Desigur, aceştia abia aşteaptă să se mute doar că măreţul edificiu inaugurat de Primăria municipiului Galaţi nu are… nici apă, nici canalizare, nici gaze naturale, nici telefonie. Ah, şi s-au pierdut şi mulţi dintre banii europeni cu care ar fi trebuit realizată investiţia! Dar autorităţile sunt mulţumite de ispravă şi nu se tem doar că beneficiarii proiectului Centru Comunitar de Servicii Sociale de pe Strada Ştiinţei nr. 26 să nu le distrugă marea realizare.
Las’ că merge şi-aşa!
Despre proiectul european prin care ruinele unei foste şcoli trebuia să se transforme într-un mini-hotel pentru tinerii fără adăpost aţi mai putut citi aici. Vestea bună este că, după o întârziere de „numai” opt luni (centrul ar fi trebuit să fie gata în decembrie 2015, termen amânat pentru luna mai şi apoi în august 2016), municipalitatea gălăţeană a izbutit să finalizeze proiectul. Desigur, cu un preţ piperat. În loc să suporte doar doi la sută, cofinanţarea proiectului european, a plătit de la bugetul local mai mult de 52 la sută din costuri! Mai exact, valoarea totală a proiectului la sfârşitul perioadei de implementare este de 9,45 milioane de lei de lei.
Din aceşti bani, asistenţa nerambursabilă primită este de doar 4,46 milioane de lei, restul reprezintă bani de la bugetul local pentru că UE nu a decontat decât lucrările executate până la finele lunii decembrie 2015! Şi degeaba s-au zbătut autorităţile să facă achiziţii de materiale până la finele anului trecut, ele n-au fost acceptate la decontare!
Cu privata pe trotuar
Partea proastă este că, deşi Centrul arată de patru stele, şi o recunosc chiar autorităţile, el nu poate fi folosit încă. În băile spaţioase şi moderne nu există nici apă nici canalizare, motiv pentru care, pe trotuar şade un wc ecologic şi, în vecinătatea lui, o „ţâşnitoare” de şantier.
Nici bucătăria nu poate fi folosită pentru că n-are nici apă, nici gaze. Iar sistemul antiincendiu nu poate funcţiona pentru că nu există nici telefonie, nici internet!
Branşarea la utilităţi trebuie realizată de Primărie, desigur cu alte costuri. Şi, fireşte, în condiţiile în care Centrul nu este funcţional cu adevărat, există exista riscul ca Primăriei să i se ceară să restituie şi puţinii bani europeni de care a beneficiat!
Dar autorităţile nu-şi fac griji! „Este un proiect care a demarat destul de anevoios, s-a derulat cu dificultate şi se finalizează bine!”, au declarat la conferinţa de închidere a proiectului european.
Şi singurele lor temeri sunt legate de durata de existenţă a centrului: „Arată ca un hotel de patru stele. Sunt familii de intelectuali, familii tinere care ar da orice ca să aibă astfel de spaţii de locuit, care fac credite pe 40-50 de ani să-şi facă rost de o garsonieră cum e acesta. Camere de 33 de metri pătraţi este un deziderat de nesperat pentru foarte mulţi oameni. Este adevărat, ne ajută să avem grijă de mamele tinere, victime ale violenţei în familie, de tinerii care împlinesc 18 ani şi trebuie să plece din centre, dar tare mă tem că restul beneficiarilor nu va aprecia la justa valoare ce s-a făcut aici…”, a declarat viceprimarul UNPR Picu Apostol Roman.
„Oricine şi-ar dori să stea aici!”
Nerăbdători să se bucure de spaţiile de cazare (fie şi temporară, pentru un an cu posibilitate de prelungire) sunt cei 60 de tineri cu vârsta până în 35 de ani, beneficiarii direcţi ai centrului. Câţiva dintre ei au fost prezenţi la inaugurare, şi nu se mai săturau să filmeze ori să-şi facă poze în băi şi dormitoare.
„Uaau!”, „Mamă, cum arată!”, „Vai, cât e de frumos!”, „Superb! Niciodată n-am văzut aşa ceva!”, mărturiseau încântaţi. Cel mai emoţionat a fost tânărul Sandu Cristian Vasile care suferă de dizabilităţi locomotorii, a crescut la căminul de copii şi se bucura că în cabina de duş va putea să-şi facă masajul de care muşchii picioarelor lui au nevoie. „Aici şi-ar dori oricine să stea!. E de patru ori mai mare decât locuinţa socială pe care am primit-o în Micro 17! Chiar, ştiţi cumva când va fi gata?”, a întrebat tânărul. Este vorba despre un cartier de locuinţe sociale copiat de Primăria Galaţi după cel realizat de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, campus care ar fi trebuit să fie gata în august anul trecut. Dar nu e nici acum finalizat, pentru că nu are curent electric! Altfel spus, în centrul comunitar nu e apă şi canalizare, în cartierul social nu e curent electric aşa că tânărul nostru nu va putea locui niciunde. Va sta tot în centrul pentru tinerii de peste 18 ani, crescuţi în centrele de plasament…
Credit foto: Viața Liberă
Este noaptea mintii.Citesc si nu inteleg.Sunt grea de cap.nu este real.Cum adica fara bransamente?Doamne!Prostia se plateste ca si Domnia.Da un ban Primaria dar scoate locatarul sa faca pipilica la 12 noaptea pe strada.O sa se spele pe dinti la tasnitoare.Ev mediu.Asta este.