- Un nou dosar DNA îi risipește speranțele de liberare lui Fenechiu, condamnat în dosarul ”Transformatorul”
- În 2012-2014, pe când era judecat pentru corupție, el ar fi încasat 620.000 euro de la o firmă de software, în schimbul influenței sale
- Pentru un procent de 15% din contract acordat lui Fenechiu, mituitorii și/au asigurat ”intrarea” la Ministerul Justiției și la Ministerul Sănătății
Fostul deputat și ministru al Transporturilor ieșean Relu Fenechiu, aflat în detenție pentru fapte de corupție, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență în formă continuată și spălare de bani. Ironia sorții face ca demersul procurorilor anticorupție de la Ploiești să aibă loc cu doar câteva luni înainte ca Fenechiu să fie eliberat din arest, unde se află după condamnarea din celebrul dosar „Transformatorul”.
Potrivit anchetatorilor, Fenechiu și-a folosit influența pe care o avea în Ministerul Justiției și într-o societate farmaceutică unde Ministerul Sănătății este acționar majoritar pentru ca o firmă de software să prindă două contracte publice. Ulterior, societatea respectivă i-ar fi oferit lui Fenechiu 15% din valoarea ambelor contracte, respectiv 620.000 euro, drept mulțumire pentru acest „ajutor”.
Pentru acest „ajutor”, suspectul a primit de la reprezentanții firmei de software, prin intermediul a două societăți pe care le controla, suma totală de de 620.000 euro”, conform unui comunicat de presă al Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești. Pentru a disimula proveniența ilicită a banilor, spun procurorii, între cele două societăți și firma de software au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii, în realitate serviciile respective fiind efectuate doar de către angajații acesteia din urmă.
Potrivit Sistemului Electronic de Achiziții Publice, singurul contract de IT cu o valoarea de circa 14,7 milioane lei fără TVA încheiat de Ministerul Justiției în perioada menționată de procurori a fost câștigat de compania Siveco România. Publicat în SEAP pe data de 24 mai 2013, anunțul de atribuire a contractului arată că pentru furnizarea uneim platforme e-learning Ministerului Justiției au depus oferte șase companii, însă doar una a fost admisibilă, respectiv a firmei Siveco România. Siveco ar fi îndeplinit toate condițiile impuse prin caietul de sarcini și a câștigat oferind un preț de 13.990.059 lei fără TVA.
Proiectul a fost finanțat din fonduri europene prin intermediul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice și a vizat dezvoltarea unei paltforme de e-learning și furnizarea unor echipamente hardware. Din partea Ministerului Justiției, persoanele de legătură în cadrul acestei proceduri de achiziție erau Simona Mariana Bata și Ion Krech, acesta din urmă fiind prezent, astăzi, la sediul DNA pentru audieri. De partea cealaltă, Ministerul Sănătății deține pachete majoritare de acțiuni la trei societăți farmaceutice, respectiv Unifarm București, Sanivet 2003 Arad și Antibiotice Iași, însă niciuna din aceste societăți nu figurează în analiza furnizata de SEAP pe achiziții de IT&C în perioada 2011 – 2015.
Relu Fenechiu era cunoscut ca fiind unul din cei mai influenți politicieni ieșeni și un potent om de afaceri, el fiind proprietar al mai multor firme și dezvoltator al unui cartier de vile. După formarea USL și câștigarea la pas a alegerilor locale și parlamentare, Fenechiu a fost numit ministru al Transporturilor, funcție pe care a pierdut-o din cauza condamnării, în ianuarie 2014, la cinci ani de închisoare cu executare, în cunoscutul dosar „Transformatorul”.
În acest dosar, Fenechiu a fost trimis în judecată în 2012, astfel că faptele care i se imput în prezent de procurorii ploieșteni datează din perioada în care era judecat pentru complicitate la abuz în serviciu. În februarie 2015, Fenechiu a fost transferat de la Penitenciarul Iași la Vaslui, unde era o unitate cu regim semideschis, iar în luna februarie a acestui an a fost mutat la Rahova, pentru a fi audiat într-un alt dosar de DNA. Acest nou dosar urmărește modul în care spitalele CFR din țară au fost trecute din Ministerul Transporturilor la Ministerul Sănătății.
Fără a i se lua în calcul lucrările științifice și de inventică realizate în arest, Fenechiu ar trebui să fie eliberat în primăvara anului următor.
În plus, directorii din Ministerul Transporturilor și CFR favorizau, în schimbul unor șpăgi ridicole, compania privată, în dauna CFR Călători.Cristian Petricu Alexe, mai pervers ca Iuda. Facea pe modestul si intelegatorul cu buzunarele doldora.Numai el sa aiba, restul sa faca foamea..
http://mt.gov.ro/web14//documente/declaratia_avere/2015/Petricu-Alexe-Cristian_2015-05-13.pdf