Scrisoarea a ajuns la presă prin intermediul avocatului lui Constantinescu, Marius Mocanu.
„Aflat într-o situaţie disperată şi supus abuzurilor repetate ale DNA şi ale anumitor instanţei, dl. Nicuşor Constantinescu se află într-o stare de sănătate precară şi nu beneficiază de asistenţă medicală de specialitate. Dincolo de administrarea actului de justiţie, tratamentul nedemn şi brutal i-a afectat grav sănătatea, fiindu-i chiar pusă viaţa în pericol, pe parcursul anchetei”, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii de avocatul fostului preşedinte al CJ Constanţa.
De menţionat este faptul că tot astăzi, Curtea de Apel Constanţa a decis că Nicuşor Constantinescu rămâne în arest preventiv în dosarul Centrului Militar Zonal (CMZ). Decizia instanţei este definitivă.
Constantinescu a fost arestat preventiv în acest dosar pe data de 20 mai, social-democratul fiind ridicat de poliţişti de la locuinţa sa. Amintim că, în aprilie 2014, a fost trimis în judecată în dosarul CMZ, în sarcina sa reţinându-se, conform procurorilor DNA, săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată.
Aşa cum menţionează şi avocatul său, Marius Mocanu, scrisoarea lui Constantinescu îi este adresată ambasadorului SUA la Bucureşti „cu numai o zi înainte ca judecătorii Curţii Constituţionale din România să se pronunţe asupra excepţiilor de neconstituţionalitate” ridicate, printre alţii, şi de fostul preşedinte al CJC.
„Am luat act că, în numele statului pe care îl reprezentaţi, aţi adoptat o poziţie laudativă cu privire la ceea ce Domnia Voastră cunoaşteţi ca fiind lupta anticorupţie purtată de DNA sub conducerea doamnei procuror LC Kovesi. Vă întreb totuşi dacă statul pe care îl reprezentaţi, aducând aprecieri activităţii amintite, include în aceasta şi metodele brutale de anchetă şi cercetare judecătorească” – scrie Nicușor Constantinescu în scrisoarea adresată lui Hans Klemm.
Respectând ceea ce am putea numi o „tradiţie”, Nicuşor Constantinscu critică, şi în al XII-lea ceas, Direcţia Naţională Anticorupţie şi procurorii.
„În situaţia mea particulară, am fost supus unor cercetări concertate datorită unor interpretări subiective şi tendenţioase, ce au generat inclusiv luarea unor măsuri administrative împotriva mea chiar de către Ambasada SUA care, la solicitarea DNA, a dispus anularea vizei de intrare în SUA obţinută în scop medical”, susţine fostul preşedinte al CJ Constanţa.
„Vă aduc la cunoştinţă pe această cale tratamentul nedemn şi brutal caracterizat de o cruzime care mi-a afectat sănătatea, fiindu-mi chiar viaţa pusă în pericol pe parcursul anchetei, pe care procurorul DNA Andrei Bodean a întreprins-o în ceea ce mă priveşte” – susține Constantinescu.
Din referatul de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive în dosarul CMZ reiese însă că, „de la data de 29 martie 2016 până în prezent, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, cu rea credință, a lipsit de la toate termenele de judecată, motivând faptul că este nedeplasabil ca urmare a unei intervenții chirurgicale la un picior, fiind internat ulterior, pentru recuperare, la Sanatoriul Balnear Techirghiol”.
Concluzia procurorilor este aceea că preşedintele CJ Constanţa ar fi fost, în pofida motivelor invocate de el, perfect capabil din punct de vedere fizic să se prezinte la instanţă pentru a fi audiat, dar că nu a făcut acest lucru tocmai fiindcă ar fi urmărit „cu rea credinţă tergiversarea cauzei”.