Potrivit referatului întocmit de secretarul județului, o soluție nefavorabilă pentru Consiliul Județean în acest proces ar însemna pentru instituție pierderea a 3,5 milioane de euro, adică banii pe care Uniunea Europeană i-a alocat pentru amenajarea Crângului Petrești, dar care nu au fost cheltuiți în termen.
Oprișan nu are încredere în propriii juriști, decât la anularea licitațiilor
“În legătură cu acest litigiu, în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Focșani, având ca obiect asigurarea probei cu expertiză tehnică, UAT județul este reprezentat de consilierii juridici din aparatul de specialitate al Consiliului Județean, iar Asocierea are trei case de avocatură specializate în materia achizițiilor publice și a finanțărilor nerambursabile. Întrucât în dosarul 3852/2/2016 aflat pe rolul Curții de Apel București se judecă fondul litigiului, în speța recuperarea prejudiciului în valoare de peste 3,5 milioane de euro, iar la nivelul Consiliului Județean Vrancea consilierii juridici nu s-au confruntat cu spețe de o asemenea complexitate și valoare apreciez ca fiind echitabilă angajarea în această cauză a unui apărător cu experiență în litigiile având ca obiect achiziții și fonduri europene, similară apărătorilor părții adverse”, se arată în referatul semnat de secretarul județului, Raluca Dan.
Baronul susține că procesul e ca și câștigat și că va plăti avocatul din cheltuieli de judecată
„Angajarea unui avocat pentru reprezentarea CJ împotriva firmelor implicate în realizarea lucrărilor de la Crâng este o acțiune ilară, datorită modului în care a fost prezentată. Pe de o parte, este o speță grea, comercială, care depășește competențele juriștilor CJ, mai ales că oponenții au angajate trei case de avocatură. Pe de altă parte, onorariul avocatului va fi plătit din cheltuielile de judecată, ceea ce înseamna că procesul este ca și câștigat, fiind doar o formalitate. Experiența juriștilor CJ este, însă, suficient de mare atunci când este vorba de fentarea legilor în cazul licitațiilor publice”, a declarat consilierul județean liberal Adrian Crețu.
Juriștii baronului au anulat licitații, în favoarea încredințărilor directe
Se pare că juriștii CJ Vrancea sunt, totuși, destul de buni și de încredere, când vine vorba de anularea unor licitații. Licitațiile publice pentru atribuirea celor două contracte pentru organizarea Festivalului Internațional al Viei și Vinului – Bachus 2016 din 3 – 7 octombrie au fost anulate. Atât Consiliul Județean cât și Centrul Cultural Vrancea au decis că nici una din ofertele depuse de firmele înscrise nu se califică pentru a obține cei 583.333 de lei respectiv 540.000 de lei la care se adaugă TVA puși la bătaie pentru paranghelia publică. Contractele pentru Bachus 2016 au fost scoase la licitație de Consiliul Județean, pe data de 25 august și de Centrul Cultural Vrancea pe 2 septembrie. Cum timp pentru organizarea altei licitații nu mai este, cel mai probabil se va lua decizia încredințării directe.