- Proiectele CE din fonduri nerambursabile accesate de Primăria Tulcea în exercițiul de finanțare 2007 – 2013 s-au dovedit pietre de moară pentru administrația edilului șef Constantin Hogea.
- Cinci apeluri din cele nouă la care municipalitatea a râvnit au suferit corecții financiare în urma cărora Uniunea Europeană a refuzat să mai finanțeze lucrările motivând aplicarea defectuoasă a procedurii de achiziții publice.
- Începând cu cel mai mare proiect din Tulcea, „Reabilitarea și modernizarea zonei industriale Est”, pentru care statul a suportat costuri de peste două milioane lei, și terminând cu acela privind reconstrucția ecologică din Zaghen – Rezervația Biosfera Delta Dunării – Natura 2000, motivul corecției are legătură directă cu felul în care s-au efectuat achizițiile.
Fără strategi și cu doar trei angajați care au urmat cursuri de accesare a fondurilor europene, în exercițiul de finanțare 2007 – 2013, Primăria Tulcea a reușit să implementeze nouă proiecte. Cinci dintre acestea au suportat nouă corecții cuprinse între 5 și 25%.
Odată cheltuite, dar cu procedură de achiziții reclamată ca fiind defectuoasă, sumele respective au picat în sarcina bugetelor local și național.
Cu toate acestea, Primăria Tulcea anunță că în exercițiul de finanțare trecut, UAT-ul (Unitatea Administrativ Teritorială) a implementat nouă proiecte în valoare totală de peste 157 milioane de lei.
„Corecții financiare pentru abateri de la legislația achizițiilor publice”
Răspunsul primarului Constantin Hogea:
Într-adevăr, au fost aplicate corecții pe contracte ca Reabilitarea și modernizarea zonei industriale Est din Tulcea, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2007 – 2013, AXA 2, Îmbunătățirea infrastructurii de transport regionale și locale, s-a aplicat o corecție financiară de 10% la valoarea contractului de lucrări nr. 35786/ 25.11.2009, respectiv suma de 2.149.345,62 lei, inclusiv TVA. Suma de 2.149.345,62 lei a fost suportată de la bugetul de stat în baza OUG nr. 14/ 2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal- bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecțiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu prevederile cu legislația din domeniul achizițiilor publice.
Un proiect și două corecții. Pardon, trei!
În aceeași situație de corecție bugetară au fost alte patru proiecte de la Tulcea.
Este vorba și despre proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii serviciilor sociale respectiv achiziționarea de echipamente pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității din zona urbană Vest a municipiului Tulcea”, finanțat prin POR, care a suportat o dată o corecție de 5% din valoarea contractului de furnizare, respectiv 84 de mii de lei, inclusiv TVA, și o a doua corecție de 25% din valoarea contractului de proiectare, respectiv 17 mii de lei, inclusiv TVA, sumă suportată de la bugetul de stat.
Corecție de 2% din contractul de asistență tehnică (dirigenția de șantier), în sumă de 7 mii de lei a suportat și proiectul de reabilitare a zonei urbane, suma fiind – potrivit primarului Constantin Hogea- solicitată de la Autoritatea de Management (AM), adică tot de la bugetul național.
Proiectul „Reabilitări și dotări investiționale la Școala de Arte și Meserii- Colegiul Agricol N. Cornățeanu din Municipiul Tulcea”, finanțat prin POR 2007 – 2013, a primit inițial o corecție de 10% din valoarea contractului de lucrări, ulterior corecția fiind ridicată la 25%.
Corecția de 10% din valoarea contractului de lucrări a fost suportată de la bugetul de stat în baza OG 14/ 2013, respectiv suma de 784.497, 61 lei, inclusiv TVA. Pentru diferența de 15% corecție stabilită ulterior pentru aceleași motive, în sumă de 1.123.254,91 lei, inclusiv TVA, s-a făcut solicitare pentru a fi suportată de la bugetul de stat în baza OG 14/2013”
-Primăria Municipiului Tulcea
Un alt proiect important pentru Tulcea, „Reconstrucția Ecologică în Zaghen- Rezervația Biosferei Transfrontaliere Delta Dunării România – Ucraina”, SMIS 36276, finanțat în cadrul Programului Operațional Sectorial „Mediu” a suportat corecții bugetare „în cascadă”:
- Corecție financiară de 2% din valoarea contractului de lucrări nr. 27773/ 15.10.2014, ulterior corecția fiind modificată la 25%.
- Corecție de 2% din valoarea contractului de lucrări, suportată de la bugetul de stat, în sumă de 834 de mii de lei, inclusiv TVA.
- Corecția de 25%, respectiv 10,4 milioane de lei, inclusiv TVA, a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, Dosar Nr. 267/36/ 2016.
- Corecție financiară de 5% din valoarea contractului de audit în valoare de cca. 900 de lei, inclusiv TVA. Informațiile de la acest ultim punct au fost furnizate de către angajații de la Investiții din UAT Tulcea.
UAT Tulcea nu dispune de specialiști în scrierea de proiecte
În ciuda numeroaselor programe de formare și reformare profesională, doar trei funcționari de la Tulcea, municipiu cu un potențial investițional uriaș grație proximității Deltei Dunării, au reușit să se specializeze în domeniul accesării fondurilor europene. O arată radiografia corecțiilor descrisă anterior.
UAT Tulcea nu dispune de strategi/specialiști în scrierea de proiecte. Există trei specialiști în implementarea proiectelor. Cele trei persoane din instituție au cunoștințe în domeniul accesării fondurilor nerambursabile.
-Constantin Hogea, Primarul Municipiului Tulcea
De altfel, ca toate administrațiile locale, Tulcea a apelat și pentru exercițiul financiar următor, 2014 – 2020, la terți pe care-i plătește din bani publici pentru întocmirea strategiei care să cuprindă noi draft-uri de proiecte pentru apelurile aflate abia acum în curs de deschidere. Strategia de dezvoltare a fost elaborată de SC American Business Services SRL București.
Nici la capitolul „Achiziții Publice”, pe noua legislație, nu se poate vorbi despre un prea mare aflux de personal.
În cadrul Biroului de Achiziții Publice lucrează trei persoane. Vă menționăm că aceste persoane nu sunt motivate financiar suplimentar pentru accesarea de fonduri, ci sunt motivate suplimentar doar în situația implementării proiectelor realizate cu fonduri nerambursabile și numai dacă fac parte din echipele de proiecte. (…) Totuși, Municipiul Tulcea are în exercițiul de finanțare următor capacitatea estimativă de a absorbi 125 milioane lei cu TVA pentru proiecte din domeniile: Educație, Social, Transport Multimodal.
-Constantin Hogea, Primarul Municipiului Tulcea