A candidat constant din partea PDSR/PSD în Mehedinți, cu o scurtă haltă în UNPR care i-a găsit un loc eligibil în Buzău. S-a reîntors în PSD, de data aceasta pe listele din Călărași.
În primele trei mandate, când PDSR/PSD traversa o perioadă dificilă și încă incertă, Nicolicea s-a ocupat intens de propaganda partidului și de atacarea și decredibilizarea rivalilor politici, fie că a fost vorba de PNȚ, Convenția Democrată, PD sau PDL. De la tribuna Parlamentului a lansat atacuri virulente la adresa lui Emil Constantinescu și Traian Băsescu, ori de câte ori aceștia amenințau în vreun fel statutul lui Ion Iliescu sau Adrian Năstase.
În rolul câinelui de pază al celor doi titani ai PDSR (așa se numea PSD înainte de înghițirea partidului social-democrat tradițional condus de venerabilul om politic Sergiu Cunescu, partid cu rădăcini în perioada interbelică ce refuzase colaborarea cu comuniștii), Nicolicea și-a consolidat treptat, dar sigur statutul în partid. După retragerea celor doi lideri din prima linie a vieții politice, Nicolicea a făcut un pas în față și, astăzi, este unul dintre factorii cu putere de decizie din PSD.
În a doua parte a carierei de deputat, Nicolicea a lăsat microfoanele și a trecut la butoanele Parlamentului. Activând în tot mai multe comisii, cu o expunere importantă în mass-media, Nicolicea a coordonat o bună parte din activitatea Legislativului și a devenit unul dintre cei mai influenți parlamentari români.
Câinele de pază al tandemului Năstase-Iliescu
Singura luare de cuvânt consemnată în arhiva electronică a Camerei Deputaților, din mandatul 1992-1996, datează în 3 septembrie 1996, într-o ședință prezidată de Adrian Năstase. În intervenția sa, Nicolicea se punea scut în fața șefilor de partid. Deputatul acuza „o anticampanie virulentă îndreptată împotriva PDSR şi mai ales împotriva candidatului său pentru funcţia de preşedinte al României, domnul Ion Iliescu” și nu uita să precizeze că „poziţia PDSR şi a domnului Adrian Năstase este în conformitate cu Constituţia. (…) Opoziţia îşi dă seama că domnul Ion Iliescu este de departe cel mai puternic candidat la funcţia de preşedinte şi că dacă acesta va candida şansele alegerii lui Emil Constantinescu sunt nule”. În intervenția al cărui singur scop a fost apărarea și lăudarea lui Năstase și Iliescu, Nicolicea critica afirmațiile lui Emil Constantinescu, candidat care avea să câștige alegerile prezidențiale din 1996, referitoare la „restaurația monarhistă” afirmând că „în stenograma desemnării lui Emil Constantinescu drept candidat din partea CDR se arată faptul că acesta a câştigat în faţa lui Ion Raţiu pentru că la întrebarea dacă îl va aduce pe Mihai înapoi a răspuns „necondiţionat”, în timp ce domnul Ion Raţiu a dat un răspuns mai diplomatic şi ambiguu”.
În cel de-al doilea mandat de parlamentar, Nicolicea s-a erijat în vocea opoziției, criticând cu ferocitate în ședințele Camerei Deputaților activitatea președintelui Emil Constantinescu. Acuzațiile și campania agresivă dusă de Nicolicea împotriva țărăniștilor și lui Constantinescu au culminat cu declarația acestuia din 22 septembrie 1998 atunci când a afirmat că „pentru preşedintele Emil Constantinescu nu există decât două soluţii: ori demisia, ori iniţierea, de către Parlament, a procedurii de suspendare a preşedintelui României, în conformitate cu art. 95 din Constituţie”.
Și în cel de-al treilea mandat de parlamentar, Nicolicea și-a reconfirmat rolul de portavoce de serviciu în relația cu opoziția. Ținta atacurilor în mandatul 2000-2004 era Traian Băsescu, primarul capitalei la acea vreme, pe care îl numea „tiran”, cu „atitudini extremiste”.
Nicolicea a culminat cu acuzații privind implicarea lui Traian Băsescu în favorizarea unei secte de sataniști:
Băsescu ar trebui să răspundă: dacă a schimbat conducerea Administraţiei cimitirelor pentru a favoriza secta satanică Sabart; dacă este adevărat că această sectă satanică foloseşte în ritualurile sale sânge şi cranii de câine, iar membrii ei se împodobesc cu coliere confecţionate şi colţi, cozi şi urechi de câine; dacă membrii sectei l-au sprijinit în campania electorală şi dacă îl socotesc un fel de patron, ştiindu-se că sataniştii folosesc simboluri inversate şi scrierea de-a-ndoaselea. Se observă că numele sectei Sabart, citit de la sfârşit la început, este Trabas. Să explice Băsescu dacă este o coincidenţă sau nu faptul că Trabas este prescurtarea de la Traian Băsescu. (ședința din 14 mai 2002)
Timpul va fi dovedit că suspendarea președinților proveniți din opoziție a fost, în fapt, o procedură dragă lui Nicolicea. În mandatul 2004-2008 Nicolicea a făcut parte din comisia comună de anchetă ca urmare a propunerii de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu, unul dintre susținători înfocați ai procedurii de suspendare. Traian Băsescu a fost suspendat în ambele mandate (2007, 2012), iar Nicolicea a făcut parte și din comisia parlamentară care a verificat legalitatea tranzacției terenului din localitatea Nana.
Ulterior, în următoarele două mandate, Nicolicea și-a temperat și rărit luările de cuvânt din plen, iar multitudinea comisiilor din care făcea parte l-a obligat să se preocupe mai mult de coordonarea efectivă a activității legislative.
Pe de altă parte, Nicolicea a schimbat tribuna Parlamentului cu platourile televiziunilor. Deputatul a devenit celebru pentru ieșirile isterice din timpul emisiunilor și pentru jignirile aduse jurnaliștilor.
Două episoade s-au consumat în 2009 și 2016, la Realitatea TV și Digi24. Ambii moderatori i-au cerut lui Nicolicea să părăsească emisiunea, parlamentarul refuzând de fiecare dată. Deputatul a părăsit platoul doar după intervenția celor din staff-ul tehnic. Nicolicea nu s-a sfiit să-l jignească nici pe Victor Ponta, spunând despre acesta că „a trăit la Paris ca un aurolac”. Pentru scurtă vreme, pe fondul tensiunilor cu fostul premier, Nicolicea părăsește PSD și se înrolează în UNPR din partea căruia candidează în 2012 pentru al șaselea mandat.
Un sfert de secol în Parlamentul României
Nicolicea a absolvit Facultatea de Electronică – secţia Calculatoare Electronice, a fost inginer pe Şantierul Naval Drobeta Turnu Severin, iar Revoluția l-a prins șef de laborator la IIRUC București. În perioada 1990-1991 a fost viceprimarul localității Drobeta Turnu Severin, iar din anul 1992, de aproape un sfert de secol, Nicolicea este de profesie deputat.
1992 – candidat din partea PDSR, ales deputat de Mehedinți – Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale;
1996 – candidat din partea PDSR, ales deputat de Mehedinți – Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă;
2000 – candidat din partea PDSR (după 2001, PSD), ales deputat de Mehedinți – Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, Comisia pentru regulament – Preşedinte;
2004 – candidat din partea PSD, ales deputat de Mehedinți – Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi (din mai 2006), Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii (feb. 2005 – mai 2006), Comisia comună de anchetă ca urmare a propunerii de suspendare din funcţie a Preşedintelui României, Comisia parlamentară de anchetă privind efectuarea unui control parlamentar asupra activităţii Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune – Vicepreşedinte, Comisia specială a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru atribuirea timpilor de antenă în vederea alegerii membrilor din România în Parlamentul European;
2008 – candidat din partea PSD, ales deputat de Mehedinți (independent din octombrie 2009) – Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru regulament (din sep. 2010), Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României, Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru avizarea propunerilor legislative depuse și elaborarea unei propuneri legislative privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului – Secretar;
2012 – candidat din partea UNPR, ales deputat de Buzău (după mai 2016, PSD) – Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor – Preşedinte (din mar. 2016), Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, propunerilor legislative privind modificarea Legii partidelor politice şi a Legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi;
2016 – candidat din partea PSD, primul loc pe lista PSD Călărași pentru Camera Deputaților.
Comments 1