire penală. Este de precizat aici că nici în cazul acestor măsuri asigurătorii nu vorbim de valoarea efectivă a bunurilor sechestrate, ci de valoarea unor bunuri așa cum a fost evaluată de procurori, fără o expertiză specială.
În prezent,Direcția de executări silite – cazuri speciale verifică datele introduse la nivelul administrațiilor județene. Date exacte sunt așteptate la sfârșitul acestui proces de verificare, în a doua jumătate a anului 2016.
Direcția executări silite – cazuri specialea fost constituită la sfârșitul anului trecut pe o estimare de 3.000 de titluri executorii, fiind cert „depășită numeric” de realitatea statistică a celor peste 20.000 de titluri evidențiate de aplicația informaticăMonitor SP. Oficialii ANAF apreciază că în fiecare an vor înregistra între 2.000 și 3.000 de noi titluri executorii ce rezultă anual din hotărârile judecătorești ale instanțelor în materie penală.
Pentru mai multe informații privind cooperarea internațională și recuperarea produsului infracțiunii, consultați Raportul privind recuperarea prejudiciului și bunurilor dobândite prin infracțiuni și Harta Recuperării Produsului Infracțiunii în România.
Se pregateste distrugerea acestei structuri. Tocmai au fost dati afara politistii judiciaristi detasati, se pare. Iar pasul urmator este reirganizarea.