Proiectul a fost finalizat și recepționat, conform reprezentanților Primăriei, numai că există o problemă: proiectul prevedea și unele lucrări și dotări, ce nu par să fi fost realizate, deși banii s-au plătit.
Conform unor surse, de la nivelul Primăriei, lucrările și dotările realizate în cadrul acestui contract nu au o valoare mai mare de 15 000 de euro, deși constructorul a primit aproape 100 000 de euro. Și mai interesant este faptul că patronul firmei, care a câștigat contractul de lucrări, este un fost angajat al Primăriei Satu Mare.
În anul 2012, Consiliul Local Satu Mare aprobă un proiect de hotărâre, având, ca obiectiv, aprobarea studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnic-economici la obiectivul de investiţie ”amenajare teren pentru activităţi în aer liber în zona inundabilă a râului Someş – cartierul Micro 16”.
Inițiatorul acestui proiect a fost primarul Dorel Coica.
Tot primarul asumă să ducă la îndeplinire acest proiect de hotărâre.
”Ducerea la îndeplinire” s-a petrecut, în sensul atribuirii acestui contract, în aprilie 2015, în temeiul ordonanței 34/2006, firmei Investtrim SRL, din comuna Gherța Mică, Satu Mare.
Raportul de specialitate a fost realizat de un alt colaborator al celor doi, dl. Szucs Zsigmond, șef serviciu investiții la nivelul Primăriei.
Ultimul a semnat pe toate înscrisurile, ce au legătură cu acest proiect, ba mai mult s-a ocupat de limitarea accesului subsemnatului la documentele de interes public, legate de contractul dintre Primărie și firma colegului său, Bud.
Aducerea în primărie a tânărului Bud – cu experiență de muncă de doar 2 ani – a fost anunțată ca o mare victorie, tocmai de primarul Coica, în anul 2013: “Este mult mai tentant să lucrezi în mediul privat, mai ales din punct de vedere financiar, dar Satu Mare are nevoie de asemenea specialiști. Aceștia au contracte de muncă, i-am convins să rămână aici. O să lărgim paleta de proiecte europene, în perioada 2014-2020 vom avea mai mulţi bani europeni de atras, ne pregătim şi pentru zona metropolitană”.
Coica a avut intuiție de proroc, dar doar pe jumătate: e adevărat noul său angajat, Bud, avea să se ocupe de un proiect al primăriei, dar doar ca patron de firmă, deoarece nu a stat angajat decât până în 2014; în ceea ce privește banii cheltuiți de Coica pe astfel de proiecte, inclusiv cel atribuit lui Bud, aceștia nu au venit din proiecte europene, ci din bugetul local.
Ce prevedea proiectul pentru care s-au plătit 100.000 euro
Conform proiectantului Arhi Dinamic SRL, din Satu Mare, amenajarea digului râului Someș ar fi trebuit să cuprindă următoarele lucrări și dotări:
– amplasarea de terenuri de fotbal, de badminton, de volei, de mese de tenis de masă;
– amenajarea de spaţiu pentru picnic cu locuri pentru prăjit grătare;
– amenajarea unui teren de cros pentru ciclişti;
– amplasarea de alei pietonale;
– gazonări în zona terenurilor de fotbal şi plantări;
– amplasarea de mobilier (bănci, coşuri de gunoi, etc.);
– scări de acces de pe dig;
– teren amenajat pentru plimbatul patrupedelor din specia canină.
Ce există, în realitate, după recepția lucrării
Deși acest proiect a fost atribuit firmei Investtrim, conform Ordonanței de urgență a Guvernului 34/2006, realitatea ne arată că execuția lucrării contrazice scopul stipulat în această ordonanță. Art. 2 al OUG 34/2006 susține că scopul acordării unor astfel de contracte este eficiența utilizării fondurilor. După cum arată lucrarea, eficiență a fost, dar doar în dreptul constructorului, în sensul în care constructorul a avut grijă să ofere foarte puțin, pe bani foarte mulți.
Lipsesc, cu desăvârșire, următoarele, deși apar în proiectul inițial:
– terenul de cros pentru cicliști (decât dacă trasatul cu vopsea a unei linii, care împarte trotuarul pietonal în pistă pentru bicicliști, reprezintă un astfel de teren destinat crosului ciclist);
– aleile pietonale, dincolo de trotuarul care exista deja;
– gazonările
Am identificat, totuși, următoarele:
– 5 zone de picnic, cu mese de tenis, mobilier (bănci, coșuri), grătare și mese, care arată astfel
– Trei scări de acces pe dig…
– teren amenajat pentru plimbatul patrupedelor din specia canină (n.n. sper că nu acestea sunt aleile pietonale invocate în proiectul tehnic)
100.000 de euro nu e o sumă prea mare, pentru aceste lucrări și dotări?
La un calcul lapidar, ar rezulta că 10 mese de tenis, 15 mese cu bănci, pentru picnic, 15 grătare, trei scări de acces 10 coșuri de gunoi și un teren amenajat cu niște bucăți de lemn, ce au delimitat un spațiu de plimbat câinii ar fi costat 100 000 euro.
Pare ușor hazardat să acceptăm un astfel de calcul. Deși sursele noastre spun că constructorul nu a fi cheltuit cu toate acestea mai mult de 15 000 de euro… Restul de bani – peste 85 000 de euro să fie profit?
Răspunsul se află doar la Primarul de atuci, dl, Coica, și foștii săi subordonați, domnii Szucs și Bud. Dl. Szucs mi-a remis următorul înscris, prin care confirmă că lucrarea a fost recepționată.
Șeful de la compartimentul de Investiții al Primăriei, dl. Szucs, a semnat raportul de specialitate, dar și anexa în care erau enumerate lucrările și dotările, prevăzute în cadrul acestui proiect. Deci pare cel mai îndreptățit a ști ce s-a întâmplat cu acest proiect…
Ulterior, când i-am solicitat anexele contractului, pentru a analiza ce lucrări și dotări erau necesare în proiect, pentru a compara cu realitatea, domnia – sa nu a mai dorit să colaborăm. Probabil, era conștient că 100 000 de euro reprezintă o sumă cam mare pentru lucrările și dotările prestate de firma Investtrim SRL.
Mai ales că proiectul tehnic a fost deja făcut public și se poate observa, lejer, că lipsesc niște terenuri de fotbal, badminton și volei…
Să încercăm o sinteză, în încheiere…
Privind cele de mai sus, în ansamblu, sinteza ar arăta astfel:
- un Primar – Dorel Coica – a inițiat un proiect de 100 000 de euro, bani publici
- un subordonat al primarului – Szucz Zsigmond, șef Investiții – i-a girat și susținut demersul;
- un fost subordonat al Primarului – Bud Gheorghe Florin de la direcția Urbanism a Primăriei – a obținut contractul, din partea Primarului, în baza OUG 34/2006 și pare să-l fi executat defectuos;
- cum Primăria lui Coica a recepționat proiectul, executat aparent defectuos, de subordonatul lui Coica, Bud, celălalt subordonat, Szucz, încearcă să-i ”acopere”, și pe unul, și pe celălalt.
Acum… luând în considerare abuzul în serviciu, incriminat, dezincriminat, sau cum o fi… dacă, într-adevăr, se dovedește, vreodată, că proiectul de 100 000 de euro nu se regăsește în concret, ce-or fi săvârșit numiții Coica și Szucz?!