În Gorj, ascunderea catedrelor vacante din preuniversitar este o cutumă deja acceptată de toată lumea, chiar și de funcționarii din Ministerul Educației, care evită să soluționeze nenumăratele memorii ce le parvin, în acest sens, din Gorj.
În luna mai a acestui an, s-a creat, totuși, iluzia că șefii din preuniversitarul gorjean luptă cu acest flagel: Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Gorj a demis un director de liceu din subordine (n.n. directorul Liceului Tehnologic Bîlteni), pe motiv că ar fi „ascuns” orele de limba engleză vacante.
Surse de la nivelul Liceului din Bîlteni susțin că lucrurile stau altfel, iar demiterea ar fi survenit pe fondul faptului că, de fapt, directorul Raicu Carmen nu a dorit să încalce Legea Educației, pentru a favoriza o protejată a inspectorului General Ișfan Ion, ce urmărea să se titularizeze, prin metode la limita legalității.
În context, avem și dovada că celebrele numiri prin „detașări în interesul învățământului” sunt pretext pentru abuzuri și trebuie eliminate.
Directorul Raicu, de la Liceul Bîlteni, a fost demis; care e baza legală?
În primul rând, trebuie spus că acest caz Raicu se constituie în încă o probă a falimentului, la nivel de Gorj, al metodei de numire a directorilor din preuniversitar, prin infama „detașare în interesul învățământului”: pe de-o parte, directorii servili inspectorului general sunt protejați, în săvârșirea de ilegalități la nivelul școlilor devenite feude politice, pe de altă parte, directorii care nu-l „servesc” pe inspectorul general, pot fi demiși, oricând dorește inspectorul general, datorită unei prevederi posibil ilegale, strecurată de ISJ Gorj, în decizia de numire în funcție a unui director. Conform acestei prevederi, ISJ nu trebuie să motiveze demiterea, înainte de termen, a directorului.
În legătură cu cazul pe care-l analizăm, aceasta este decizia de demitere, ÎNAINTE DE TERMEN, a directorului Carmen Raicu.
Rugându-vă să ignorați mica scăpare din formularea textului, unde autorului deciziei i-a tremurat mâna și a scris greșit cuvântul „conformitate”, vă invit să analizăm argumentele juridice invocate pentru demiterea directorului Raicu:
- Legea Educației…la modul general, fără a se invoca vreun articol;
- Art 83, din OMEN 4895/2014, adică acesta
3. Decizia emisă de ISJ Gorj, prin care prof. Raicu Carmen era numită director, până la data de 31.08.2016, adică aceasta
Conform argumentelor juridice invocate de ISJ Gorj, în decizia de demitere, înainte de termen, rezultă două nelămuriri:
- Nu se poate stabili care este motivul demiterii directorului Raicu;
- Nu e clar pe ce legislație se fundamentează art. 2 din decizia de numire a directorului, conform căruia ISJ „își rezervă dreptul de a demite directorul înainte de termen”. Nici măcar în Regulamentul de funcționare al ISJ-urilor nu am găsit acest tip de prevedere, printre atribuții.
Unde legea nu prevede, e oarecum abuziv să adăugăm noi…
În concluzie, directorul de la Liceul Tehnologic Bîlteni a fost demis, în baza unui articol, fără fundamentare juridică reală, impus, posibil abuziv, de ISJ Gorj.
Motivul real pentru demiterea directorului de la Liceul Tehnologic Bîlteni: refuzul de a încălca legea
Conform surselor, de la nivelul acestei școli, demiterea lui Raicu ar fi survenit, pe motiv că directorul a refuzat să scoată în lista de ore vacante 9 ore de limba engleză, în ultima fază a procesului de mobilitate a cadrelor didactice. Acest lucru ar fi fost ilegal, susține școala, deoarece orele nu apăreau în proiectul de încadrare, întocmit de director și avizat de ISJ Gorj.
Este vorba de niște ore de limba engleză, pe care un cadru didactic netitular dorea să se titularizeze. Respectivul cadru didactic se numește Dobrogeanu Mirabela și a predat în anul școlar 2015-2016, nouă ore de limba engleză la Liceul din Bîlteni. Domnia-sa dorea să se titularizeze, conform art. 253 din Metodologia de mobilitate a personalului didactic…
Conform acestei metodologii, dacă există orele aferente unei astfel de catedre și comisiile de la nivelul școlii confirmă viabilitatea de 4 ani a acestor ore, atunci se poate scoate postul în ședință publică și Inspectoratul școlar județean decide titularizarea cadrului didactic. Conform surselor, ISJ dorea să o titularizeze pe Dobrogean Mirabela pe aceste ore.
Nu a fost cazul la Liceul din Bîlteni, unde conducerea, consultând inspectorul de resurse umane de la nivelul ISJ Gorj, a hotărât, în urma unor calcule, că orele respective să fie oferite profesorilor titulari, în condițiile în care, în contextul scăderii demografice, numărul de ore aferente normelor de titulari se reduseseră. Ca atare, mare parte din orele disponibile ar fi fost folosite pentru completarea normelor titularilor de limba engleză și limba română (cu dublă specializare).
Această decizie a fost luată în urma consultării inspectorului de resurse umane de la nivelul ISJ Gorj, Liliana Andrițoiu, care, de altfel, a solicitat directorului Raicu ca acele ore să nu fie trecute în lista celor vacante.
Ulterior, Andrițoiu a și avizat respectivul proiect de încadrare, cu modificările efectuate la solicitarea domniei-sale. Acest aspect a fost explicat, printr-o adresă oficială, de către director, Inspectorului general, în data de 6.05.2016.
Cum orele nu au fost disponibile pentru fazele anterioare celei în care dorea să aplice Dobrogeanu Mirabela, prin art. 253, raționamentul directorului Raicu a fost că ar fi încălcat legea, oferind orele lui Dobrogeanu, într-o fază târzie a procedurii de mobilitate, după ce nu le declarase disponibile în fazele anterioare, în care alte cadre didactice puteau fi mai îndreptățite decât Dobrogeanu să le ocupe. Ca atare, și-a menținut punctul de vedere. Unul argumentat juridic și moral.
Cu toate acestea, inspectorul general nu s-a lăsat și a pus în mișcare planul de demitere a directorului. Posibil că s-a mizat și pe câștigul de imagine: un inspector general acuzat că ascunde ore lupta, iată, împotriva adevăraților vinovați – directorii… Lucrurile, însă, nu stau chiar așa.
Cum a pus inspectorul general în practică debarasarea de directorul care refuza să încalce legea
După cum am demonstrat mai sus, singurul argument pseudo-juridic invocat de Inspectorul General Ișfan a fost articolul 2 din decizia de numire a directorului detașat in interesul învățământului, respectiv că directorul poate fi demis când are chef ISJ Gorj. După cum am văzut mai sus, numai copiii nu-și pun problema că acel articol nu ar fi abuziv. Ca atare, inspectorul general a făcut alt plan pentru a mima o demitere „pe lege”, pretextând că directorul ascunde ore; ulterior, a avut grijă să transmită presei că domnia-sa remediază erorile „nelegiuiților”, care ascund ore.
Replica în presa locală din Gorj a directorului a fost slabă și neconvingătoare, deci se impune concluzia că e „vinovatul de serviciu”.
Ce a urmat este simptomatic pentru preuniversitarul gorjean, în care cadrele didactice nu sunt protejate de sindicate, de ISJ sau de Minister: deci nu au cum să-și protejeze drepturile în fața unor șefi susținuți politic.
La distanță de 4 zile, după ce Raicu i-a remis punctul de vedere, prin care-i comunica faptul că e ilegal să scoți ore vacante la sfârșitul procedurii de mobilitate, după ce nu le-ai scos la începutul acesteia, Inspectorul Ișfan a emis un ordin de serviciu (nr. 6305/ 10.05.2016)
care a avut rolul de a trimite o comisie de directori, care să demonstreze că directorul greșește și „ascunde orele”.
Surpriză, însă: comisia de verificare îi dă dreptate – conform procesului verbal de mai jos – directorului Raicu, astfel infirmând acuzele Inspectorului general.
Atunci de ce a fost demisă Raicu? Doar pe motiv de articol 2 din decizia de numire, adică potrivit dictonului „pentru că așa vreau eu, că numai eu sunt inspector general într-un județ”…?
Conform surselor de la nivelul ISJ Gorj, ar mai fi apărut un al doilea proces verbal, în care alte persoane, care nu au efectuat verificările, ar fi declarat-o vinovată pe Raicu.
Se pare că, prin acest proces verbal, ținut sub cheie, s-ar fi improvizat niște ”vinovății”, care să justifice demiterea, înainte de termen, a lui Raicu.
Am solicitat, prin cerere de informare publică, copie după acest proces verbal: ISJ Gorj nu a dorit să furnizeze înscrisul solicitat, până în momentul publicării materialului.
Deci, fără a fi clar care e argumentul juridic pentru demiterea unui director de liceu, inspectorul general Ișfan Ion și-a trimis mâna dreaptă, pe inspectorul adjunct Staicu Marian, să numească un nou director. Acest lucru s-a întâmplat în data de 18.05.2016
În sinteză, un director, care nu a încălcat legea, astfel sfidând interesele inspectorului general, a fost demis, deși, conform argumentelor, nu pare să fi greșit.
Totul a fost posibil, ca urmare a unui articol inserat de ISJ Gorj în textul deciziei de numire pe post a directorilor, articol ce nu are bază legală clară.
ISJ Gorj și Ministerul Educației refuză să furnizeze restul documentației, ce ar putea face lumină în acest caz. Pe măsură ce vor apărea noi aspecte, vom reveni.
Comments 2