Condamnată la începutul acestei luni la opt ani de închisoare cu executare într-un dosar privind unele tranzacții cu terenuri, notărița ieșeană Lidia Vieru a decis să își ia viața, trupul ei fiind găsit miercuri în lacul Bicaz. Condamnarea a fost pronunțată de magistrații Curții de Apel București pe data de 9 iunie, în același caz primind condamnări primarul din comuna Dumești, un fost șef de post, un fost șef la Cadastru și funcționari din primărie.
Încă din 2012, când a fost trimisă în judecată și i-a fost instituit sechestru asigurator pe bunuri până la concurența sumei de peste un milion lei, notărița trăia într-un stres teribil, care s-a acutizat o dată cu primirea condamnării pe fondul cauzei. În urmă cu o săptămână, notărița Lidia Vieru, care locuiește în Iași, dar își desfășoară activitatea în orașul Podu Iloaiei, a plecat mult mai devreme decât de obicei spre serviciu și nu a mai dat niciun semn apropiaților.
În acea zi, copiii notăriței au găsit în vila pe care aceasta o deține în cartierul Păcurari, un bilet de adio, în care își exprima părerea de rău că trebuie să recurgă la acest gest, dar că nu poate suporta gândul că a primit opt ani de închisoare. Din Iași, notărița a plecat cu autoturismul ei Toyota RAV4 în stațiunea Durău, unde s-a cazat la o pensiune. Zilele trecute, mașina ieșencei în vârstă de 56 de ani a fost găsită în stațiune și a fost adusă acasă, însă ea nu mai fusese văzută de la sfârșitul săptămânii trecute.
După mai multe zile de căutări prin păduri și munți de către salvamontiști, Lidia Vieru a fost găsită înecată în lacul Izvorul Muntelui (Bicaz), având înfășurată o frânghie în jurul corpului, de care era legat un bolovan, semn că femeia își dorea cu adevărat să moară. De asemenea, potrivit anchetatorilor, Lidia Vieru își pusese telefonul și o sumă de bani într-o pungă legată. În mașină, polițiștii au găsit un al doilea bilet de adio, în care scria că a încercat să se sinucidă bând 24 de pastile, însă acestea nu și-au făcut efectul, acesta fiind și motivul pentru care a căutat o altă metodă mai sigură.
În prezent, corpul notăriței se află la de Institutul de Medicină Legală, medicii legiști trebuind să afle detalii prin care să constate cu exactitate cauzele morții sau dacă ieșeanca suferea de vreo boală. „Nu mă pot pronunța cu privire la gestul doamnei notar, nu am discutat cu ea după soluția de la Curtea de Apel București și chiar nu știu de ce a recurs la acest gest. Dumnezeu să o ierte!”, a fost reacția edilului Mihai Sabaiduc cu referire la gestul Lidiei Vieru. Totodată, primarul din Dumești a menționat că i se pare nedreaptă sentința magistraților, sperând ca Înalta Curte să o caseze. „Nu pot înțelege cum s-a întâmplat asta, eu nu mă consider vinovat de ce sunt acuzat, eu doar am transmis mai departe actele ca primar. Este o mare nedreptate această pedeapsă, sper să primim dreptate la Înalta Curte”, a concluzionat primarul.
Pentru aceste fapte, edilul a primit o condamnare de opt ani de închisoare cu executare și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică timp de trei ani. Tot opt ani au primit notarul Lidia Vieru și funcționarii Constantin Butnariu și Constantin Gheorghiu, în timp ce fostul șef de post Radu Guzu și fostul șef de la Cadastru Oreste Oanea s-au ales cu pedepse de 6, respectiv 7 ani cu executare. La momentul trimiterii în judecată, primarul Mihai Sabaiduc, reales în funcție pe 5 iunie de 55% dintre localnicii prezenți la vot, declara în presa locală că rechizitoriul procurorilor a fost realizat pe opiniile separate ale unor experți cadastriști.
„Cazul trimis în instanță de procurori reprezintă o mică parte dintr-un litigiu funciar mai mare despre care s-a scris și comentat foarte mult. Există un litigiu între două comune și trebuie stabilit pe raza cărei unități administrative se află un teren. Dacă un expert spune că se află pe raza comunei A, atunci procurorii consideră că actele întocmite de cealaltă comună sunt false, iar toți cei care au semnat, în frunte cu primarul, fac parte dintr-o rețea de infractori. Dacă alt expert spune că terenul este pe raza comunei B, atunci totul este legal și rețeaua dispare. Noi considerăm că dreptatea este de partea noastră“, spunea Mihai Sabaiduc.
De cealaltă parte, anchetatorii spun că edilul alături de alți fucționari intrau în posesia titlurilor de proprietate ale vânzătorilor, după care fostul director de la Cadastru le modifica adăugând datele de identificare ale altor terenuri care promiteau din punct de vedere imobiliar. Acest lucru se realiza pe baza unei documentații întocmite în fals.
„În final, contractele de vânzare – cumpărare erau redactate și autentificate de inculpata Vieru Lidia – notar public, împreună cu inculpata Matei Elena, pe baza unor documente nereale (titluri de proprietate, reprezentări grafice etc.) fără eliberarea certificatului de sarcini și a documentelor cadastrale“, mai arată procurorii DNA. Legat de aceste acuze, Sabaiduc declara că sunt nefondate.
„Dosarul acesta este din 2005 și viza inițial titlurile de proprietate ale mai multor persoane aflate în litigiul dintre cele două comune. Procurorii s-au oprit asupra a două sau trei dintre ele care au făcut ulterior obiectul unor tranzacții. Cheia problemei este expertiza cadastrală. Una este când expertiza se face din birou, și alta când se face la fața locului. De șapte ani, dosarul se află pe masa procurorului fără un răspuns clar. Din când în când, tot apăream prin presă că am dosar la DNA. Ultima oară am cerut procurorului să trimită dosarul în instanță. Acolo cred că va fi aprobată expertiza noastră. Sunt atâția oameni care știu bine cum stă situația. Până la urmă, este mai bine să ceri hotărârea unui judecător decât acuzațiile unui procuror“, a declarat la acea vreme Mihai Sabaiduc, a cărui dorință s-a îndeplinit, dar în defavoarea sa. Săptămâna trecută, toți inculpații condamnați de Curtea de Apel București, urmând ca apelul să se judece la Înalta Curte de Casație și Justiție.
foto: Constantin Ciofu